– Hva han betyr for klubben? Han betyr ALT!

ALT-MULIG-MANN: Tormod Karlstad er alt i NMK Gardermoen, også treningsansvarlig – som her under vinterkjøring tidligere i år. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Tormod trives aller best når det vrimler med folk i depot og på publikumshaugene, med lange startlister og full fres på banen. – Ja, da får jeg et kick.

Dugnadsgjengen bak landets største løp: – Det gir en enorm glede.

En ny sesong med bilcrossløp blir det – over hele vårt langstrakte land – takket være alle ildsjelene rundt om i hele Norge. Tips gjerne Bilcross.no om ildsjeler du vet står på for bilcrossen: Bilcross.no@gmail.com.

Tormod Karlstad i NMK Gardermoen er en av dem. Vi tok en prat med blant annet Tormod tidligere i år, da det var vinterkjøring på Gardermoen:

– Når jeg ser at folk har det gøy, er det trivelig å holde på

TRENGER IKKE BLI «HELT TORMOD»: Leder av bilgruppa Sturla Hansen (til høyre) mener at alle kan bidra litt, alle trenger ikke å bli «helt Tormod» og bo på banen i perioder. Tormod Karlstad er leder av hovedstyre, han kjører gravemaskin og har maskinførerbevis, han snekrer og fikser det aller meste, han er løpsleder, teknisk og jury, i tillegg til alt mulig annet på løp. Han trår også til også for å hjelpe andre klubber som NMK Aurskog Høland og NMK Aremark. – Jeg ser vel ikke på noe som umulig, mer en utfordring. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Mens andre kommer og går i styre og stell, står Tormod for kontinuiteten i klubben – han er den som vet alt, kjenner alle, og fikser det aller meste. Nå sitter han som leder av klubben, i tillegg til at han er den mest ivrige dugnadskaren på anlegget.

– Hva er det som driver deg?, spør Stian Ormestad som står bak Bilcross.no, og Tormod ler godt: – Det har jeg nok spurt meg selv om mange ganger, også.

– Men altså…, sier Tormod og tenker seg kort om: – Når jeg ser at folk har det gøy, og det er trivelig å holde på, så synes vi også at dette er gøy.

Bil- og bilcross-interessert til tusen

Tormod forteller at han er bil- og bilcross-interessert til tusen – han har kjørt selv, men nå bruker han heller tiden sin på dugnadsarbeid, styre og stell – så andre får kjørt bilcross.

Han takker kona si, Bente, for at han får holde på som han gjør: – Hun er med, hele veien – nesten like mye som meg, forteller han. Hun har ansvaret for blant annet kiosken.

– Og da kan du holde på, klart – hadde ikke hun vært med, så hadde det vært vanskelig for meg å stikke av gårde og holde på sånn som dette hele tida.

– Du blir aldri arbeidsledig her

– ET KICK: Med fulle publikumshauger og fartsfest på banen – da trives Tormod aller best. Som her, under NMKs Landsfinale 2019 på Gardermoen motorpark. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det er mange som må til for å fylle alle poster og få unna alle oppgaver i en klubb og på et løp, men noen må trekke i trådene og ta ansvaret for alt. I NMK Gardermoen er det Tormod som har vært denne bautaen, gjennom mer enn 20 år.

– De står ikke i kø, det er klart, sier han om å få en avløser etter hvert. – Det er mye jobb som gjøres, som ingen andre ser, som gjøres på både kvelds- og nattetimer innimellom.

Det er mye jobb med banetraseen, som nå blir bygd om til å bli mer bilcross. Det bygges et nytt speakertårn. – Her kan du holde på hele tida, det er alltid noe å finne på.

En fin gjeng som har det gøy sammen

– Neida! Vi synes det er gøy! Og vi holder på!, skjærer Tormod gjennom, litt lei av fokus på seg selv. – Dette er bare koselig det, helt herlig når du ser hvor moro folk har det utpå banen her, sier han mens bilene sladder i fri dressur bak ham.

Nå er de en fin gjeng i NMK Gardermoen, forteller Tormod. Selv kan han det aller meste, med maskinførerbevis og gravemaskin, – neida, jeg står ikke fast!

