Klar for Sølvcrossen 2022? Siste sjekk med bestefar og barnebarn Halum #281 og #377

Dette navnet var stadig å se på startlistene på 1980-tallet. Til helga, ganske nøyaktig 30 år etter at Anker Halum pakket sammen kjøredressen, tar han den på igjen. Med seg har han barnebarnet Maren – bestefar skal kjøre veteran, og barnebarnet kjører junior trening.

Sølvcrossen 2022: Et av sesongens aller største bilcrossløp.

Til helga skal Sølvcrossen 2022 kjøres, og det gamle storløpet er igjen ett av landets aller største bilcrossløp med langt over 200 deltakere klare til kamp.

På startlistene finner vi to Halum-etternavn fra NMK Tønsberg: En ganske så fersk 13-åring i junior trening, og en svært så rutinert 71-åring i veteranklassen.

Fansen turer i flokk og følge til Kongsberg

Anker Halum (71) begynte med bilcross på 1980-tallet og kjørte løp minst annenhver helg i de fem mest hektiske sesongene. Hjemme på låven i Høyjord ble det rigget til et bilcrossverksted som på det meste huset ni førere i bilcrossteamet.

Det var alltid mye moro i bilcrosslåven til Anker, med god stemning – og det var det sosiale som var viktigst den gang, og det er det fortsatt den dag i dag, forteller Anker til Bilcross.no.

Med hele familien og venner og kjente straks på tur til Kongsberg blir det trivelig til helga også, forteller Anker.

Som endelig skal kjøre bilcross igjen – til barnebarnet Maren sin store glede.

Skikkelig trua på bestefar

Maren kjører sin første bilcross-sesong, og da er det en og en ut på banen som gjelder i klassen for de yngste; junior trening. Hun gleder seg veldig til neste sesong, da skal hun kjøre i heat med andre.

Men akkurat nå gleder hun seg mest til å heie på bestefar i Sølvcrossen 2022. Hun har skikkelig trua, – det kommer til å gå veldig bra, og det blir uansett veldig moro!, sier en spent Maren til Bilcross.no.

Flere gode, gamle bilcrossnavn fra tidligere bilcrosstider stiller til start i veteranklassen på Kongsberg. En av dem er klubbkompisen til Anker, Leif Haugo (NMK Tønsberg).

– Det hadde vært artig hvis vi kom sammen i et heat eller to. Da skal jeg ikke spare på no’, sier Anker og ler godt.

Spinner i feil ende

– Det er jo veldig gøy å kjøre bil – men dette forhjulstrekk-greiene får jeg ikke no’ greie på. Så vi får se. Det var nesten så jeg velta da de dro meg med på trening, forteller Anker om noen treningsrunder på Kongsberg her forleden.

Trening er som kjent bare noe tøys for disse gamlegutta, sånt drev man ikke med i gamledager. På det meste ble bilene testet et drag eller to på veien.

Ble det noe mer enn det, så var det vel for å stikke fra den lokale lensmannen hvis han mot all formodning oppdaget hva som foregikk.

– Men jeg måtte visst prøve noen runder på trening, forteller Anker, – og det var moro, det. Så det blir a’ moro til helga au, ja.

– Bilcross er jo bare for moro

Resultater tenker ikke Anker på. Målet er å fullføre alle omgangene og kanskje en finale – alle som har vært med i dette gamet så lenge som han vet at det kan være et hårete mål i seg selv.

– En veit aldri i bilcross – alt kan skje, sier Anker og smiler lurt. Han røper når kamera er skrudd av at han husker noen gamle triks, og forteller noen røverhistorier som ikke skal på film.

– Det har vært så mye moro på bilcross opp gjennom. Og bilcross er jo bare for moro, minner Anker om, – det kan ta av litt noen ganger.

Kongsberg-banen har han mange gode minner fra, han kjørte flere store todagersløp her på 1980-tallet.

Til helga stiller han til start igjen, 30 år siden sist. Side om side med barnebarnet på depotplass.

BARNEBARN OG BESTEFAR: Begge er klare for Sølvcrossen 2022, Maren Halum (13) i sin første sesong i junior trening, Anker Halum (71) trekker i kjøredressen igjen 30 år siden sist. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Bilcross.no dekker løpet i våre kanaler, med bilder, video og nyheter. Abonner gjerne på snap for oppdateringer gjennom løpshelga: bilcrossno.

Mer info om løpet finner du på arrangøren NMK Kongsberg sine nettsider (ekstern lenke).

Fra Bilcross.no-arkivet: Sølvcrossen 1988:

Les også: – Jeg har nok brukt mye mer tid enn penger på bilcross.

Bilcross fylte 40 år i fjor – les flere jubileumssaker her.

Sjekk også: Dette er landets nyeste bilcross-legende.

Les om flere bilcross-profiler.

Lyst til å støtte jobben som gjøres? Bilcross-vippsen er 54 02 81.

, ,