Rekordhelg på Gol: Norges beste billøp – enda bedre!

UNGDOMMEN NÅ TIL DAGS: De kjører fort, ryddig og setter samtlige gamlinger på plass. Håvard Ø. Johannesen (NMK Modum Sigdal) vinner sitt aller første Goldagløp i åpen klasse, etter å ha vært i A-finalen for junior her forrige gang. Foto: Stian Ormestad.

Goldagsløpet satte nye publikumsrekorder, det ble ny norsk budrekord, og Håvard Ø. Johannesen ble tidenes yngste Goldagsløp-vinner i åpen klasse –  faktisk var halvparten av A-finalen i åpen i år i junior-A-finalen i forrige Goldagsløp.

Se Bilcross.no-bildene fra Goldagsløpet 2022.

Goldagsløpet ble kjørt helga 15. til 17. juli 2022, og comebacket etter korona ble en fartsfest vi aldri har sett før, selv ikke på Fuglehaugen:

Påmeldingen ble full på rekordtid, publikumsrekord ble satt både lørdag og søndag, og til slutt ble det ny norsk budrekord med vanvittige 5.622 bud.

Ungdommen tar over

HELT I HUNDRE: Håvard Ø. Johannesen (NMK Modum Sigdal) utmerket seg fra første start til siste målgang med strøken skyss og minst like strøken kjøring med sin VW boble med startnummer 100. Foto: Stian Ormestad.

Og aldri før har vi vel hatt en yngre vinner av åpen klasse? Håvard Ø. Johannesen (NMK Modum Sigdal) er født i 2003 og har fylt 19 år. Det er nemlig ungdommen som tar over i Goldagsløpet.

Med hederlige unntak med noen gamle, gode ringrever som tviholder så godt de kan i gamle territorier og triumfer på Fuglehaugen. Som for eksempel Tommy Eng (NMK Hamar) som satte et helt koppel med unggutter på plass i sin andre omgang.

Og Ole Johan Smerud (NMK Hadeland) som endte med en stjernesmell i B-finalestarten – første gang veteranen var på pallen i Goldagsløpet var helt tilbake i 1991.

Generasjonsskifte i bilcrossen

PUBLIKUMSREKORD: NMK Gol kan allerede nå konkludere med publikumsrekord, men opptellingen er ikke helt i boks så Bilcross.no må vente med å gå ut med publikumstall. Foto: Stian Ormestad.

I A-finalen var halve startfeltet A-finalister i juniorklassen i forrige Goldagsløp før korona for tre år siden: Vinneren Håvard Ø. Johannesen, tredjemann Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) og femtemann Lars Løstegård (NMK Gol).

Og innimellom disse unggutta blandet Gøran Skarten (NMK Krabyskogen) seg inn på andreplass, Henning Maribo (NMK Nedre Hallingdal) på fjerdeplass, og Bjørnar Endrerud (NMK Nedre Hallingdal) endte med stopp i første sving etter en skikkelig smell.

Ikke akkurat gamlinger disse gutta, heller. Så generasjonsskiftet i toppen av bilcrossen er brutal for gamle, rutinerte ringrever som rett og slett blir frakjørt av unggutta når det gjelder.

Suveren seier i to av tre klasser

JUNIOR-VINNER: Mats Lund Heimdal (NMK Krabyskogen) konsentrert før start. Foto: Stian Ormestad.

Håvard Ø. Johannesen jublet bare får å være i A-finale i sitt første Goldagsløp i åpen klasse. – Hadde ingen store forhåpninger for løpet, bare kjøre å ha det gøy, forteller boble-gutten som aldri var truet i A-finalen.

I juniorklassen – som det fortsatt gror godt i, og som vi bare må regne med at nye kanoner snart er klare for å sette samtlige på plass i åpen klasse – ble Mats Lund Heimdal (NMK Krabyskogen) stående ubeseiret gjennom hele helga:

– I helga synes jeg det funka bra. Bilen gikk hele helga, men noe smått var det. Neste blir juniorlandsfinalen, forteller Mats til Bilcross.no. Der blir det også Volvo 240 – denne gang en herregårdsvogn.

Seiersrekken ble brutt

I LEDELSE: Anne Skollerud (NMK Hønefoss) i ledelse av A-finalen for damer, mens May Iren Natten Frydenlund (NMK Nedre Hallingdal) holder på å kantre i bakgrunn. Foto: Stian Ormestad.

I dameklassen ble det størst spenning, der Anne Skollerud (NMK Hønefoss) kommer fra en pen seiersrekke fra både 1. og 2. runde i Bilcross.no-cup 2022 – og hun hadde som eneste i dameklassen også full pott etter innledende omganger.

Der hadde hun også kjørt fra May Iren Natten Frydenlund (NMK Nedre Hallingdal) i innledende omganger, men når det gjaldt som mest var May ekstra tung på gassfoten og ikke nevneverdig ivrig på bremsepedalen.

Det holdt nemlig på å gå skikkelig skeis i første sving av A-finalen.

Maks flaks

BEST NÅR DET GJELDER: Rekkefølgen fra innledende omganger ble snudd i finalen: May foran Anne. Foto: Stian Ormestad.

– H….. god dose med flaks i første sving, ja! Var sikker på at jeg skulle legge meg på taket der, sier May til Bilcross.no etter triumfen – som like gjerne kunne endt med taking i første A-finale-sving.

Men full satsing er en del av bilcrossen, og det må til for å vinne Goldagsløpet – det vet May som har vunnet storløpet flere ganger tidligere.

– Liker godt Gol-banen, forteller May som stiller i 2023 for å forsvare tittelen – men statistisk sett skal det gå noen år før hun vinner igjen.

Videre på damepallen fulgte nevnte Anne Skollerud og beste hjemmekjører i Goldagsløpet 2022 ble Silje Solbakken (NMK Gol) med tredjeplass i dameklassen.

Juniorpallen besto foruten juniorvinner Mats Lund Heimdal av andremann Elias Grambo (NMK Trysil) og tredjemann Ask Levorsen Jacobsen (NMK Nore Uvdal).

Hjertelig gjensyn

SUVEREN: Full pott etter innledende omganger og seier i juniorfinalen – Mats Lund Heimdal (NMK Krabyskogen) var suveren i Goldagsløpet 2022. Sponsorene fikk full valuta for sponsorkronene, også Unnis potetbu. Foto: Stian Ormestad.

Øverst på pallen skulle vi også fått plass til hele arrangørstaben til NMK Gol, som alle var vinnere i et fantastisk Goldagsløp-comeback etter to sommere uten Norges største billøp.

Goldagsløpet er blitt kjørt helt siden 1990, med unntak av korona-årene 2020 og 2021.

2022-oppgjøret ble et hjertelig gjensyn, og vi gleder oss allerede til 2023!

GOLDAGSLØPET 2022: En stor suksess, større enn vi har opplevd noen gang tidligere. Foto: Stian Ormestad.

Se Bilcross.no-bildene fra Goldagsløpet 2022 – oppdateres!

Sjekk også: Nå blir det Goldagsløpet for alle penga!

Bilcross på bilcross-budsjett? Ja, det lar seg gjøre!

Bakgrunn: «Alle» vil kjøre Goldagsløpet.