Allerede godt over hundre påmeldt til årets Damelandsfinale: – Dette blir knallhardt!

STARTNUMMER 1: Siden Marte Marthinsen (NMK Grenland) toppet resultatlisten i fjor, topper hun nå startlisten for i år – med startnummer 1 i NMKs Landsfinale for damer 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

På første dag med påmelding til NMKs Landsfinale for damer 2023 er det godt over hundre påmeldt, og det er ikke hvilke som helst bilcrossjenter som skal slåss om å bli landets beste på Kongsberg – bare sjekk her:

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

Hele A-finalen fra i fjor er klar, med startnummer 1 til 6 etter hvilken plassering de fikk i fjorårets Damelandsfinale. Det vil si at Marte Marthinsen (NMK Grenland), den eneste som har vunnet Damelandsfinalen i NMK-regi to ganger, er klar med startnummer 1.

Og stortalentet Andrine Rafoss (NMK Konsmo) er også klar, som endte på andreplass i fjor. Forrige ukes gjest i Bilcrosspraten, Hilde Follaug (NMK Kvinesdal), er også klar – kanskje den mest revansjesugne etter svartflagg i fjorårets A-finale.

Sterk utfordrer

DOBBEL SMÅDØLDRONNING: To år på rad har Silje Solbakken (NMK Gol) stått på toppen av pallen i Smådølfestivalen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Videre nedover startlisten – som fortsatt er foreløpig, påmeldingsfristen går ut først 11. juni – finner vi fantastisk mange raske bilcrossjenter. Vi nevner noen av dem, etter hvert som vi finner dem nedover listen:

Allerede på det første startnummeret utenfor topp seks som er holdt av til fjorårets A-finalister, finner vi en sterk utfordrer i årets Damelandsfinale: Silje Solbakken (NMK Gol), som har vunnet dameklassen i Smådølfestivalen to år på rad, i 2021 og 2022.

Dobler vi startnummeret til Silje, får vi 14 – og der finner vi May Eva Sundli Frisli (NMK Verdal Levanger), vinneren av fjorårets dameklasse Fra Namdal til Hell.

Meget merittert

ALLTID MED I TOPPEN: May Iren Natten Frydenlund (NMK Nedre Hallingdal) har vunnet mye og kjørt mange A-finaler, men mangler akkurat den Damelandsfinale-seieren. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Så er det tett nedover startlisten med både hjemmefavoritter fra arrangørklubben NMK Kongsberg og utfordrere med både lang og enda lengre reisevei. Cirka midt på startlisten så langt finner vi Isabell Bye (NMK Hamar) som vant Ifor Williamscup i fjor.

NMK Gardermoen-jentene Kristine Rønne og Heidi Amundsen vil ikke være fremmed for å ta innersvingen på alle konkurrentene på Kongsberg, heller ikke KNA Drammen-jenta Line Holshagen Lervik som vant finaleløpet i fjorårets Bø-cup.

For ikke å snakke om May Iren Natten Frydenlund (NMK Nedre Hallingdal) som kanskje er den mest meritterte deltakeren av alle i årets Damelandsfinale når vi tenker på topp-plasseringer generelt gjennom tidene.

Skal slå mora si

MOR OG DATTER: Norges raskeste mor og datter? Mamma topper hvert fall ett par adelskalendere, og på den ene ligger datteren hakk i hel på andreplass. Vi snakker selvfølgelig om Frances Lingjærde (NMK Gardermoen) og Trine Opsahl Lingjærde (NMK Gardermoen). Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi må nevne Thea Martinsen (NMK Drammen) som har vunnet på Kongsberg-banen før, og som alltid er med i toppen hvis hennes rosa Peugeot vil spille på lag helt inn til målstreken.

Det ligger an til en familiefeide mellom mor og datter Lingjærde, med både Frances og Trine påmeldt – førstnevnte topper adelskalenderen for både NMKs Landsfinale for damer og dameklassen i Landskamp.no.

Men Trine ligger hakk i hel og har ett mål for 2023-sesongen: Slå mora si!

