Sigbjørn Haugland tok sin sjette hjemmeseier – og fikk også med seg tante på toppen av pallen

RUTINERT HERREMANN BAK RATTET: Haugland-etternavnet er berømt og beryktet generelt, og spesielt på hjemmebanen Rallebanen til NMK Bø der Sigbjørn Haugland og tante May Brit Haugland til sammen snart har 30 seiere. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Hadde det ikke vært for Erling B. Tjelta som vant junior, hadde det blitt bare NMK Bø til topps på hjemmebane i sesongstarten 2023. Vinneren i åpen tok bare enda en hjemmeseier. Det samme gjorde hans tante i dameklassen som har kjørt rundt 400 bilcrossløp.

Sjekk også Bilcrosspraten på Bilcross.no.

Årets første bilcrossløp på Rallebanen gikk av stabelen helga 3. – 4. juni 2023, med nærmere hundre deltakere til start – da sier det seg selv at det blir en hard kamp om seieren på den heftige bilcrossbanen med stor B.

Men til slutt kunne en hjemmefavoritt klatre opp på toppen av pallen, som så mange ganger før: Sigbjørn Haugland (NMK Bø) tok enda en seier hjemme på Rallebanen.

Kjørt bilcross i 22 år – tante i 30 år

PALLEN: Sigbjørn Haugland (NMK Bø) på toppen av pallen i åpen klasse etter sesongstarten på Rallebanen 2023. Foto: Anne Beth Mål Arntzen, Arntzen foto.

DAMEPALLEN: May Brit Haugland (NMK Bø) på toppen av damepallen i sesongstarten på Rallebanen 2023. Foto: Anne Beth Mål Arntzen, Arntzen foto.

Sigbjørn begynte med bilcross i juniorklassen tilbake i 2001, med første løpet på nabobanen Geiteryggen, NMK Grenland. Den banen er lagt ned for lengst, det skjedde like etter debuten hans.

Det ble ikke en eneste seier på hjemmebanen Rallebanen i junior-årene, «bare» en hel haug med andreplasser. Men så fort Sigbjørn ble voksen og startet i åpen klasse, ble det andre boller:

– Dette er vel min sjette seier på Ralle nå, grubler den rutinerte bilcrosseren seg kjapt frem til på spørsmål fra Bilcross.no. Neste løp blir allerede til helga på Talentracet.

Suveren hele veien

TANTE TOK SEIEREN I DAMEKLASSEN: May Brit Haugland (NMK Bø) vant dameklassen med sin lilla Saab. Veteranen kjører nå sin siste fulle bilcross-sesong, 55 år gammel og etter rundt 400 bilcrossløp kjørt. Foto: Privat.

Seierherren hadde full pott etter innledende omganger, og kom seg opp i ledelse også av A-finalen etter bare to svinger av første finalerunde. Etter det holdt han en god ledelse helt inn til mål.

Og som det ikke var nok, så ble det hjemmeseier i dameklassen også – med enda en Haugland til topps, nemlig veteranen May Brit Haugland (NMK Bø), Sigbjørn Hauglands tante.

May Brit har snart 50 seiere totalt, og nesten halvparten av dem på hjemmebanen Ralle. – Jeg har blitt så gammel at jeg har kommet ut av tellinga, sier hun og ler.

Tante kjører sin 30. sesong

VETERAN: May Brit Haugland (NMK Bø) kjører sin 30. bilcross-sesong, og lader opp til Damelandsfinalen på Kongsberg 17. juni 2023 med seier i sesongåpningen på hjemmebane. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

En perfekt oppladning til Damelandsfinalen på Kongsberg for May Brit, som har kjørt bilcross siden tidlig på 1990-tallet, dette er hennes 30. sesong. Hun har kjørt hvert fall 300 løp, mest sannsynlig så mange som 400.

Den raske 55-åringen vet å ratte bil, og går inn i bilcross-krigen med en ekte vinn eller forsvinn-holdning. Det ender ofte enten med topp-plassering eller med en smell, som i dette løpet på hjemmebane for fem år siden.

