En boble til start – og det holdt til boble-seier!

RUTINERT OG RASK: Anders Kongsrud (NMK Nord Gudbrandsdal) hadde sine tvil om bobla holdt ut i varmen. Det gjorde den akkurat, og det holdt til seier i Sommerløpet på Vendkvern. Foto: Stian Ormestad.

Selv om vi skriver 2020, er bobla fortsatt bilcrossbilen med stor B. Det viste Anders Kongsrud til det fulle, som eneste boble-fører til start når endelig bilcross-sesongen kunne fortsette.

Sjekk alle bildene fra Sommerløp på Vendkvern 2020 – oppdatert!

Endelig er bilcross-sesongen i gang igjen på Østlandet, om enn med reduserte startlister, ingen publikum, og strenge korona-restriksjoner.

Men bilcrossen er den samme, og arrangørene sørger for livesending så bilcrossfolket får med seg moroa.

Fortsatt bilcrossbilen med stor B

TUNGA RETT I MUNNEN: Anders Kongsrud (NMK Nord Gudbrandsdal) gjør det spennende for seg selv med en luftavkjølt boksermotor i hekken i 30 grader og stekende sol. Foto: Stian Ormestad.

Og at vinnerbilen fortsatt er den gode gamle bilcross-bobla mer enn 45 år etter at det gikk an å kjøpe en slik doning ny her til lands, det forundrer kanskje noen.

Hvert fall siden det var bare en eneste boble til start.

Og den luftavkjølte stakkaren skulle klare seg gjennom tre omganger og finale i 30 grader og full solstek. Men det holdt:

BILCROSSBILEN MED STOR B: Bilcross-bobla gjør seg gjeldende, også i 2020-sesongen! Foto: Stian Ormestad.

– Jeg var litt spent, røper Anders Kongsrud (NMK Nord Gudbrandsdal) til Bilcross.no.

Det holdt – akkurat!

Bobla kastet fra seg noen urovekkende røykdotter, allerede fra 1. omgang og gjennom hele løpet – og verre og verre ble det.

Her var det løs ventilstyring og sprekk i det ene innsuget etter 3. omgang, så i finalen ble det tenningsbank allerede på andre runde av fem finalerunder.

– Men det holdt – akkurat!, jubler Anders som parkerte godt ute i sandfella etter målpassering. Og der sto bobla godt – helt ferdig.

Seierherren ble jaget over målstreken av Ole-Kristian Aamodt (NMK Hamar) i sin bittelille Mazda 121 og hjemme-veteran Hans Liberg (NMK Hamar) i Saab 99 klatret opp på det siste trinnet på seierspallen.

Digg med bilcross igjen!

Men selv om vinnerbobla var helt ferdig, er ikke Anders ferdig – han er bare såvidt i gang med sesongen. I korona-tiden har han bare vært i «vente-modus», med en liten trening som det eneste bilcross-innslaget.

– Tilsvarende digg å være i gang igjen, som seier?

– Det er så klart veldig gøy å vinne billøp, der er ikke mye som slår den følelsen, sier Anders, som nok har Goldagsløp-seier som den viktigste pokalen av mange.

– Men bare det at bilcrossen så smått er i gang igjen og det å treffe på likesinnede på et bilcrossarrangement, er veldig stas. Må skryte av NMK Hamar som har gjort en grundig jobb og lagt til rette for at vi kan få kjøre løp.

Fra sisteplass til seier i dame- og juniorklasse

SUPERKLAR: Mari Hoel (NMK Gjøvik) har ventet siden Neglespretten i oktober i fjor på samme bane på å få kjørt bilcross igjen. Gleden var stor da det grønne lyset ble tent igjen! Foto: Stian Ormestad.

Mens Anders Kongsrud stakk i tet og ledet fra start til mål, ble det en helt annen vinner-versjon i junior- og dameklasse. I begge klassene ble sistemann ut av startplaten vinneren til slutt:

Mari Hoel (NMK Gjøvik) gikk alene i alternativsporet i første runde, og plukket plasseringer gjennom hele finalen. Da ble det jublet i den velbrukte Mazdaen over målstreken.

