Alt om NMKs Landsfinale for juniorer 2022

TRE ÅR SIDEN SIST: Hele pallen fra forrige Juniorlandsfinale tilbake i 2019 er ikke juniorer lenger nå: Vinneren Emil Sivesind (NMK Krabyskogen) herjer i toppen av rallycross-NM, andremann Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) er i toppen av internasjonal rallycross og kjører fortsatt bilcross her hjemme med knallgode resultater, og tredjemann Joakim Ågedal (NMK Konsmo) kjørte sitt siste juniorløp i fjor og vant sitt aller første løp i seniorklassen i år. Tre år etter er forrige oppgjør er endelig NMKs Landsfinale for juniorer tilbake denne sesongen! Arkivfoto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Landets beste bilcross-junior skal kåres lørdag 6. august 2022, etter to års utsettelser i korona-tid. Sjelden har et bilcrossløp vært mer åpent i forhold til hvem som tar hjem seieren?

Sjekk også: Hjemmeseier i generalprøven før Juniorlandsfinalen.

I mer normale tider vet vi nemlig mer om hvem som hevder seg i juniorklassen på bilcrossløp rundt om i landet, men for de yngste bilcrosserne har korona-tida vært ekstra nedslående:

De har på mange måter fått spolert sine junior-år, med lange perioder uten løp og store begrensninger når det først ble arrangert løp igjen.

Kremen av norsk bilcross-ungdom

HELT I HUNDRE: Stian Bårdseth (NMK Elverum) var den aller første som kvalifiserte seg til Juniorlandsfinalen med seier i det aller første kvalløpet i Bergen. Han var også den første til å melde seg på, og står øverst på startlisten med startnummer 100. Arkivfoto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Men nå er alt sammen glemt, når det endelig blir Juniorlandsfinale igjen. Arrangør er NMK Aremark, og banen er Brekka motorbane – akkurat som planen var tilbake i 2020.

Og en ting vet vi helt sikkert: Alle som kommer hit er noen racere til å kjøre bilcrossbil, for alle som en på startlisten har gjort seg fortjent til å starte her gjennom en topp-plassering i et av drøyt 30 kvalifiseringsløp landet over.

Ikke rart vi gleder oss stort til årets oppgjør for de yngste bilcrosserne braker løs med første start lørdag morgen klokka 09.00 6. august 2022.

SAK OPPDATERT: Ifølge en førermelding fra arrangøren er første start fremskyndet til klokka 08.00.

SAK OPPPDATERT – IGJEN: Ifølge en ny førermelding fra arrangøren er første start flyttet tilbake til opprinnelig klokkeslett, klokka 09.00.

Men allerede fredag kan du se både bilcrossjuniorer og bilcrossbiler på banen, med fri trening 5. august fra klokka 09.00.

SAK OPPDATERT: Treningen fredag varer helt fra klokka 09.00 til 16.00, ifølge arrangøren.

En perfekt oppladning

HJEMMEFAVORITT: Kim Aron Bruu-Svendsen (NMK Aremark) har her vunnet Sommerfestivalen 2019, som vi alle trodde var en oppladning til NMKs Landsfinale for juniorer på samme bane året etter. Men løpet er blitt korona-utsatt i to år, og også i år vant Kim Aron Sommerfestivalen som nok en perfekt oppladning til Juniorlandsfinalen på samme arena. Arkivfoto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det blir også bankett fredag kveld fra klokka 18.00. Dette skjer i Aremarkshallen, der hver fører får utdelt en gratisbillett med mulighet til å kjøpe flere billetter til teamet.

Her blir det servert koldttallerken med en drikkeenhet til hver. Det blir satt opp busser til og fra banketten fra depot på banen.

En perfekt oppladning, tradisjonen tro, til juniorenes største oppgjør i løpet av bilcross-sesongen.

Juniorlandsfinale siden 2007

SMÅ MARGINER: I bilcross er det alltid lite som skiller suksess fra fiasko, og du må ha flaks og marginene på din side for å komme inn til heatseiersintervju. Og sjelden har det vært mer åpent i forhold til favoritter før årets Juniorlandsfinale, etter to år med korona-avlysninger. Arkivfoto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

NMKs Landsfinale for junior har blitt kjørt i denne formen, med kvalifiseringsløp og Landsfinale, helt siden første gang for 15 år siden, da var NMK Namdal den store pådriveren og første Landsfinale-arrangør ut for de yngste bilcrosserne.

Før dette har NMK-mesterskapet for junior blitt kjørt helt siden juniorklassens inntog her til lands tilbake i 1996, på flere forskjellige vis opp gjennom årenes løp.

Noen ganger gikk mesterskapet gått over flere løp, andre ganger med et utvalgt ordinært løp med fri påmelding – uten at det ble kalt Landsfinale før i 2007.

Mye kjøring!

FØRSTE SEIER: Remi Torgersen (NMK Modum Sigdal) tok sin aller første bilcross-seier da årets Bilcross.no-cup kom til hjemmebanen hans, Sigdal motorsenter. Førsteårsjunioren er påmeldt til Juniorlandsfinalen med startnummer 115. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det kjempes om heder og ære, NMKs Landsfinaler blir ofte kalt «et uoffisielt Norgesmesterskap». Alle finalister får pokal, og det blir kjørt helt fra F-finale – det vil si hele seks finaler.

Det blir i det store og det hele mye kjøring, for det skal også kjøres fire innledende omganger. SAK OPPDATERT: Ifølge en førermelding fra arrangøren fremkommer det at det kjøres tre omganger, ikke fire.

