Sølvcrossen 2022 er sesongens klart største løp når det gjelder én klasse – sjekk den startlisten!

STORLØP: Sølvcrossen 2022 blir et av sesongens aller største bilcrossløp med tanke på antall deltakere, og helt sikkert også med tanke på antall publikum. Første start går klokka 09.00 både lørdag 17. september og søndag 18. september 2022. Bilcross.no dekker løpet, abonner gjerne på snap: bilcrossno. Foto: Stian Ormestad.

Vi kikker litt på deltakerantall på storløp denne sesongen, og Sølvcrossen seiler opp som ett av de aller største løpene. I særklasse størst er Sølvcrossen når det kommer til dameklassen – alle de raske bilcrossjentene som er påmeldt i skrivende stund finner du i saken.

Sjekk: Dette er landets nye bilcross-legende – se historiske bilder.

Noen arrangører sliter og får ikke særlig lange startlistene, men det gjelder ikke NMK Kongsberg som både åpnet og avslutter 2022-sesongen med lange startlister – faktisk er det fullt på Sølvcrossen.

Lenge var også Vårløpet til NMK Kongsberg sesongens største bilcrossløp, det telte også som 1. runde i Bilcross.no-cup og som kvalifiseringsløp til årets Landsfinaler.

Noen sliter med få deltakere – andre sliter med å få alle med

TRADISJONSRIKT LØP: Sølvcrossen har vært navnet hver eneste høst de siste årene, men opp gjennom historien har det store todagersløpet på Kongsberg hatt forskjellige navn, ofte etter hovedsponsorer av løpet. Dette bildet er fra en forhåndsomtale i lokalavisa på 1980-tallet. Foto: Ole John Hostvedt.

Det viste seg kjapt at flere arrangører slet med å få nok startende på løp etter korona. Sjelden har vi sett så mange utsettelser og avlysninger som i år. Men ikke hos noen arrangører, som NMK Kongsberg:

Til Sølvcrossen ble taket på antall deltakere først satt til 200, men startlistene ble så fort fulle at arrangøren hevet det til 245 deltakere. I skrivende stund, med avbud og påfyll fra ventelister i flere omganger, er tallet 244.

Arrangøren NMK Kongsberg melder at de strekker seg langt for å la alle som vil få kjøre, helt frem til fredagskvelden før løpshelga 17. – 18. september 2022.

Stolte tradisjoner og røtter helt tilbake til 1980-tallet

ACTION: Bilcrossbanen på Basserudåsen, nå offisielt hetende Kongsberg motorsenter, byr alltid på heftige fighter og noen ganger går det trill rundt. Foto: Ole John Hostvedt.

Dette betyr at Sølvcrossen er blant de største bilcrossløpene i landet – igjen. For dette løpet har stolte tradisjoner som storløp, med røtter helt tilbake til 1980-tallet. Hvis vi ser nærmere på tallene, som mest sannsynlig blir så tett oppunder 245 som praktisk mulig:

  • Sesongens største løp blir Goldagsløpet, nok en gang. Med offisiell startliste i Sportity-appen som teller 259 deltakere totalt.
  • Elverumfestivalen hadde til sammenlikning 238 deltakere totalt årets oppgjør.
  • Sølvcrossen vil da snike seg mellom de to gamle kjempene av storløp.
  • Neste på listen må bli Smådølfestivalen med snaut 200 påmeldt.

Bilcrossjentene tester ut neste års Landsfinale-bane

FAVORITT: En av de aller siste som har kommet med på startlistene, er Kristine Salte (NMK Egersund). Kanskje den aller mest uheldige i årets Landsfinale for damer – revansjesugen foran neste års Damelandsfinale. Og klar for å teste ut Landsfinale-banen til helga. Foto: Stian Ormestad.

Det som er spesielt imponerende av NMK Kongsberg, er hvordan de samler bilcrossjentene til kamp på neste års arena for NMKs Landsfinale for damer:

I skrivende stund er det nærmere femti bilcrossjenter påmeldt, det er det ingen andre arrangører som kan skilte med i løpet av denne sesongen.

Til og med årets NMKs Landsfinale for damer er ikke i nærheten av deltakerantallet i dameklassen på Sølvcrossen, det var 32 startende der.

Smådølfestivalen hadde også 32 bilcrossjenter til start, Elverumfestivalen hadde 31, og Goldagsløpet hadde 26 bilcrossjenter til start.

Damelandsfinale-favoritter vil peke seg ut

DOBBELTVINNER: Marte Marthinsen (NMK Larvik) vant NMKs Landsfinale for damer 2022, akkurat som hun vant den i 2017. Kongsberg-banen kjenner hun godt, og nå er hun klar for å kjempe om gull i Sølvcrossen. Foto: Stian Ormestad.

NMK Kongsberg startet showet allerede i sommer for bilcrossjentene, med promotering, gensere og annet stæsj klart i god tid. Datoen er også satt: Lørdag 17. juni 2023.

