Hvem blir landets beste bilcrossdame?

GRATULANTER I KØ: Stor stemning på startplata, etter A-finalen og før blomsterseremoni i forrige Damelandsfinale – tilbake i 2019, før korona. Gratulanter står i kø for å gratulere Anne Skollerud (NMK Hønefoss) med seieren. Foto: Stian Ormestad.

I skrivende stund er 41 raske bilcrossjenter klare for NMKs Landsfinale for damer 2022. Og flere kan komme til, for siste påmeldingsfrist utvides til onsdag kveld klokka 23:59. Bilcross.no har tatt en titt på de som allerede er påmeldt:

Mimre? Se Bilcross.no-bildene fra forrige Damelandsfinale.

Tittelforsvarer Anne Skollerud (NMK Hønefoss) stiller til start, og ingen har regjert på toppen med tittelen «Landets beste bilcrossdame» lenger enn henne.

For etter 2019-landsfinalene ble både 2020- og 2021-oppgjøret korona-avlyst. Men nå er også NMKs Landsfinale for damer tilbake, og boble-jenta må helt garantert slåss for å beholde tittelen enda ett år.

Utvider påmeldingsfristen

SUVEREN SÅLANGT I SESONGEN: Anne Skollerud (NMK Hønefoss) har ikke kjørt stort i løpet av to korona-sesonger, men var kjapt tilbake på topp denne sesongen. Her avbildet på Kongsberg etter Bilcross.no-cup-seier 1 av 2 i år. Foto: Stian Ormestad.

– BOBLE ER BEST! Sålangt denne sesongen har det stemt for Anne Skollerud – så gjenstår det å se om bobla er vinnerbil på Egersund motorbane i NMKs Landsfinale for damer 2022. Foto: Stian Ormestad.

Løpet kjøres på Egersund motorbane i regi av NMK Egersund lørdag 9. juli 2022, og det er i skrivende stund 41 påmeldte – en god del færre enn ved tidligere Damelandsfinaler. Men det kan komme flere raske bilcrossjenter til på startlisten.

Det er ikke hvem som helst som stiller til kamp om tittelen, så det skal bli en hard kamp om seieren – som alltid i bilcross.

Flere kanter av landet er representert, og de seks beste kvalifiserer seg til NMKs Landsfinale i bilcross for seniorer i august.

Nå utvides også påmeldingsfristen, som opprinnelig var 4. juli, men nå blir siste påmeldingsfrist onsdag 6. juli 2022.

Stinn av selvtillit

HARD KAMP OM TITTELEN: Som alltid i bilcross går det hardt for seg – her fra A-finalen i Damelandsfinalen tilbake i 2018. Foto: Stian Ormestad.

ACTION: Det gis ingenting ved dørene i bilcross – heller ikke i Damelandsfinalen. Her koser ett par bilcrossjenter seg i første sving på Rallebanen for fire år siden. Foto: Stian Ormestad.

Regjerende mester Anne Skollerud kommer rett fra dobbeltseier i de to første rundene av årets Bilcross.no-cup og er stinn av selvtillit, hun har vært helt suveren så langt denne sesongen. Men nå kommer hun til ukjente trakter og en helt ny bane for hennes vedkommende.

Og utfordrerne er mange, la oss nevne noen raske damer på startlisten sålangt: Andrine Rafoss (NMK Konsmo), som herjer i toppen av rallycross-NM utenom bilcross-kjøringen.

Camilla Håheim (NMK Sandnes og Jæren) har tidligere kjørt A-finale i Damelandsfinalen.

Klubbvenninne Alida Kvål (NMK Sandnes og Jæren) må heller aldri avskrives.

Vinn eller forsvinn

– ENDELIG! Marthe S. Nilsen (NMK Hamar) har alltid hengt med i toppen, men den aller første totalseieren kom i Neglespretten på hjemmebane i fjor – det blir neppe den siste seieren på denne tøffe bilcrossjenta. Nå er hun klar for NMKs Landsfinale for damer i Egersund. Foto: Stian Ormestad.

VINN ELLER FORSVINN: Juni Mostue (NMK Hamar) har her hoppet til skogs under Damelandsfinalen for fire år siden på Rallebanen. Bilcrossjenta er like blid. Foto: Stian Ormestad.

