– Bobla er Bilcrossbilen med stor B, vet du

BOBLEBAR: Et lite hjørne i finstua i boblelåven er satt av til bar, og i boblebaren er Lars A. Sletten senior den selvsagte barsjef. Midt på gulvet, på et kritthvitt teppe, står selvfølgelig en bilcrossboble – klar for årskontroll. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Lars A. Sletten har kjørt bilcross siden 1983, minst ett løp hvert eneste år i 40 sesonger, så å si alltid med boble: – Så lenge jeg skal drive med dette her, så blir det boble, eller noe annet rart med motor i hekken.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

Lars A. Sletten (NMK Tønsberg) kjørte sitt første løp i den første sesongen med bane på Notodden – en bane som er lagt ned for lengst. Det var tilbake i 1983. Banen eksisterte frem til 1996.

Etter det har 68-åringen kjørt minst ett løp hver eneste sesong, og de fleste sesonger langt flere løp enn det ene. Og mange løp er han med når de to sønnene kjører.

Far og sønn vant samme løp

SVEISER FAMILIEN SAMMEN: Pappa Lars Sletten senior og eldstesønnen Andreas Sletten i verkstedet. Yngstesønn Lars Sletten junior var på brannvakt og ikke i verkstedet da Bilcross.no var innom. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Begge sønnene, Andreas Sletten (32) og Lars Sletten junior (24), har blitt bitt av den samme bilcross-basillen. Eldstemann Andreas har bitt aller best fra seg, med pallplass i Landsfinale i både junior- og åpen klasse.

En gang, tilbake til da Andreas startet i juniorklassen, vant både far og sønn et løp på Hakavik, høsten 2008.

Veggene i verkstedet vitner om mange bragder, tapetsert med avisutklipp og bilder.

Mange bilcross-historier

SLETTEN-SUKSESS: Lite slår dagen da far og sønn Sletten vant hver sin klasse på Hakavik for 15 år siden. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

BOBLE-MUSEUM: Låven til Sletten-familien er nesten som et boble-museum. – Snart hører jeg vel til på museum, jeg også, sier Sletten senior og ler godt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det er mange historier, sier far Sletten, – både de som har gått bra, og de som ikke har gått så bra. De gangene det har gått skeis er kanskje vel så artig for ettertida – det tar ikke så lang tid før vi kan le av det.

– Kjørt er kjørt, og dømt er dømt – det er dommerne som dømmer. Det håper jeg flere er enig med meg om, at vi blir ferdig med det der og da – det kommer alltids et nytt løp.

– Forhåpentligvis lærer vi noe av det, både vi som kjører og de som dømmer. Jeg har sjelden vært den som løper ned dørene til dommerne for å klage.

Veldig bra bilcross-miljø

HAR SÅ DET HOLDER: Sletten senior har ingen planer om å gi seg med det første: – Nei, vi har vel bobler nok til noen sesonger til, sier Lars A. Sletten og humrer godt. Her er det lite utvalg av delelageret. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

SKJERMET AVDELING: Det skal heller ikke mangle på skjermer til bilcrossbobler som sendes ut i bilcross-krigen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Sletten senior ser tilbake på et langt liv på bilcrossbanen med 40 sesonger kjørt. – Hadde jeg kunnet gjort det samme igjen, så hadde jeg det. Det er veldig moro, og det er et veldig bra miljø.

Far Sletten er traktorselger av yrke, begge sønnene er utdannet bilmekanikere. Andreas jobber som bilmekaniker, mens Lars har byttet beite og blitt brannmann.

På fritiden driver de med bilcross alle sammen, med skruing på hjemgården i Holmestrand og kjøring på løp over hele Østlandet – og noen ganger enda lenger unna.

Sveiser familien sammen

MOTORBYGGERBUA: Sletten senior har overlatt ansvaret for motorene til eldstesønnen som er sjef i motorbyggebua på gården. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

ORDEN OG SYSTEM: Alt er på stell i hele bilcrossboblelåven. Her er det mange hyllemeter med motordeler. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det er fint å ha den samme interessen, vi får drevet på med noe sammen på en helt annen måte, sier en stolt pappa. Han har trukket seg litt tilbake og lar sønnene drive mest på i verkstedet.

Andreas skrur på en klubbløpsbil da Bilcross.no er innom, støtdemperne foran blir byttet. – Jeg fikk ikke kjørt klubbløpet, som egentlig var siste løp for sesongen, forteller Sletten senior, – det ble brist i et ribbein på et løp ett par helger før.

Da endte A-finalen i veteranklassen i autovernet i første sving – med et skikkelig smell, i det som ble det siste løpet i fjorårssesongen.

Hekkmotor-heaven

BOBLER OVERALT: Bilcross.no fikk en skikkelig omvisning på boble-gården, der det står ei boble eller noe annet rart med motor i hekken overalt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

SIMCA: Lars Sletten senior har kjørt alt mulig rart med motor i hekken, også Simca – som han har lyst til å kjøre igjen. Her er et ganske nylig innkjøpt prosjekt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

HILLMAN IMP: En engelsk snåling med motor i hekken, som har sett sine langt bedre dager – snart klar for bilcrossbanen igjen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Hvis du trodde det skulle bli slutt på bobler i bilcross med det første, så må du tro om igjen. Gården til Sletten-familien er en av mange gårder der det er låver fulle av bilcross-bobler.

Hos Sletten står det 15 bobler pluss 5 andre rariteter med hekkmotor, som Simca, Hillman Imp, Fiat 126, med mer.