Og Landsfinale-arrangøren gjør det lurt i å linke årets siste løp på neste års Damelandsfinale-bane opp mot det store oppgjøret i 2023:

Alle de tre beste som kan klatre opp på dame-pallen i Sølvcrossen 2022 får gratis start i Damelandsfinalen samme sted i 2023.

Og de beste her må finne seg i et favorittstempel foran NMKs Landsfinale for damer 2023 på Kongsberg motorsenter.

Sølvcrossen er alltid show!

GÅR OPP I DAMEKLASSE: Emma Haug (NMK Hønefoss) tar steget opp fra juniorklasse til dameklasse og satser mot NMKs Landsfinale for damer i 2023-sesongen – klar for å teste banen i årets Sølvcross. Hun ble beste juniorjente i årets Juniorlandsfinale. Foto: Stian Ormestad.

CLOSE RACE: Fra fjorårets Sølvcross, der det som alltid var tett mellom bilene. Det blir det også til helga! Foto: Stian Ormestad.

Det er ikke småjenter som har meldt seg på, sånn rent fartsmessig: Vi ser sterke deltakere fra fjern og nær, og vi kommer nok til å holde et ekstra øye med dameklassen under Sølvcrossen 2022.

Første start går ifølge tilleggsreglene klokka 09.00 begge dager, det skal kjøres fire omganger etter at arrangøren har kuttet ned en omgang og heller lagt til noen flere finaler.

Det skal kjøres godt over tjue finaler, og her er det som alle vet «vinn eller forsvinn» som gjelder fra første start til siste målgang.

Dette blir utrolig show – vi ses i gruvebyen for et nytt oppgjør av Sølvcrossen til helga!

Her er startlisten i dameklassen i skrivende stund
(alle startlister finner du her – ekstern lenke):

300 May Brit Haugland NMK Bø Saab H M Motorsport
301 Marita torgersen Brekke NMK Kongsberg Audi
302 Elise Brekke NMK Kongsberg Volkswagen
306 Emma Haug NMK Hønefoss Opel
307 Karola Øye NMK Valdres Annet
308 Cecilie Kvelland KNA Eiker Volkswagen Team Halvfart
309 Kariann Mobæk NMK Bø Opel Crazy Racing
310 Line Holshagen-Lervik KNA Drammen Volkswagen Golf
311 Heidi Sørlie Amundsen NMK Gardermoen Audi Amundsen motorsport
312 Camilla Innleggen NMK Bø Volkswagen
313 Marte Hagen NMK Larvik Annet
314 Karianne Mehren NMK Drammen Polf Team Rosa
315 Thea Martinsen NMK Drammen Peugeot TeamRosa
316 Guro H Nakkerud NMK Drammen Opel
317 Henriette Davidsen NMK Sandefjord Opel Davidsen motorsport
318 Jeanette-Caroline Tollefsen NMK Asker Opel
319 Lisa Henriksen KNA Eiker Volkswagen SisteLita Racing
320 Odfrid Olsen NMK Bø Opel
321 Heidi Steine NMK Vikedal Annet
322 Marianne Maurbråten Sørsdahl NMK Bø Ford Team Olga Motorsport
323 Silje Kristin Bergan NMK Nore og Uvdal Volvo 240
324 Marlene Sundet NMK Grenland Opel
325 Marthe Brekke NMK Kongsberg Annet
326 Maiken Marthinsen Grenland Motorsport Peugeot
328 Lina maria Holt NMK Larvik Peugeot
329 Ida Hals NMK Nore og Uvdal Volvo 240
330 Gunn Birgit Stegarud NMK Tinn Volkswagen Golf
332 May iren Frydenlund NMK Nedre Hallingdal Annet
333 Veronica Stegarud NMK Tinn Volkswagen
335 Marte Marthinsen NMK Larvik Volkswagen
336 Stine Helset NMK Hamar Annet
338 Hanne Jobine Eriksen NMK Nedre Hallingdal Annet
339 Eirin Holmen NMK Nedre Hallingdal BMW
341 Karin Linnerud NMK Notodden Volkswagen
342 Jenny Staakkan NMK Grenland Annet
343 Gro Rudi NMK Nore og Uvdal Nissan
344 Monica Eneberg NMK Krabyskogen Volvo
345 Vilma Åsheim NMK Trysil Annet
346 Jane Aaslund NMK Trysil Annet
347 Ida Høgseth NMK Aurskog – Høland Opel
348 Elin Ølbakken NMK Aurskog – Høland Honda
349 Isabell turbodorris Bye NMK Engerdal Volvo
350 Shelby Henriksen NMK Valdres Opel
351 Emmely Nordby NMK Aremark Annet
352 Kristine Salte NMK Egersund Volvo

Bilcross.no dekker løpet i våre kanaler, med bilder, video og nyheter. Abonner gjerne på snap for oppdateringer gjennom løpshelga: bilcrossno.

Mer info om løpet finner du på arrangøren NMK Kongsberg sine nettsider (ekstern lenke).

Fra Bilcross.no-arkivet: Sølvcrossen 1988:

Mimre mer? Se Bilcross.no-bildene fra Sølvcrossen i fjor.

,