SAK OPPDATERT – IGJEN: Ifølge en ny førermelding fra arrangøren skal det likevel kjøres fire omganger.

Det skal kjøres med seks biler i hvert heat, og alle heat skal fylles opp så godt det lar seg gjøre. A-finalistene er – forutsatt at de er gamle nok – også kvalifisert til NMKs Landsfinale for senior som går på Smådøl motorsenter lørdag 20. august 2022.

125 påmeldt i skrivende stund

VANT NORGES STØRSTE BILLØP: Mats Lund Heimdal (NMK Krabyskogen) kommer til Juniorlandsfinalen med en ganske så fersk Goldagsløp-seier i baklomma. I Juniorlandsfinalen stiller han med startnummer 114. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Her finner du oversikt over alle kvalifiserte (ekstern lenke – lista er ikke helt oppdatert i skrivende stund). Og her finner du en til enhver tid oppdatert startliste med 125 påmeldte i skrivende stund (også ekstern lenke).

Siste påmeldingsfrist går ut i kveld, søndag 31. juli 2022, så det kan komme flere til. Og det må vi bare regne med at det gjør, siden det siste kvalifiseringsløpet ble kjørt så sent som i går lørdag 30. juli.

Alle deltakerne må ha kvalifisert seg via et av NMK sine kvalløp for bilcross junior i 2022, eller være direkte kvalifisert fra NMKs Bilcross Juniorlandsfinale 2019 eller NMK Mesterskap Nord Finalen for Junior 2019.

Heftig Landsfinale-bane

LANGDISTANSE: Sondre Aasbjørg (NMK Verdal Levanger) vant bilcross-maratonet Fra Namdal til Hell tidlig denne sommeren, et løp som gikk over tre dager på tre forskjellige baner i Midt-Norge. Nå er den raske junioren fra Trøndelag klar for Juniorlandsfinale med startnummer 185. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Kvalifisert fra forrige Juniorlandsfinale er det svært få som er, siden det er tre år siden forrige gang og alle på toppen av resultatlisten fra den gang ikke er juniorer lenger. Det gjelder hele pallen og stort sett hele startlisten fra den gang.

Nå skal en ny Juniorlandsfinale-vinner kåres, og det på en heftig bilcrossbane både for deltakere og publikum. Det er stor publikumsplass med god oversikt over banen.

Banen er 720 meter lang og består av litt mer grus enn asfalt. Starten går ut på en lang startstrekke, før det er krevende partier med stor høydevariasjon rundt resten av banen.

Alle biler på bud

KLAR FOR FIGHT: Emma Haug (NMK Hønefoss) gjør seg klar for finalekjøring et tidlig kvalløp for sesongen, Roppecrossen 2022. Der kjørte hun seg opp finale etter finale, og klarte tilslutt å kvalifisere seg til Juniorlandsfinalen allerede her. Nå er den raske juniorjenta klar for NMKs Landsfinalen for junior med startnummer 134 på bilen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Innledende omganger kjøres over tre runder per heat, mens finalene kjøres over fem runder per finale. Alternativsporet er langt, smalt og knotete, der du taper mye. Det gjør ofte heat og finaler spennende helt til siste slutt.

Finaler kjøres med ett opprykk, slik det skal kjøres i bilcross – ikke to, som noen arrangører kjører med. Vinner av hver finale får fem minutter på seg til klargjøring til en ny finale.

I motsetning hva som gjelder for juniorbiler på andre løp, så er alle biler til start på bud – ikke bare finale-bilene.

Tips oss!

ØSTLANDS-FAVORITT: Henrik Tandberg Håkonsen (NMK Gardermoen) kjempet seg opp i ledelse og vant juniorklassen på hjemmebanen Gardermoen i det første bilcrossløpet her på tre år, løpet telte også som kvalløp til Juniorlandsfinalen. Henrik har vært en av de beste juniorkjørerne på Østlandet gjennom korona-tida og liker seg også veldig godt på bilcrossbanen på Brekka der Juniorlandsfinalen skal kjøres. Foto: Stian Ormestad.

Bilcross.no oppdaterer snappen før, under og etter løpet, søk opp og abonner gjerne på bilcrossno. Her kommer bilder, video, nyheter og resultater fortløpende. Også bilder og film som vi får tilsendt.

Har du tips til en god historie om en av deltakerne? Send oss et tips på epost Bilcross.no@gmail.com eller send en melding på Bilcross.no sin Facebook-side.

SAK OPPDATERT: Galskap motorsport planlegger å sende live fra løpet, søk opp Galskap motorsport på Facebook.

All info finner du på nettsiden Juniorlandsfinalen2022.no, arrangøren er NMK Aremark, og her finner du Facebook-eventet for løpet (alle eksterne lenker).

TIDLIG KLARE FOR JUNIORLANDSFINALE: 1. runde i Bilcross.no-cup 2022 på Kongsberg telte også som kvalløp til Juniorlandsfinalen. Der vant Markus Andre Jacobsen (NMK Kongsberg) foran Danielle Nilsen (NMK Hamar) og Tobias Spangen (NMK Hamar) – tre juniorer som stort sett alltid gjør det skarpt på bilcrossløp på Østlandet. Også resten av A-finalen herfra er klare for Juniorlandsfinale, med Ingrid Maria Fulsås (NMK Nore Uvdal), Helene Nakkerud (NMK Drammen) og Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) – sistnevnte kommer rett fra juniorseier i Smådølfestivalen 2022. Foto: Stian Ormestad.

JUNIORLANDSFINALE-ARENA: Brekka motorbane, NMK Aremark. Foto: NMK Aremark.

Les mer om NMK Aremark i Bilcross.no-arkivet.

,