Det kule med denne bilcrossdama, er at hun kjører fort med alt mulig av biler. Alt fra Skoda og VW boble med motor i hekken, til Volvo PV, 740, Saaber, og så videre. Men May Brit forteller til Bilcross.no at dette nok blir den siste sesongen med mye løp:

Så å si alltid kjørt på Kongsberg

LADDER GODT: May Brit Haugland (NMK Bø) i godt driv, her i VW boble – men hun kjører fort i alle slags biler med motor foran eller bak, og spinn på forhjul eller bakhjul. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Jeg måtte holde meg i gang på grunn av Damelandsfinalen på Kongsberg, den må jeg få med meg. Kongsberg har vært yndlingsbanen i alle år, tror det bare er fire eller fem løp jeg har stått over der siden jeg startet med bilcross.

– Det er mye mulig jeg kommer til å kjøre ett og annet løp også etter denne sesongen, men ikke full sesong etter dette året, sier veteranen som de færreste bilcrossjenter kan slå antall løp og seiere til.

Bilen til Damelandsfinalen er allerede så å si klar.

Borteseier i juniorklassen

ALLTID MED I TOPPEN: Erling B. Tjelta (NMK Egersund) tok eneste borteseier i sesonstarten på Rallebanen 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

STIKKER I TET: Erling B. Tjelta (NMK Egersund) med hele resten av feltet jagende bak seg. Foto: Anne Beth Mål Arntzen, Arntzen foto.

Hadde det ikke vært for Erling B. Tjelta (NMK Egersund) som vant i juniorklassen, hadde det blitt bare NMK Bø-seiere i samtlige klasser i sesongåpningen på Rallebanen.

Men Erling ville det annerledes, for han er farlig over alt han stiller til start. Den superraske junioren tok innersvingen på alle på bortebane. Han vant også talentkonkurransen Bilcross juniorchallenge tidligere i år.

Resten av juniorpallen besto av Kenneth Trana Lunde (NMK Grenland) og Chris Andre Hotvedt (NMK Asker).

Nykommer på damepallen

FØRSTE PALLPLASS: Ellen Anita Anderson (KNA Eiker) har alltid vært interessert i bilcross, men kjørte sitt første løp først som 58-åring – med en flott Ford Capri på Kongsberg i april. På Rallebanen klatret hun opp på seierspallen med en sterk tredjeplass totalt! Foto: Privat.

Øvrige Ralle-resultater i de andre klassene var etter Haugland-ene var i åpen klasse NMK Konsmo-duoen Jørn Rødland og Mats Bakken (begge NMK Konsmo).

I dameklassen fikk Haugland følge av Heidi Stene (NMK Vikedal) og Ellen Anita Anderson (KNA Eiker) på pallen.

Sistnevnte er 58-åringen som bilcrossdebuterte denne sesongen.

Driftig klubb med ny giv

JUNIORVINNER PÅ RALLE: Erling B. Tjelta (NMK Egersund) er allerede klar for neste helg og et nytt bilcrossløp i Telemark – denne gang Talentracet, NMK Grenland. Og da i denne nydelige Alfa Romeo-en. Foto: Privat.

Selv om dette var første løp for sesongen på Rallebanen, har NMK Bø vært i sving lenge – blant annet med treninger og Åpen dag der alle som ville fikk prøve bilcross fikk lov til å slenge seg ut på banen gratis.

Sesongåpningen med todagersløp den første helga i juni teller som kvalifiseringsløp til både NMKs Landsfinale for åpen- og junior.

Mange flotte bilder fra løpet finner du på Arntzen foto sine Facebook-sider (ekstern lenke).

Resultatlister fikk du som vanlig se på snap: bilcrossno.

Les mer om May-Brit Haugland i denne saken.

Sjekk også: Fridde på startplata på Rallebanen.

BILCROSS OG NMK BØ I HJERTET: Så viktig er bilcross og NMK Bø og Rallebanen for Sigbjørn, at han til og med fridde til sin kjære Malene Thoresen Sørlie på startplata på banen – og fikk ja. Det skjedde under et løp tilbake i 2015-sesongen. De er fortsatt lykkelig gift, og deler bilcrosshobbyen i familien. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Se og hør Bilcrosspraten på Bilcross.no:

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!