Bilcross-bloggen: – Det fantastiske bilcross-Norge!

STOLT DUGNADSGUTT: Her er far og sønn klar for å trå til i traktor på Smådølfestivalen. Foto: Stian Ormestad.

To storløp, pluss treninger her og der – det betyr at nærmere 500 bilcrossere har fått sladda i sommersola sist uke. Og alt dette takket være det flotte ordet som står så sterkt i bilcrossen: Dugnad.

Bilder fra Smådølfestivalen 2019 / bilder fra Sommerfestivalen 2019.

Vi må summe oss. Heve blikket. Klappe hverandre på skuldrene. Slå oss ned og summere opp.

Bilcross.no har fått med seg både Sommerfestival og Smådølfestival – og i tillegg har vi fått snapper og oppdateringer fra bilcrossere som har reist på trening her og der. 

SØKER LY I SKYGGEN: Sola steker over både Sommerfestival og Smådølfestival. Da gjelder det å søke skygge og drikke mye vann for å holde ut. Foto: Stian Ormestad.

Sjekk bare her:

I Brekka startet NMK Aremark med supertrening forrige lørdag, og fortsatte med Sommerfestival gjennom ti omganger og finaler over hele fire dager.

På Smådøl klarte NMK Nore Uvdal å kjøre hele åtte omganger og finaler på tre dager, fra fredag til søndag – tross rekordstort startfelt.

I tillegg vet vi at flere klubber har arrangert små og store treninger i løpet av denne sommeruka.

Det betyr at oppunder 500 bilcrossere har vært i sving, i løpet av et titalls bilcrossdager på en eneste uke.

Og dette kommer ikke av seg selv:

Det kreves folk i styre og stell i klubber, det kreves banemannskap, og det kreves folk på post. 

Det trengs tauemannskap som vet hva de driver med. Det trengs myndige folk på startplata for å få heat ryddig og kjapt avgårde. Det trengs poteter, som kan fikse stort og smått som dukker opp.

Og det trengs spesialister, som kan planlegge, organisere, pushe resultater, holde orden på regelverk og påse at det overholdes underveis.

TUSEN TAKK TIL ALLE ILDSJELER: Denne lappen likte vi ekstra godt. Den pryder den nye slusen frem til startplaten på Brekka. Foto: Stian Ormestad.

Det trengs folk bak mikrofoner, og i all beskjedenhet: Det trengs folk bak kamera og PC, for å dokumentere det som skjer.

REVOLVERREPORTER: Ole Halvor Fossum skyter spørsmål og strofer fra hofta på Sommerfestivalen, til publikums store glede. Mens Erik Thunem har den hele og fulle oversikten fra tårnet sitt. Foto: Stian Ormestad.

Ukas største applaus!

Det må gjøres en innsats før og etter løp – ja, hele året er noen i sving med dette.

Og hele døgnet: På Brekka ble banen preparert utover kvelden og natta, det samme på Smådøl. Begge baner får bare skryt – tenk det, etter så vanvittig mange runder kjørt!

Og det trengs alle de som holder styr på flagg, runder, startnummer og alt det andre som må gå på skinner for å få unna så store løp.

Lørdag ble det kjørt bilcross fra morgen til kveld på Smådøl – hele 13 timer, det vil si godt og vel et halvt døgn i strekk. Ganske så utrolig!

Da speakerduoen Mats Bjerknes og Ole Thomas Westby ba om en applaus til funksjonærene på post, fikk de som bestilt:

Funksjonærene fikk helgas største applaus, uten tvil. Vel fortjent.

Bilcrossen er viktig for norsk bilsport

GIR TAUEMANNSKAPENE EN UTFORDRING: Lasse Turk Hansen tok snarveien i depot på Brekka, og ga tauemannskapene en skikkelig utfordring. Dette kunne du først se på snap: bilcrossno. Foto: Stian Ormestad.

Vi har så fantastisk mange dugnadshelter i denne sporten. Vi møter på dem, helg etter helg, landet over. Vi bøyer oss i støvet.

PRESIDENT: Per Madsen, president i Norsk bilsportforbund (NBF). Foto: NBF.

For dette er bare en helg av mange. Tidligere i sommer var 150 frivillige i sving under Goldagsløpet, med over 4.000 tilskuere og 265 startende – årets største startfelt så langt.

Neste helg er det Juniorlandsfinale på Konsmo, hos en av landets aller mest stødige arrangører. Som sagt – ingenting av dette kommer av seg selv.

Og det blir lagt merke til. For til og med fra øverste hold kommer det skryt til denne fantastiske grasrotsporten:

– Jeg fikk tilbud om å være med på Formel 1 i Tyskland, men valgte heller å komme hit på bilcross, sier president i Norges Bilsportforbund (NBF) Per Madsen i et intervju over speakeranlegget på Smådøl.

– Jeg hører jo så mye flott, og ser at det stemmer. Og det er viktig for oss å vise hvor viktig bilcrossen er for norsk bilsport!

EN FUNKSJONÆR PÅ SIN POST: En av et hundretalls funksjonærer som var i sving i løpet av denne sommeruka. Antall publikummere er nok flere tusen totalt. Foto: Stian Ormestad.

BILCROSS HVER HELG: Bilcross.no har denne sesongen vært på løp fra Namsos i nord til Konsmo i sør kommende helg. Vi lar oss imponere over ildsjelene som preger denne sporten – landet over. Foto: Silje Bjørsvik.

Les også: – Det skal ikke stå på dugnadsinnsatsen!

Les også: Bilcross.no gir bilcross til folket!

Bilcross.no boltrer seg – nå også på snap og insta!

Sjekk bilder fra Smådølfestivalen 2019 / Sommerfestivalen 2019.

PS: Jeg mener at jeg kan mene noe om dette her. Jeg har ikke bare ramla innom, kan du si. Jeg nærmest vokste opp på bilcross, med pappa, storesøster og halve familien og nabolaget aktive. Så å si hver helg, hele barndommen, var vi på bilcross. Det er gode barndomsminner.

Så ble det filming av løp fra jeg var 14 år. Jeg har levert reportasjer til medier over hele landet (og utlandet) som fotograf og journalist i mitt voksne liv. De siste 16 årene gjennom Bilcross.no.

Og jeg kjører selv, er speaker, kurser juniorer, har vært med i arrangørstab, stått på flaggpost, i kiosken, billettluka og stort sett alt, og jeg har vært med i styre og stell i min egen klubb.

Jeg har sett alle sider av denne sporten. Og derfor vil jeg mene mye, i spalten «Bilcross-bloggen«.

Mvh Stian, Bilcross.no.

, ,