Bilcrossprat: Innsjekk Bergensracet 2024

Straks spinner sesongens aller første heat av startplaten, det skjer på Eikås motorsenter rett utenfor Bergen by – bli med på Bilcrosspratens innsjekk før Bergensracet 2024.

Sjekk også: – Ett bud? En tusenlapp, takk!

Stian sjekker inn til Bergensracet 2024, med en av de største favorittene – og outsiderne, på samme tid – på besøk: Førsteårsjunior Hans Iver Ljøkjel (NMK Melhus).

Etter å ha herjet i junior trening i fjor, er han klar for ordinær juniorklasse, og reiser 10 – 11 timer for å starte sesongen i Bergensracet 2024. Se praten i toppen av denne saken, eller hør den som podcastHer finner du Bilcrossprat på Apple podcast, og her finner du den på Spotify.

Landsfinale-kvalifisering og store pengepremier

STILLE FØR STORMEN: Bilcross-sesongen starter med Bergensracet 2024. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Kort om sesongens første løp Bergensracet 2024: Det er i skrivende stund 75 deltakere klare, i klassene junior, junior trening, åpen og rallycross. Bilcrossbanen på Eikås er totalt 720 meter lang, med 40 prosent grus og 60 prosent asfalt.

Første omgang starter klokka 08.30 på lørdag morgen 13. april 2024. Det skal kjøres tre omganger og tre eller firer finaler i bilcrossklassene, avhengig av antall startende til syvende og sist.

Løpet teller som klubbmesterskap for arrangørklubben NMK Bergen og det er kvalifiseringsløp til NMK Landsfinale i bilcross senior og bilcross junior. Så dette er aller første mulighet til å kvalle i år.

I tillegg blir det kjempet om store pengepremier: 1. plass gir 12.000 kroner, 2. plass 8.000 kroner, 3. plass 5.000 kroner, 4. plass 3.000 kroner og 5. plass 2.000 kroner.

Spangen er klar for å forsvare Bergensrace-tittelen

Ser vi på startlistene, er det mange spennende navn – men også mange heller ubeskrevne blad i bilcross-sporten. Og som vi vet – det kommer alltid noen overraskelser.

Likevel – skulle Tobias Spangen (NMK Hamar) stå øverst på pallen tilslutt, ville ikke det være noen overraskelse. Han vant Bergensracet i fjor og stiller som tittelforsvarer.

Denne gutten vant også Juniorlandsfinalen som førsteårsjunior i 2022, og vant igjen i 2023. En helt suveren kar, som snakker seg selv litt ned foran Bergensracet 2024:

– Jeg er klar, det hadde vært gøy, sier han om å forsvare tittelen i Bergen, – men det blir nok vanskelig.

Revansjesugen etter voldsom rulling på taket i fjor

STILLE FØR STORMEN: Bilcross-sesongen starter med Bergensracet 2024. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Tobias kommer i en Mitsubishi Colt igjen, som vanlig, men Tobias forteller at årets Bergen-skyss har langt mindre power under panseret, sammenliknet med vinnerbilen fra i fjor.

Hele 17 juniorer på startlisten for ordinær juniorklasse er fra arrangørklubben NMK Bergen – tar vi med fem junior trening, samtlige fra arrangørklubben, blir antall juniorer 22.

Det gror godt i NMK Bergen, de gjør en fantastisk rekrutteringsjobb. Og en av de største hjemmefavorittene i juniorklassen er kanskje Roberg Blomdal (NMK Bergen).

Robert rullet kraftig rundt på taket i fjorårets Bergensrace, men kom sterkt tilbake og vant sesongavslutningen på hjemmebane i fjor.

Reiser 10 – 11 timer for å starte sesongen i Bergen

Det mangler ikke på utfordrere fra andre kanter av landet, og kanskje den største er også den som reiser lengst: Hans Iver Ljøkjel (NMK Melhus) drar med seg en Volvo på hengeren, helt fra Melhus rett sør for Trondheim.

Hans Iver er med i Bilcrosspraten i toppen av denne saken, der kan du høre med om oppladningen og turen han og teamet har foran seg helt til Eikås motorsenter – en 10 – 11 timer lang reise.

En annen utfordrer til de mange hjemmekjørerne fra Bergen i juniorklassen er Martin Vatland (NMK Egersund) – var på pallen i fjor med en tredjeplass da.

– Vet ikke helt hva det blir til, skrur for harde livet nå, forteller Martin til Bilcross.no. – Testet bilen for en uke siden og der ble det ras…

Fjorårets andremann vil ett trinn opp på pallen

FEIRER: A-finalen i fjorårets Bergensrace har akkurat passert målstreken og det feires. Vinneren Marius Helle Havre (NMK Bergen) er med og arrangerer i år, men andre- og tredjemann stiller til start også i år. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Nevnes må også Remi Julin-Torgersen (NMK Modum Sigdal) og Maren Fulsås (NMK Nore Uvdal). Matheo Hjellestad (NMK Bergen) og Viljar Helleland (NMK Bergen) nevnes som ett par hjemmefavoritter til i juniorklassen.

