Svein Olav ble Norges første bilcross-kjendis: – Jeg ble kjent igjen overalt, hele tiden, over hele landet

NORGES ALLER FØRSTE BILCROSS-KJENDIS: Svein Olav Gulbrandsen (74) koser seg på bilcross. I 1985 var han selv i fokus – på bilcrossbanen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Alle visste plutselig hvem han var, og alle visste plutselig hva bilcross var – etter NRK-programmet «Gulbrandsen til C-finalen».

Sjekk: Dette skrev avisene om det aller første bilcrossløpet i Norge.

På en tribune på bilcrossløp på Hamar i sommer kommer Stian Ormestad i Bilcross.no i prat med en tidlig bilcross-legende:

Svein Olav Gulbrandsen (74) ble tidenes første bilcross-kjendis, tilbake i 1985.

«Gulbrandsen til C-finalen»

BILCROSS-KLASSIKER: «Gulbrandsen til C-finalen» var inntil nylig tilgjengelig i NRKs app. Forhåpentligvis kommer programmet tilbake igjen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Da sendte nemlig NRK bilcross-programmet «Gulbrandsen til C-finalen». Det tok pulsen på bilcrossen, akkurat som den folkesporten den hadde blitt på bare noen få år etter oppstarten i 1981.

Svein Olav, som var 37 år den gang, klarte til slutt å slite seg til en C-finale med sin VW boble.

Og med det ble han rikskjendis.

– Jeg ble kjent igjen overalt!

Svein Olav forteller til Bilcross.no at han har kjørt buss, turbuss og lastebil, og da NRK sendte bilcross-programmet kjørte han lastebil og leverte møbler rundt om i hele Norges land.

– Jeg ble kjent igjen overalt!, forteller Svein Olav. Han kunne ikke være ute blant folk uten å være «han som kjører bilcross».

Alle hadde sett ham på TV, og de fleste visste plutselig hva bilcross var for noe.

Bilcross-interessen går i arv

TOMMEL OPP: Barnebarnet gir tommel opp før sitt heat under Sommerløpet på Hamar. På tribunen sitter en spent bestefar og heier og filmer. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Svein Olav trivdes med å være bilcross-kjendis. Nå, 37 år senere, har kjendiskjøret roet seg ned. Men bilcross-interessen er der fortsatt.

På tribunen på Hamar følger han med på både sønn og barnebarn som kjører løp.

Han synes det er stas at de neste generasjonene har samme interesse.

Det viktigste er ikke å vinne, men å delta

De kjemper godt, der ute på banen – og det setter Svein Olav stor pris på. Det viktigste er ikke å vinne, men å delta – og ha det moro og få rasa fra seg.

Selv startet han med bilsport som 18-åring i 1967, og det ble rallycross på jorder før det kom flere permanente baner og bilcrossen også begynte å ta over.

Etter å ha blitt kjendis etter «Gulbrandsen til C-finalen» i 1985 ga han seg med bilcross etter hvert, nesten 20 år etter debuten.

Mange som lider av tunnelsyn i bilcross

BARNEBARNET I FARTA: Alexander Gulbrandsen (NMK Krabyskogen) er sist ut og kjører seg helt opp til andreplass i dette heatet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

En sykdom gjør at han har fått redusert både syn og hørsel, men han skulle gjerne kjørt seg en runde på bilcrossbanen igjen med en instruktør ved siden av seg.

Han har fått tunnelsyn, men det kan man vel trygt si at det er det mange som lider av i bilcross til tider.

– Hehe, jaha, det kan du godt si, humrer tidenes første bilcrosskjendis.

Et kjempefint motorsportmiljø

– Men denne banen kjenner jeg så godt at jeg skulle ikke hatt noe problem med å finne veien rundt, sier Svein Olav om Vendkvern-banen til NMK Hamar.

Nå bor han på Hamar, men tilbake på 1980-tallet bodde han i Trondheim og kjørte løp på Bollandsmoen, Rinnan og midlertidige baner på jorder og i grustak.

– Overalt har jeg bare møtt flotte folk og det er et kjempefint miljø, forteller Svein Olav til Bilcross.no.

– Bilcross er jo bare moro!

NORGES FØRSTE BILCROSS-KJENDIS: Svein Olav Gulbrandsen (74) koser seg på bilcross. Bilcross.no rakk en prat mellom heatene til barn og barnebarn i Sommerløpet på Hamar. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Svein Olav har hjelpemidler som hjelper ham med å både se og høre bedre, og han kjører gjerne med en instruktør ved siden av seg – for en siste spinn på bilcrossbanen.

For denne karen var det aldri om å gjøre å vinne løp, men å få kjørt mest mulig – og da helst komme seg til finale. Gjerne en C-finale, for å ha muligheten til å kjøre flest mulig finaler, også.

– Bilcross er jo bare moro!, understreker Norges første bilcrosskjendis i prat med Bilcross.no.

IVRIG TILSKUER: Svein Olav Gulbrandsen filmer og heier på barn og barnebarn ute på bilcrossbanen. En gang var han i fokus selv, som tidenes første bilcross-kjendis. Foto: Stian Ormestad.

40 år med bilcross – en hyllest til folkesporten:

 

Bilcross fylte 40 år i fjor – les flere jubileumssaker her.

Sjekk også: Dette er landets nyeste bilcross-legende.

Les om flere bilcross-profiler.

Lyst til å støtte jobben som gjøres? Bilcross-vippsen er 54 02 81.

,