Fredags(bilcross)filmene i hele januar: Nå blir det Goldagsløpet for alle penga!

I januar blir det film fra Fuglehaugen hver fredag, og vi starter med det aller første oppgjøret i det som skulle bli Norges største billøp gjennom tidene: Goldagsløpet 1990.

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

Det første som slår oss når vi ser film fra mer enn 30 år siden, er at NMK Gol har gjort sjakktrekk ved å la banen forbli nesten klin lik som den gang. Det eneste som er forandret på, er noe mer asfalt, noe mindre autovern, og andre småting.

Mange bilcrossbaner har blitt bredere og rettere – og noen er gjort helt om – men bilcrossbanen på Fuglehaugen var råtøff for både førere og publikum fra første oppgjør – og er det enda den dag i dag.

RASK BILCROSSJENTE: Lisbeth Jørgensveen avbildet en gang på midten av 1990-tallet. Foto: Privat.

Historisk første heatseier

En bilcrossjente skulle skrive seg inn i historiebøkene, uten at hun eller noen andre skjønte da hvor stort Goldagsløpet skulle bli gjennom tidene:

Den aller første heatseieren i det aller første heatet i Goldagsløp-historien skulle gå til Lisbeth Jørgensveen (NMK Fluberg) – langt ifra et ubeskrevet blad i bilcrossen.

Samme jenta vant Landsfinalen for damer året etter, det kan du lese mer om i denne Bilcross.no-saken.

Baller på seg – som vanlig er i bilcross

Det skulle bli dramatisk fra første oppgjør, spesielt A-finalen – men den ser du først neste fredag da søndagens kjøring blir vist.

Denne fredagen viser vi lørdagens kjøring i 1990-oppgjøret, der den aller første rullen lar vente på seg – først en drøy halvtime ut i filmen kommer den.

Men derifra og ut baller det på seg, som vanlig er i bilcross.

Noen udda bilcrossbiler blant alle boblene

Det er mye bobler i denne bilcross-tiden, men ikke bare bobler: Her får du se en diger V8-Chevrolet i aksjon, blant annet.

Og det blir også en Saab-heatseier i et heat som tar helt av med mye bulking.

Etter hvert hører vi også at det tar av på publikumsplass, også.

Umiddelbar suksess

De 80 beste etter lørdagens kjøring går videre til søndagens kjøring – som vi viser neste fredag.

Langfilm, med andre ord – for Goldagsløpet ble umiddelbart en suksess fra første årgang.

De neste fredagene i januar viser vi også Goldagsløpet 1991, med enda flere deltakere og enda hardere kamp om de største pokalene.

ALLER FØRSTE VELT: Historiens første bilcrossbil på taket i Goldagsløpet – av etter hvert veldig, veldig mange som har lidd samme sjebne gjennom tre tiår med Norges største billøp på Fuglehaugen hver sommer – bortsett fra i korona-året 2020. Foto fra filmen.

Støtte digitaliseringen og delingen av gamle bilcrossklipp?

Dette er gjort mulig ved hjelp av Ragnar Løstegård, som har tatt godt vare på filmer, resultatlister og annet historisk materiale, og låner det bort til Bilcross.no for digitalisering.

Og ikke minst Ole Skredegård som filmet de to første Goldagsløpene i sin tid for Skredegård foto, som lar oss vise filmene på Bilcross.nos flater.

Digitaliseringsjobben gjøres mulig med støtte fra sponsorer og privatpersoner.

Vil du bidra? Bilcross.no-vippsen er 54 02 81.

IKKE BARE BOBLER: I dette startfeltet henger både en Volvo Duett og en svær Chevrolet med ut fra start. Foto fra filmen.

Her kommer søndagens kjøring i 1990-oppgjøret:

Her kommer lørdagens kjøring i 1991- oppgjøret:

Her kommer søndagens kjøring i 1991-oppgjøret:

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

Bilcross-bloggen: – Det fantastiske bilcross-Norge!

, ,