To bobler har vært for fine til å bruke i bilcross, så de er tatt vare på som veteranbiler og skal fortsatt gå på veien.

Et eget årskontroll-rom

RUND I KANTENE: Både bilene han foretrekker og Sletten selv kan beskrives som rund i kantene: – Bilcross er bare for moro!, sier den trivelige karen som stort sett alltid smiler og er blid – også etter skikkelige smeller. Kommentaren etter en massekrasj der han veltet på taket sammen med to andre på Hønefoss for mange år siden var: – Har du sett. Jaja, det blir vel bil igjen ut av dette, også! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

NMK TØNSBERG: Sletten motorsport og NMK Tønsberg er faste klistremerker – pluss arbeidsgiveren Eik maskin. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Låven er full av deler, lagret i et skikkelig system. Rom for rom er satt av til forskjellige ting, som motorbygging, karosseri-arbeid, lagring – og ett rom er til satt av årskontroller.

Her er det helt strøkent, med pølsegrill, bar og biloppstillingsplass midt på gulvet. Der står bilcrossboblene nyvasket og fin, klar for årskontroll, en etter en.

Overalt vi går er det VW-merker, plakater og reklame for folkevogn – nesten som et museum.

Vært med siden bilcrossens barndom

NOE STRØKENT, OG NOE GODT BRUKT: Felles for dem alle, er at boblene ser hele og pene ut før neste start – uansett. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

ULIK STAND: Mange av boblene er bare å fyre opp og kjøre løp med, andre er prosjekter i forskjellige stadier, mens atter andre er helt ubygd skall. Og to av boblene har fått overleve som veteranbiler til veibruk – de kommer aldri på bane. Foto: Stian Ormestad. Bilcross.no.

– Snart hører vel jeg hjemme på museum selv, sier Sletten senior og ler godt. «Lars A. Sletten» klinger godt, det er et kjent og kjært navn på startlistene siden bilcrossens barndom.

Han har vært med på langt verre smeller og rundkast enn smellen i det siste løpet i fjorårets sesong. Boblene får kjørt seg – de skal brukes. Men sjelden brukes de opp, det meste lar seg reparere.

– Så lenge jeg skal drive med dette her, så blir det boble, sier Sletten senior bastant. – Eller noe annet rart med motor i hekken.

Veteranlandsfinalen er sesongens høydepunkt

RARE GREIER: Dette blir nok den minste hekkmotoriserte doningen Sletten setter seg i, en Polski-Fiat som de allerede har en motorsykkelmotor klar til. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– HAR TRUA! Denne motorsykkelmotoren er på vei inn i hekken på den bittelille Fiat-en. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Sist sesong var brått over med smellen på Kongsberg, men nå er Sletten-gutta i full gang med å klargjøre til en ny bilcross-sesong – 40 år etter at far Sletten startet med denne galskapen.

Det store målet i 2023-sesongen er Veteranlandsfinalen på Roppemoen, NMK Nedre Hallingdal. Fjorårets Veteranlandsfinale gikk han glipp av på grunn av korona-sykdom.

– Dit skal jeg, Veteranlandsfinalen er sesongens mest trivelige løp, mener Sletten, – så det var skikkelig kjedelig å gå glipp av det i fjor. Vi får ta’n igjen i år!

Det sosiale teller mest

GOD STEMNING: Alltid hyggelig å svinge innom boblelåven til familien Sletten i Holmestrand. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

ETT UNNTAK: Legger du merke til rallycross-Volvoen, så skulle du egentlig ikke det. For det er unntaket som bekrefter regelen – her finnes det bare bobler. Sånn egentlig. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Å treffe gamle kjente, og å bli kjent med nye, å treffe folk og slå av en prat – det er det som er bilcross. Så er jo kjøringa også veldig artig, men det sosiale teller mest, og sånn har det egentlig alltid vært, forteller Sletten senior.

Som ikke har noen planer om å gi seg med bilcross med det første, så langt der ifra:

– Nei, vi har vel bobler nok til noen sesonger til, sier Lars A. Sletten og humrer godt.

TEAM: Sletten motorsport består av far og to sønner Sletten. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

BOBLELÅVE: Overalt finner vi ei boble eller noe annet rart med motor i hekken, eller deler i hyllemetervis. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

GULT ER KULT? Men ellers går det bare i rødt med en hvit nesetipp for bilcross-familien Sletten. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

RARE GREIER: Denne 6-sylindrede Chevrolet Corvair-motoren har Sletten kommet over og sikret seg – det blir spennende å se i sving i hekken på en bilcrossbil! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

GJORT DET FØR: Her har mange boblemotorer blitt skrudd sammen. Her er enda en på gang. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

HADDE VALGT AKKURAT DET SAMME IGJEN: Lars A. Sletten angrer ikke et sekund på at mesteparten av fritiden har gått til bilcross og motorsport i så å si hele hans voksne liv. – Det er veldig moro, og der er et veldig bra miljø. Arkivfoto.

EGET ÅRSKONTROLL-ROM: Her står boblene klare til årskontroll på hvit duk, før en ny sesong. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

KLARGJØRING TIL EN NY BILCROSS-SESONG: Her, som overalt ellers i det langstrakte norske bilcrossland, gjøres det klart til en ny sesong – boblene vil stå i kø ut av låven til våren. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Har du et tips om en garasjeprat? Send epost til Bilcross.no@gmail.com.

Sjekk hva som ble mest lest på Bilcross.no i 2022-sesongen.

Nyttårsmester – endelig: – Har drømt om revansje!

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

, ,