Monica har stått på pallen her flere ganger før: – Men det begynner å bli lenge siden

GROR GODT: Monica Mariussen Bakkom (NMK Hamar) er mamma og mormor til fire yngre utøvere i bilcross og crosskart, og synes det er moro å følge opp dem. Men når NMKs Landsfinale for damer kjøres lørdag 15. juni 2024, så stiller hun igjen til start selv. Foto: Privat.

Denne bilcross-veteranen kjørte sist bilcrossjentene kjørte sitt største oppgjør her for 30 år siden. Den gang var hun i starten av 20-årene selv, nå frykter hun de nye ungjentene mest.

Les også: En historisk Landsfinale-arena for bilcrossjentene.

Fra Bilcross.no-arkivet: De aller første bilcrossjentene.

Se Bilcrosspraten – Landsfinale for damer spesial 2024:

Lørdag 15. juni 2024 er bilcrossjentenes store oppgjør med NMKs Landsfinale for damer 2024. Arrangør er NMK Solør, og arena er Finnskogbanen – les mer om Damelandsfinalen her.

Påmeldingsfristen nærmer seg, den er satt til mandag 10. juni 2024. I skrivende stund, med fire dager igjen av påmeldingen, er det 73 raske bilcrossjenter påmeldt.

Stolte tradisjoner

PLAN C: Monica har kjørt mange forskjellige typer biler, og nå forteller hun at de er nede på plan C til NMKs Landsfinale for damer 2024. Foto: Privat.

Du finner påmelding hertilleggsreglene for løpet herstartliste her – og all info ellers på arrangøren NMK Solør sine nettsider (alle eksterne lenker). Og her kan du se det store oppgjøret for bilcross-jentene på samme arena for 30 år siden.

Selv om det er en helt fersk klubb som Landsfinale-arrangør, ligger det nemlig stolte tradisjoner bak når NMKs Landsfinale for damer kommer til Finnskogbanen.

Landsfinale for damer er blitt kjørt i NMK-regi siden 2011, men før det var det Landsfinale for damer i KNA-regi og KNA Solør kjørte Mestermøte for damer.

– Vi er på plan C

Det var det sistnevnte løpet for 30 år siden Monica Mariussen Bakkom (NMK Hamar) sto på pallen i, og hun gjentok det enda en årgang – to pallplasser, to år på rad, med andre- og tredjeplass.

Men det begynner å bli lenge siden, minner Monica selv om i prat med Bilcross.no, en drøy uke før det braker løs på Finnskogbanen igjen for bilcross-jentene.

– Vi er vel på plan C nå, sier hun fra Spania, der hun er på ferie frem til tirsdag uka før Landsfinale. Det er guttungen som skrur og tester bil i mens.

To veteraner så langt

– Noen forventninger har jeg ikke når det gjelder det sportslige, forteller veteranen, – jeg kjører maks fire løp i sesongen, men konkurranseinstinktet kommer jo selvfølgelig når grønnlyset tennes.

Av andre veteraner med erfaring helt tilbake til Mirandas mestermøte på 1990-tallet, samme hovedsponsor sponser for øvrig premier også i år, ser vi bare en annen veteran på startlistene så langt:

– Hege Jensvoll er vel den eneste jeg kan huske kjørte samtidig som meg på første halvdel av 1990-tallet, forteller Monica.

Kjører med innsiden av hodet

HELE PALLEN FRA I FJOR ER KLARE: Åshild Onstad (NMK Valdres), som kom på tredjeplass i fjor, er i likhet med hele resten av pallen fra Damelandsfinalen 2023 klare for 2024-oppgjøret. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Ellers er det flust med unge talenter på startlisten som kjører fantastisk fort. Store bilcrossløp dedikert bilcrossdamene har som oftest blitt vunnet av unge utøvere opp gjennom årene. Vi har eksempler som Siv Anita Petersen som var 19 år, Malin Gjerstad som var 18 år, med mange flere.

Monica mener hun har blitt mer rolig og kanskje kjører mer med innsiden av hodet, nå som hun er blitt voksen og veteran: – Vi tenker konsekvenser mer enn hva de yngre gjør, antar hun.

– Det er viktigere å komme seg i mål i alle omganger, enn å stå igjen med vraket bil etter 1. omgang.

Damelandsfinale spesial

Det teller i positiv retning, men i negativ retning teller den manglende kjøringen med få løp kjørt de siste sesongene. Monica har de siste årene lagt ned en stor dugnadsinnsats i klubben sin NMK Hamar, i stedefor å prioritere å kjøre selv.

Monica er mamma og mormor til et firkløver med yngre utøvere i bilcross og crosskart. – Det har vært veldig givende å følge disse og se på gleden av å mestre det så fort.

Men nå skal mormor kjøre løp igjen, og det gleder hun seg veldig til. I denne ukas Bilcrossprat blir det en Damelandsfinale spesial, praten kommer fredag 7. juni 2024.

Mimre? Se fjorårets NMKs Landsfinale for damer:

Vil du mimre mer? Les mer om fjorårets Damelandsfinale her.

Sjekk også: De aller første bilcrossjentene.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Se bilder fra løp på Bilcross.no sin Facebook-side!

, ,