Snakk om å slå tilbake når det gjelder som mest: – Dette hadde jeg aldri trodd var mulig!

VANT – NOK ETT ÅR! I fjor vant Kevin Wiken (NMK Hamar) Ifor Williams-cup med Volvo med spinn på bakhjulene – i år vinner han igjen med en Opel med spinn på forhjulene. Foto: Stian Ormetad, Bilcross.no.

Cup er cup, men i år har bilcross-cupene bydd på så stor spenning og overraskelser som vi vel aldri har sett før. Og sesongens aller siste spinn ble den aller mest spennende.

Se Bilcross.no-bildene fra Neglespretten 2022.

Først var det Bilcross.no-cup 2022, der juniorvinner Markus Andre Jacobsen (NMK Kongsberg) til slutt sikret seg sammenlagtseier med å kjøre seg opp fra C-finale til å vinne A-finalen i cupfinalen.

Så nå med finalen i Ifor Williams-cup 2022, der de som vant cupen til slutt ikke fikk det til å klaffe fra start – så absolutt ikke:

Satset alt og litt til

SUVEREN – TIL SLUTT: Kevin Wiken (NMK Hamar) beste junior i Ifor Williams-cup – for andre året på rad! Foto: Privat.

Juniorvinner Kevin Wiken (NMK Hamar) lå på andreplass før finaleløpet og måtte satse alt for å gjenta fjorårets bragd med sammenlagtseier i cupen. Og han satset alt og litt til – og Opelen havnet på pallegaflene.

Det ble rett og slett for optimistisk satsing inn i alternativsporet og brutt 1. omgang. – Jeg så veldig mørkt på cupen etter 1. omgang, innrømmer Kevin i prat med Bilcross.no.

Han satset ikke noe mindre i de to neste omgangene – men klarer å holde seg på banen, vinne sine heat, og komme seg til finale – sistevalget i C-finale.

– Hadde aldri trodd

HJEMMESEIER – MOT ALLE ODDS: Finaleløpet startet elendig, men fortsatte helt perfekt for hjemmefavoritt og tittelforsvarer i cupen Kevin Wiken (NMK Hamar). Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Så startet finaleracet, likt det Markus Andre Jacobsen (NMK Kongsberg) sto for da han avgjorde Bilcross.no-cup 2022 i sin favør: Seier i C-, B- og A-finale.

Og det måtte til for å vinne Ifor Williams-cup 2022 sammenlagt: – Må takke alle som var med og fikk sammen bilen igjen, den var skeiv både foran og bak etter smellen i 1. omgang.

– Hadde aldri trodd det skulle bli noe A-finale da jeg sto på plata i C-finalen, og hvert fall ikke at jeg skulle vinne, sier en lykkelig Kevin og ler godt.

Allsidig cupvinner

BOM STOPP: Aldri en Neglesprett uten action, der bilcrosserne får litt å rette på i løpet av en altfor lang vinterpause fra bilcrossen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det er moro å være den første til å vinne cupen to år på rad, jubler Kevin i prat med Bilcross.no. – Spesielt moro er det å vinne med forhjulstrekk i år, og bakhjulstrekk i fjor.

Kevin Wiken (NMK Hamar) sørger altså for hjemmeseier i juniorklassen i Ifor Williams-cup for andre året på rad, foran lederen av cupen foran finaleløpet Alexander Øyen (NMK Fluberg).

Kampen om sammenlagtseieren i cupen sto på mange måter i B-finalen, der de to møttes. Tredjeplassen gikk til Jonas Berg (NMK Elverum), som også fikk tredjeplassen i finaleløpet.

Inn i første sving baklengs

FINN EN FEIL? Finaleløpet kunne ikke startet på verre vis for totalvinneren til slutt Isabell Bye (NMK Engerdal). Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det ble like spennende i dameklassen som i juniorklassen, der Isabell Bye (NMK Engerdal) også gikk på en skikkelig smell i første omgang – hun kom susende baklengs inn i første sving etter en heftig fight.

Etter å ha fått snuta på VW Golfen rette veien igjen startet Isabell på en fantastisk opphenting, der hun kjørte seg helt opp til andreplass i heatet.