I åpen klasse stiller ikke tittelforsvarer Marius Helle Havre (NMK Bergen), han går ut av startlistene og inn i sportskomite og som assisterende løpsleder i år.

Men andremann fra i fjor, og dermed bestemann fra i fjor på årets startlister i åpen klasse, Sander Narvestad (NMK Kvinesdal) er klar for å kjempe om seier.

Ett trinn opp på pallen er målet, har han sagt i en tidligere Bilcrossprat.

Bilcrossjentene er klare for å slåss mot gutta

Startnummer 1 er Atle Nordpoll (NMK Bergen), som tok tredjeplassen i fjor til tross for snurr i rundepassering en runde i A-finalen. En legendarisk manøver, rett og slett!

Bilcrossjentene skal kjøre i åpen klasse, siden det ble for få påmeldt til egen dameklasse. Emilie Køhne (NMK Bergen) er en av de raske bilcrossjentene, som synes det er mest moro å kjøre med gutta.

– Ja, jeg synes det er gøyest å kjøre senior. Vi er så få damer, så mye kjekkere å kjøre alle sammen. Mer konkurranse mer gøy!, sier en heltent Emilie til Bilcross.no.

Marte Eline Havre (NMK Bergen) skal også slåss i åpen klasse, hun kom på tredjeplass i fjor med kanskje flest forbikjøringer av alle i Bergensracet da.

Veldig mange utfordrere på startlistene

STILLE FØR STORMEN: Bilcross-sesongen starter med Bergensracet 2024. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Emilie og Marte er hjemmefavoritt sammen med blant andre Torbjørn Veland (NMK Bergen), Atle Østerbø Veland (NMK Bergen) og Dag Solbakken (NMK Bergen) som ledet fjoråret A-finale i en runde.

Lasse Aaberg (NMK Bergen) bør også nevnes, revansjesugen etter å ha mistet hjulet i 1. omgang i fjor og game over så tidlig i løpet da. Steffen Hjelmås (NMK Bergen) er også en å se opp for på hjemmebane.

Sander Narvestad (NMK Kvinesdal) har med seg to brødre og enda en teamkamerat i Narvestad bilcrossteam, alle er det all grunn til å se opp for alle sammen.

Henning Bergan Karlsrud (NMK Nore Uvdal) har gjort det bra i Bergen med sine folkevognbobler før, med A-finalekjøring.

Veteran-comeback: – Gir det ett forsøk

Så – et godt gammelt bilcrossnavn på startlistene: Trond Marthinsen (NMK Grenland). En veteran i bilsporten, med masse gode plasseringer i bilcross og en drøss med NM-medaljer fra rallycross.

– Jeg skal prøve å kvalle til Landsfinalen hjemme på Grenland. Gir det ett forsøk, forteller Trond til Bilcross.no. Han kjørte Talentracet på Grenland for noen år siden, men forteller at det er masse rattrust nå.

– Har akkurat testet bilen og den virket greit. Målet er A-finale, hvis bilen og sjåføren virker, sier Trond som snart setter snuta mot Bergen.

Bilcross.no sin Facebook-side kan du heie på din favoritt. Gode – eller helt elendige tips som ikke slår til i det hele tatt – kan det vanke Bilcross.no-klistremerker i premie for.

Velkommen til et velpreparert baneanlegg

I Bergen kjøres det med inntil fem biler i alle heat og finaler. Det kjøres med ett opprykk. Arrangøren forteller til Bilcross.no at banen har vært fri for tele i ett par uker, og den er blitt preppet jevnt og trutt i begge disse ukene.

Alt skal være helt topp når det gjelder baneforhold. – Vi har gjort vårt for at banen er bra, og har maskiner som kommer til å preppe i pausene, forteller Marius Helle Havre.

Det er blir åpen kiosk hele helga, og den åpner allerede fredag klokka 16.00. – Kommer du med tom henger, så er det bare å ta kontakt så ordner vi plass på hengerparkeringen. Kontakt meg på telefon 90 54 14 61, oppfordrer Marius.

– Vi håper selvfølgelig på masse publikum og gjerne at mange tilreisende og kommer å ser på, av de som ikke skal kjøre løpet. Vi ønsker alle hjertelig velkommen

Slå ihjel litt tid til sesongstart? Se bilder fra Bergensracet i fjorse Bilcross.no-filmen fra racet i fjorles mer om fjorårets løp, og les mer om Bergensracet i Bilcross.no-arkivet.

Sjekk ut årets Bergensrace med disse linkene: Her finner du NMK Bergens nettsideher finner du påmeldingher tilleggsregler, og her finner du en til enhver tid oppdatert startliste (alle eksterne lenker).

BILCROSSPRATEN – INNSJEKK: Vi går gjennom startlistene og lader opp til løp. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Tyvstartet sesongen i Sverige: – Helt ubeskrivelig moro!

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Sjekk også: – Ett bud? En tusenlapp, takk!

, ,