Fra arkivet: Se bilcrossbanen på Fuglehaugen form!

Få visste at Fuglehaugen skulle bli arena for Norges største billøp i flere tiår fremover, da de tok fatt på byggingen av banen. Se film fra de første dugnadene på bilcrossbanen over!

Fredags(bilcross)filmene i hele januar: Goldagsløpet for alle penga!

Bilcross.no mottar stadig noen filmskatter fra bilcrosshistorien – sist ut en video filmet fra da dugnadsarbeidene startet på Fuglehaugen motorsenter, NMK Gol.

Det er Ragnar Løstegård som har filmet og tatt godt vare på filmene, filmet med et VHS-C-kamera – samme format som de aller første filmene fra Ormis Media/Bilcross.no ble filmet på.

Filmet de første dugnadene

ALLE SKAL MED! Dugnadfolk i alle aldre jobber med sprengstoff. Foto fra filmen.

Ragnar og familien hadde vært på USA-ferie i forkant av dette, og der fikk han kjøpt seg et gromt kamera til å være på den tiden.

Dette tok han med på dugnad, og filmen er en fantastisk dokumentasjon av starten på et motorsenter som har gleda tusenvis av fartsglade folk i alle årene etter det aller første løpet sommeren 1990.

Vi ser den populære banen ta form, en trase som er identisk den dag i dag, godt over 30 år senere. Artig å se dugnadsfolka og redskapen fra den tiden, også.

Vært med på alt i alle tider

Ragnar selv gjorde mye mer enn å filme. Han har vært med på dugnad på banen helt siden første spadetak og frem til i dag – fortsatt aktiv på dugnad for klubben sin.

Han var banesjef fra starten av, og kjenner Fuglehaugen ut og inn – ildsjelen har vært med på stort sett alt som har skjedd her i alle tider.

Den spede start var en befaring for en veldig enkel motocrossbane tilbake i 1987.

Ikke plass til alle som ville bidra

Så ble ideen om en bilcrossbane til en realitet i 1989. Det var nok ingen som hadde tanke om at det skulle bli så bra som det er blitt, forteller Ragnar til Bilcross.no.

– Det var mye logistikk for å få fraktet maskiner opp på fredag kveld og tilbake på søndag kveld. Uten penger i kassa fikk vi skrive dieselen på vår lokale Norol-stasjon på Robru.

Så populært var det å være med på dugnad på Fuglehaugen at det blir sagt at noen entreprenører var skuffet over å ikke ha blitt spurt – men det var faktisk ikke plass til alle som ville hjelpe til med å bygge banen!

Bilcrosshistorisk filmskatt

– Artig å tenke tilbake på, mimrer Ragnar Løstegård, som vi takker så mye for filmingen og for lånet av filmene.

Bilcross.no digitaliserer bilcrossklipp som bare det. Har du en gammel bilcrossfilm? Send gjerne en epost.

Vil du støtte jobben som gjøres? Bilcross.no-vippsen er 54 02 81.

PS: Nå i januar er det Goldagsløpet for alle penga på Bilcross.no – vi viser de aller første oppgjørene i Norges største billøp hver fredag.

JULETRE – OG BILCROSSFILMER: Ragnar Løstegård har i 50 år stått her i juletregata i Tønsberg og solgt juletrær, siden har var 10 år gammel. I samme slengen tok han med seg en haug med gamle bilcrossfilmer. Foto: Stian Ormestad.

Les også: – Når vi snakker dugnad, så vinner bilsporten klart!

Bilcross-bloggen: – Det fantastiske bilcross-Norge!

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

, ,