Det viste seg å være superviktig, for nok en gang smeller det og 2. omgang ender med brutt løp.

Feier all motstand til side

I RUTE – TIL SLUTT: Heatseier i siste omgang ga absolutt siste finaleplass. Der ifra og inn til målflagget i både B- og A-finalen var Isabell Bye (NMK Engerdal) helt suveren i sin VW Golf. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Da sto alt på siste omgang, der Isabell feide all motstand til side når hun først fikk kjøre i fred. Heatseieren sørget for absolutt siste finaleplass på bilcrossjenta som ledet cupen før finaleløpet.

Da startet finaleracet som sikret sammenlagtseier i cupen: – Ja, det ble en lang vei å gå, men det gikk heldigvis tilslutt! Nå er jeg utrolig glad og letta. Å vinne cupen var et mål jeg hadde før jeg kræsja i fjor.

– Å klare det i år ble et stort mål for meg. Men å tillegg vinne Neglespretten ble enda større, sier en jublende glad bilcrossjente til Bilcross.no.

– I lykkerus!

FRA SMELL TIL SEIER: I fjor ble sesongen spolert etter en stjernesmell, i år ble det revansje med cupseier på Isabell Bye (NMK Engerdal). Arkivfoto: Privat.

– Det var mange bra damer til start, og jeg fikk et så dårlig utgangspunkt etter to omganger. Jeg trodde rett og slett at cupen var tapt og jeg kom ikke til å klare det.

– Men gode konkurrenter kom og støttet meg og heiet meg frem, og jeg har en mekaniker som hjelper meg så jeg har en bil som går fantastisk bra.

– Det var veldig godt, sier Isabell med et stort smil;-  jeg er i lykkerus!

Vant uten å vinne ett eneste løp

SLOSS SEG TIL POENG: Martin Nyhagen (NMK Hamar) – i midten – vant ikke ett eneste løp, men vinner likevel cupen sammenlagt. I finaleløpet Neglespretten blir det en fjerdeplass. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I åpen klasse skjedde det som har skjedd mang en gang før i cup-sammenheng: Totalvinneren til slutt vant ikke ett eneste løp. Men målet var krystallklart for Martin Nyhagen (NMK Hamar) før finaleløpet:

– Må gjøre et realt forsøk, hvert fall, sa Martin til Bilcross.no før Neglespretten, der han endte på en fjerdeplass. Fra 1. runde sto han med en tiendeplass og fra 2. runde en andreplass.

– Det holdt da til cup-seier om ikke annet, sier sammenlagtvinneren til Bilcross.no.

Finale i 13 av 16 løp

RASK UNG HERREMANN: Kristian M. Lien (KNA Solør) har hatt en fantastisk første seniorsesong, som han avslutter med seier på Neglespretten 2022. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Martin Nyhagen (NMK Hamar) vant dermed cupen foran Kristian M. Lien (KNA Solør), som med seier i Neglespretten spratt helt opp på en andreplass sammenlagt.

– Kunne ikke blitt en bedre sesongavslutning!, jubler Kristian til Bilcross.no etter en sesong som har gått over all forventning.

I sin første senior-sesong har unggutten kjørt 16 løp, der han har kjørt finale i 13 løp.

To seiere – og to rullinger

HOLDT SEG PÅ HJULENE: Kristian M. Lien (KNA Solør) har to seiere og to rullinger fra denne sesongen – hans første rullinger på taket. Men i Neglespretten holdt han seg på hjulene – og først. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Av de 13 finalene, har det vært fem A-finaler og to totalseiere, – og min første rulling på taket kom i år, faktisk to stykk, forteller Kristian til Bilcross.no.

Planen for 2023-sesongen er først og fremst å være kartleser for Daniel Lindfjord i en R2-bil.

– Så får vi se hvor mye bilcross det blir tid og penger til.

LEDET FØR FINALELØPET: Aleksander Øyen (NMK Fluberg) kjempet godt, men mistet cup-seieren i en knallhard junior B-finale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Her kan du se Neglespretten 2022, finaleløpet i Ifor Williams-cup:

Se Bilcross.no-bildene fra Neglespretten 2022.

Kristian klarte noe ingen har klart.

Les mer om Ifor Williams-cup.