Dette er landets nye bilcross-legende – se de historiske Bilcross.no-bildene

I SÆRKLASSE: Ingen andre kan skilte med samme statistikk som Petter Leirhol (NMK Valdres), alltid i VW boble: Juniorlandsfinale-seier x 1, pluss Landsfinale-seier x 2. Foto: Stian Ormestad og Linda Flåteteigen, Bilcross.no.

«Umulig å vinne med boble», ble det sagt før Juniorlandsfinalen på Gardermoen for ti år siden. Og de færreste stilte til start med boble på den banen i regnværet. Men det gjorde Petter Leirhol – og resten er historie.

Se Bilcross.no-bildene fra Landsfinalen i bilcross 2022 – oppdatert!

Gardermoen var landets første moderne bilcrossbane, elsket og forhatt fra første stund. Den verste kritikken har lagt seg for lengst, for siden den gang har mange liknende baner kommet til.

Men da Bilcross.no første gang viste frem den lange, lange, lange startstrekken, ble det leserrekord på nettsiden. Det er snart 20 år siden.

Gjør alle spådommer til skamme

BILCROSSBANE – ELLER BASSENG? Det var «litt» vått på Juniorlandsfinalen 2012 på Gardermoen. Både bane og vær som gjør at mange med gromme bobler lar de stå hjemme. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

LANG, LANG, LAAAANG STARTSTREKKE: Gardermoen-banen var ingen typisk bilcrossbane, mente mange. Og hvert fall ingen «boble-bane». Men sjekk hvem som stikker i tet i A-finalen, med flere bobler på hjul. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

RASK BOBLEKJØRER: Tiden er over for Bilcrossbilen med stor B, har mange ment flere ganger opp gjennom årenes løp. Men Petter Leirhol motbeviser det med grom kjøring i grom redskap – gang på gang. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

FULL FRES! Bobla fikk kjørt seg i sølen på Gardermoen en veldig våt august-lørdag i 2012. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

FØRSTE LANDSFINALE-SEIER: Som 17 år gammel juniorkjører jubler Petter Leirhol her for Juniorlandsfinale-seier. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

PALLEN: Petter Leirhol på toppen av Juniorlandsfinale-pallen. Siden har det blitt to Landsfinale-seiere til. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

MOT ALLE ODDS: Populær seier, og en av de få boble-seierne i Juniorlandsfinalen. Petter Leirhol og resten av pallen feirer i regnværet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Dette var ingen god gammeldags bilcrossbane, mente mange. Eller, det vil si, de mente at det ikke var en «boblebane». Det kom få hekkmotorer til start, og det største løpet var Frontmesterskapet – bare for biler med motoren foran.

Men en den gang en 11 år gammel gutt, da banen ble åpnet høsten 2004, skulle gjøre alle spådommer og meninger om «boble-bane» eller ikke «boble-bane» til skamme.

Han skulle bare rekke å bli juniorkjører først, og Juniorlandsfinalen skulle komme til nettopp Gardermoen.

Alle odds i mot seg

Til alt overmål ble det «Saab-vær» denne august-lørdagen i 2012 – himmelens sluser åpnet seg over Gardermoen og banen ble til et basseng.

Dette pleier ikke å være til boblenes fordel, mange lar de grommeste folkevognene stå hjemme når det er meldt et slikt vær.

Så ingenting lå egentlig til rette for det som likevel skjedde: Petter Leirhol vant med boble i regnvær på Gardermoen.

Parkerte vinnerbilene

NERVER: Petter og pappa Frode Leirhol på Momarken og Landsfinalen 2017. Det er vanskelig å si hvem som er mest nervøs, mekaniker pappa eller sjåfør Petter. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

FAR OG SØNN: Frode Leirhol er en bilcross-legende. Petter Leirhol er godt på vei til å bli det – allerede i en alder av godt under 30 år. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

BOBLER I TET: Momarken var heller ingen «boble-bane», men her er det to bobler i tet i A-finalestarten i Landsfinalen 2017. En av dem klarer å gå først over målstreken. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

SKUFFER GRUS: Petter Leirhol kjører fort og tøft. Her skuffer han grus på Momarken. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

PUBLIKUMSFAVORITT: Petter Leirhol blir fort en publikumsfavoritt, når han beviser at boble fortsatt duger i bilcross – uansett bane. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

SEIERSINTERVJU – IGJEN: Stian Ormestad fra Bilcross.no får jubelen rett i linsa etter nok en Landsfinale-seier. Foto: Linda Flåteteigen, Bilcross.no.

ELLEVILLE JUBELSCENER: Pallen i Landsfinalen for fem år siden går helt amok i feiringen etter målgang. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Petter ble landets beste bilcross junior som 17-åring. Allerede som 22-åring skulle han gjenta bragden med enda en Landsfinale-seier, denne gangen for seniorer.

Og nok en gang på en bane som ingen regner som «boble-bane» – Momarken bilbane. Denne gangen var det riktignok strålende sensommervær og ikke et eneste regndrypp.

Petter parkerte konkurrentene, og over målstreken var det en kø med små Opeler med 6-ere under panseret – som aldri klarte å klå seg på den lille svarte bobla.

Vinner hvert femte år

Jubelscenene har alltid vært like elleville, når Petter gang på gang blir landets beste bilcrosser – det skjer tydeligvis hvert femte år.

Men det er tydelig å se at den gryende legenden på bare 27 år har blitt mer voksen, gang for gang.

Og nå såpass voksen at han rakk å bli pappa i sommer.

Fire løp – fire seiere

DEN SORTE FARE: Helsort VW boble med Leirhol bak rattet er alltid å frykte for konkurrentene. I årets Landsfinale var det til og med to av dem: Pappa Frode kvalifiserte seg med A-finalekjøring i forrige Landsfinale for tre år siden, og Petter kvalifiserte seg med seier på hjemmebane i sommer. Begge var i finale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

UNG LEGENDE: Petter Leirhol (NMK Valdres) slipper jubelen løs etter sin tredje Landsfinale-seier. Ingen andre kan skilte med samme statistikk: Juniorlandsfinale-seier x 1, pluss Landsfinale-seier x 2. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

LAGARBEID: Petter forteller at han aldri hadde klart det han har prestert gjennom tidene, uten familien rundt seg. Spesielt rørende er det å se igjen sin førstefødte på snaut to måneder etter triumfen. Se det i videoen i bunnen av denne saken. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Så denne gang ble seiersintervjuet ekstra rørende, når mamma Silje kommer trillende med Selma på snaut to måneder i barnevognen for å gratulere pappa. Se det i videoen nederst i denne saken.

Lille Selma har i løpet av sine snaut to måneder rukket å være med og heie på pappa på fire løp – samtlige har endt med seier.

Så også Landsfinalen 2022 på Smådøl, på en bane få regner som «boble-bane»…

– Boble er best, sier Petter til Bilcross.no med et lurt glis, – uansett!

Petter Leirhol best igjen: – Det er så DEILIG!!!

Se Bilcross.no-bildene fra Landsfinalen i bilcross 2022 – oppdatert!

, , ,