Men skulle han gjøre det, er hjelpen aldri langt unna: – Vi er en klikk, som har det veldig gøy.

Drømmer om storløp med masse folk og biler

– Det er jo det som trigger deg, forteller Tormod, som mimrer tilbake til åpningsdagen på det nye anlegget Gardermoen motorpark. Det er 20 år siden, i år. – Det vrimlet med folk, overalt her.

– Og alle storløpene som har gått her, som virkelig….. ja, da får jeg et kick, innrømmer Tormod. Som drømmer om storløp her igjen.

Lørdag 8. juni 2024 blir det kjørt bilcrossløp på Gardermoen igjen, det er kvalløp for åpen- og juniorklasse og det er 2. runde i Bilcross.no-cup 2024.

Ekteparet Karlstad bor på banen i perioder

KLARE FOR KØ: Kioskdamene liker seg best når det koker foran disken på Gardermoen motorpark. Rita Gulbrandsen, Bente Karlstad og Hege Sjøli har lang erfaring fra å få køen unna. Tormod er veldig glad for at kona Bente er like ivrig som ham, så de deler på dugnadsgleden på Gardermoen motorpark. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Da drømmer Tormod om fullt bilcrossdepot på Gardermoen igjen. Den drømmen deler han med resten av klubben, også leder av bilgruppa Sturla Hansen. Han skryter veldig av sin hovedstyreleder Tormod:

– Skal vi få kjørt bilcross, så må folk engasjere seg. Folk må trå til og bidra, være med på dugnad, ta verv. Du trenger ikke være «helt Tormod» og melde adresseendring til banen, sier han og ler godt.

Alle monner drar, men noen sørger for at det monner ekstra – som Tormod.

Jobber nesten hver dag på anlegget før løp

Det er ikke bare Sturla som skryter veldig av Tormod, etter Bilcrosspraten i vinter har Bilcross.no fått flere henvendelser om han og kona Bente – om hvor viktig de er for NMK Gardermoen. Blant annet det kjente bilcross-ekteparet Kari og Ove Stuveseth:

De forteller om et ektepar som får ting gjort. De har vært med på å planlegge og bygge bygget med kjøkken, kiosk, sekretæriat, sanitær, lager, kjølerom, med mer.

– Før Landsfinalen i 2019 jobbet de nesten hver dag på anlegget med maling, vasking og alt som trengtes. Viktig at anlegget skulle skinne!

Kommer først og reiser sist

– HELT ENESTÅENDE: Alle som kjenner til NMK Gardermoen og løpene der, kjenner også til dette ekteparet som sørger for at det blir løp her. Bente og Tormod Karlstad har nesten et utenkelig antall dugnadstimer på Gardermoen motorpark. Arkivfoto.

Ekteparet Karlstad holder banen åpen for treninger, både for bil og motocross, med åpen kiosk. De arrangerer kurs, spesielt moro er det å kurse juniorer. De er med i sportskomiteen for løp, der de gjør en fantastisk jobb – der også.

– Skal noe ordnes, så gjøres det av Tormod eller Bente – eller begge. De får gjerne med sine venner og får ting gjort. Før alle løp er de på plass med bobilen flere dager før, for å bo på anlegget og gjøre klart til løp.

– De er også de siste som forlater anlegget etter løp. Uten disse to hadde NMK Gardermoen slitt som klubb, forteller ekteparet Stuveseth til Bilcross.no.

– Helt enestående!

– Det er umulig å si hvor mange dugnadstimer disse to har på Gardermoen motorpark. Bare ett eksempel av mange: De dro hjem fra ferie tidligere enn planlagt, da det kokte litt foran et stort rallycrossløp.

Malin Tandberg, tidligere i styret og alt-mulig-dame i NMK Gardermoen, forteller det samme: – Hva Tormod betyr for klubben? Han betyr absolutt ALT!

– Uten Tormod, ingen NMK Gardermoen! Han og Bente er helt enestående! De er der dag og natt.

Bilcrosspraten – Gardermoen vinter spesial:

Sjekk Bilcrosspraten på Bilcross.no.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.