FAVORITT: Mari Hoel (NMK Gjøvik) er blitt en av de største grossistene av store pokaler i bilcross-Norge. Arkivfoto: Stian Ormestad.

– Ja, dette var kjempedigg! Ekstra moro å kjøre fra en 6. plass til topps i finalen, sier Mari til Bilcross.no.

Huskjøp i bilcross-pausen

– Har jo egentlig ventet siden Neglespretten i fjor på samme bane for å få kjørt mer, men vi endte opp med å kjøpe oss hus, så kan jo si vi har fått gjort mye på det når det ble så god tid, sier Mari og ler godt. Aldri så galt at det ikke er godt for noe, si!

– Men må jo si at det er rart å ikke få begynt sesongen i april, når det har vært fast tradisjon siden vi startet med bilcross, men vi får være glad vi faktisk får kjøre igjen!

Hjemmefavoritt Marthe Skjæret Nilsen (NMK Hamar) ledet før finalene, og hun satset alt gjennom første sving og kjørte fantastisk hele veien, men kom akkurat det lille hårstrået bak ut av alternativsporet. Tredjeplassen gikk til Juni Mostue (NMK Hamar).

Hele juniorpallen til arrangørklubben

KLUBBMESTERSKAP: NMK Hamar-juniorene gjorde opp seg i mellom med hele juniorpallen til arrangørklubben. Her Jonas Spangen foran Truls Krokengen (begge NMK Hamar). Foto: Stian Ormestad.

I juniorklassen sørget Jonas Spangen (NMK Hamar) for dagens eneste hjemmeseier, og det helt suverent: Tre strake heatseiere og seier i A-finalen.

Men Jonas gjorde det spennende i finalen: Sist ut, og sist gjennom alternativsporet ved første anledning. Dermed måtte det kjempes fra første start til siste målsving for å sikre seieren – selv om vi kan si dette også var en favorittseier.

KNALL OG FALL: Bilcrossen er i gang igjen – med vinn og forsvinn! Foto: Stian Ormestad.

Resten av pallen ble besteget av Truls Krokengen (NMK Hamar) og Kevin Wiken (NMK Hamar) – trippelt NMK Hamar på pallen!

Stor stjerne i margen til NMK Hamar

Men den største seieren tar arrangørklubben NMK Hamar ved å sørge for at bilcross-sesongen fortsetter på Østlandet:

Tilbakemeldingen er fantastiske, over hele linja. Både fra de som var så heldige å få være på plass på Vendkvern, og alle de som fulgte løpet via livestreaming.

Løpet teller som første runde i Ifor Williams-cup 2020, videreføring av Hamar-cup i fjor. Neglespretten er neste løp på planen til NMK Hamar, men klubben røper at de har noen planer for at det kan bli enda et løp i år.

Fire måneder korona-pause

Etter korona-krisa traff også bilcross-Norge, var det stille i nesten fire måneder etter sesongstarten i februar.

Men NMK Bardu var først ute med løp igjen forrige helg, NMK Hamar denne helga, og NMK Valdres og NMK Nedre Hallingdal de neste helgene.

Bilcross.no dekker løpene, og du kan lese mer om alle sammen på forsiden.

STILLE FØR STORMEN: NMK Hamar har lagt ned en stor innsats for å kjøre bilcrossløp igjen – fire måneder etter at sesongstarten gikk og alt ble stille i korona-tid. Foto: Stian Ormestad.

Sjekk alle bildene fra Sommerløp på Vendkvern 2020 – oppdatert!

Se hele Sommerløpet på Vendkvern 2020 her:

Sjekk også: Ingen Landsfinaler i 2020 – alle forskyves til 2021.

Sjekk også: – Hva er det som er så moro med bilcross, ‘a?

Les også: Endelig er sesongen i gang igjen!!!

, ,