Noen Hamar-jenter kommer langveisfra for å kjempe om den største pokalen, det er nok helt sikkert. Vi nevner ett par av dem:

Marthe S. Nilsen (NMK Hamar) vant Ifor Williams-cup totalt i fjor etter seier i finaleløpet Neglespretten, det var var hennes første, men langt ifra siste, seier.

Vi må også nevne klubbvenninne Juni Mostue (NMK Hamar) som alltid kommer med Audi med sprut i – hun kjører tøft og det skal nok konkurrentene få merke.

Årets Ifor Williams-cup ledes av Isabell Bye (NMK Engerdal) som kjører som fy når alt klaffer. Også her er det litt «vinn eller forsvinn-mentalitet» på spore.

Revansjesugen hjemmefavoritt

SUPERSKUFFET: Kristine Salte (NMK Egersund) var tydelig – og forståelig nok – veldig lei seg for at ledelsen glapp med havari i ledelse av A-finalen på Talentracet. Denne dama ble også beste jente i Bilcross.no sine korona-cuper på skjermen. Nå er hun vel den aller største hjemmefavoritten foran NMKs Landsfinale for damer på Egersund motorstadion – veldig revansjesugen etter nederlaget i Talentracet. Foto: Stian Ormestad.

HJEMMEFAVORITT: Kristine Salte (NMK Egersund) må finne seg i et stort hjemmefavoritt-stempel i panna foran NMKs Landsfinale for damer på hjemmebanen Egersund motorstadion. Foto: Stian Ormestad.

Thea Martinsen (NMK Drammen) har en Talentrace-seier i bagasjen, Marte Marthinsen (NMK Larvik) og Hilde Follaug (NMK Kvinesdal) var på pallen i samme løp. Marte har også tidligere vunnet Damelandsfinalen.

Kristine Salte (NMK Egersund) ledet lenge A-finalen i Talentracet før VW Golfen bare ikke ville mer, og få er vel mer revansjesugne enn den jenta – som vel er den aller største hjemmefavoritten fra årets Damelandsfinale-arrangørklubb.

Andre som kan være med i kampen om seier er jenter som Heidi Sørlie Amundsen (NMK Gardermoen), som har vunnet løp denne sesongen.

Klubbvenninne Kristine Rønne (NMK Gardermoen) må også nevnes når vi først snakker om favoritter.

Bilcross-veteran

RUTINERT: May-Brit Haugland (NMK Bø) må være blant de aller mest rutinerte bilcrossdamene til start i årets Damelandsfinale. Alltid show å se henne bruke bilcrossbilene sine for alt det de er verdt. Foto: Stian Ormestad.

UNG UTFORDER: Hvis redskapen holder helt inn til mål, er alltid ungjenta Thea Martinsen (NMK Drammen) å regne med. Som her i A-finale i 2. runde i årets Bilcross.no-cup. Foto: Stian Ormestad.

Veteranen May-Brit Haugland (NMK Bø) kommer for å gi ungjentene kamp helt inn til målflagget, alltid moro å se den rutinerte bilcrossdama tyne alt ut av bilcrossbilene sine.

Og kanskje er det en vi ikke har nevnt i det hele tatt her, som stikker av med seieren til slutt – for som kjent: I bilcross kan ALT skje!

Startliste finner du her, tilleggsregler her, og mer info om løpet er lagt ut på arrangøren NMK Egersund sine nettsider (alle eksterne lenker).

Løpet skal ifølge arrangøren sendes på Direktesport.no, og første start går klokka 09.00 lørdag 9. juli 2022 – det skal kjøres fire omganger og finaler før landets beste bilcrossdame er kåret.

PALLEN I TALENTRACET: Hilde Follaug (NMK Kvinesdal) kommer så å si rett fra pallplass i Talentracet – et løp hun tidligere har vunnet. Foto: Stian Ormestad.

TIDLIGERE VINNER: Marthe Martinsen (NMK Larvik) har nok den mest spektakulære Damelandsfinale-seieren på CV-en, der hun kjørte seg opp fra C-finale til totalseier først over målstreken i A-finalen. Det var for fem år siden på Sigdal. Foto: Stian Ormestad.

DEPOT-TID: NMKs Landsfinale for damer er sesongens høydepunkt for bilcrossdamene. Foto: Stian Ormestad.

Vi digger bilcross-damer bak rattet – se video:

Les mer om Damelandsfinalen i Bilcross.no-arkivet.

,