Liz-comeback

VANT FOR ÅTTE ÅR SIDEN: Liz Wessel (NMK Drammen) har vært med i toppen av Damelandsfinalen mange ganger, og har en seier – den kom i 2015-oppgjøret. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

En gammel bilcross-heltinne finner frem kjørehanskene igjen nå som det blir Landsfinale for damer på Kongsberg; Liz Wessel (NMK Drammen) vant Damelandsfinalen tilbake i 2015. Hun ligger på andreplass på adelskalenderen.

Gamle helter som Hege Jensvoll (NMK Gol) og May Brit Haugland (NMK Bø) har meldt sin ankomst. De skal få slite med ungjentene – som nok er i flertall på startlisten.

Marte Skjæret Nilsen (NMK Hamar) er blant de siste til å melde seg på foreløpig – tidligere vinner av Ifor Williams-cup.

Leirhol-boble?

TITTELFORSVARER: Marte Marthinsen (NMK Grenland) vant i fjor, og vant også fem å før det igjen – og er den eneste som har vunnet Damelandsfinalen i NMK-regi to ganger. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det går heller ikke an å la være å nevne navn som Marlene Sundet (NMK Grenland) og Alida Kvål (NMK Sandnes Jæren), som er de to siste til å ha meldt seg på når dette skrives – men de blir neppe sist på resultatlisten.

Spennende er det også å se Leirhol-etternavnet på startlisten, et skikkelig gromt slektsnavn i bilcross. Denne gang er det Mia Leirhol (NMK Valdres) som skal slåss på bilcrossbanen, søster til tredobbel Landsfinale-vinner Petter Leirhol som har vunnet Juniorlandsfinale en gang og åpen to ganger.

Det blir også spennende å se hva Juni Mostue (NMK Hamar) får til på Kongsberg-banen med sin Audi, som pleier å sparke greit unna.

Flere klubber med mange påmeldt

UTFORDRER: Skal Trine Opsahl Lingjærde (NMK Gardermoen) klare å slå mamma Frances, så må hun nok kanskje slå alle sammen – her er Trine etter en av sine første seiere, i dameklassen på Finnskogfestivalen for en del år siden. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Hjemmekjørerne stiller med et lite overtak i form av et lite flertall påmeldte, med hele ni deltakere fra arrangørklubben NMK Kongsberg – og det kan fort bli flere, også. NMK Hamar har hele åtte bilcrossjenter påmeldt, det samme har også NMK Bø.

Foreløpig er det fem Gol-jenter påmeldt. Det samme antall har NMK Valdres påmeldt. Og det samme antall har også NMK Vikedal påmeldt. Og jaggu har ikke NMK Gardermoen også fem påmeldt.

Det er fortsatt, tross denne imponerende name-droppingen her, noen navn vi savner på startlisten. NMKs Landsfinale for damer går på Kongsberg motorsenter lørdag 17. juni 2023. Les mer om Landsfinalen for damer i Bilcross.no-arkivet.

Innholdsrik sesong

LANDSFINALE-ARENA: NMK Kongsberg har huset NMKs Landsfinale i bilcross to ganger, i 1999 og i 2015. Nå kommer NMKs Landsfinale for damer til samme arena. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Innen denne saken var skrevet ferdig, hadde startlisten vokst seg enda lenger – akkurat nå i skrivende stund er det 107 påmeldt. Her finner du påmelding, her finner du en til enhver tid oppdatert startliste, og her finner du tilleggsreglene for løpet. Mer info om løpet finner du hos arrangøren NMK Kongsberg (alle eksterne lenker).

NMK Kongsberg kjører første løp for sesongen helga 29. – 30. april 2023, løpet vil telle som 1. runde i Bilcross.no-cup 2023. Her ble det kjapt fulle startlister og det er satt opp venteliste.

Deretter blir det Damelandsfinale 17. juni, for så å avslutte sesongen tradisjonen tro med Sølvcrossen helga 16. – 17. september 2023.

Sjekk adelskalenderen for NMKs Landsfinale for damer.

Bakgrunn: Damelandsfinale-påmeldingen er i gang.

COMEBACK: Liz Wessel (NMK Drammen) kjørte Damelandsfinale sist i 2019, og ligger på en andreplass på adelskalenderen. I år blir det comeback på Kongsberg! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Se den siste Bilcrosspraten – junior spesial:

All Bilcrossprat finner du her.

BRUKER DU OG SETTER PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

, ,