Stormer til for å hjelpe Embla: – Alt gikk helt i svart

DRAMATISK: En snarrådig funksjonær kaster seg inn gjennom bakluka og frem til sjåføren, siden ingen av dørene ville åpne seg etter den vanvittig harde smellen. Den andre funksjonæren er like snarrådig og løper til for å holde bakluka åpen så den ikke smeller ned igjen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no, Bilcross.no.

På et splitta sekund går det fra en god start til så bråstopp som vi sjelden har sett maken til i bilcross. For Embla gikk det helt i svart, og denne uka ble tilbragt på sykehus.

Sjekk også: Tobias G. Spangen er landets beste bilcross-junior.

I actionsporten bilcross kan det fort bli noen bråstopper. Men en så dramatisk bråstopp som den Embla Hansen (NMK Gardermoen) fikk erfare i NMKs Landsfinale for junior 2022, hører heldigvis til sjeldenhetene.

Ofte kan de se dramatisk ut der bilcrossbiler går kast i kast i voldsomme rundvelt. Men de verste smellene, det er når alle G-kreftene ender i ett eneste bråstopp. Slik som her.

– Ble helt svart

– MÅ TAS PÅ ALVOR: Oppfordringen må være at man oppsøker legehjelp når det stopper såpass greit, selv om responsen på løpet er «å se an litt», mener Embla som ble liggende på sykehus frem til tirsdag etter løpet lørdag. Foto: Privat.

PREGET: Embla Hansen (NMK Gardermoen) var ikke i form etter smellen. Men hun tok Landsfinale-exiten med et smil, likevel. Heldigvis oppsøkte hun legehjelp etter løpet for å sjekke den elendige formen skikkelig. Nå er den ellers så aktive juniorjenta sykemeldt fra jobb og alle aktiviteter, med beskjed om å ta det helt med ro. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Juniorjenta hadde flat pedal over startlangsiden og lå an til å komme seg inn på en andreplass. Helt uten forvarsel, og bare noen få meter før bråstoppen i autovernet, bytter bilcrossbilen retning og smeller i autovernet.

15-åringen bak rattet hadde ikke nubbesjans til å rette opp bilen eller bremse. På ett sekund var den lovende andreplassen snudd til totalvraking.

– Jeg husker bare at jeg ga gass, før jeg plutselig var helt på siden, så ble det det helt svart.

En av de verste smellene vi har sett i bilcross?

HELT VRIDD: Sjelden har vi sett en liknende bråstopp i bilcross. Autovernet var knallhardt, farten var stor, og alle kreftene stoppet rett i buret på den lille VW Golf-en som traff med taket først. Hele bilen var vridd som en vaskeklut etter bråstoppen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Embla husker ikke mer, før hun våkner av at noen prøver å få kontakt med henne. Da har bilen gått fra hundre til null på et smell, og bilen traff også autovernet med taket først.

Det ble helt, helt stille på Brekka motorbane, for dette er en av de verste smellene vi noen gang har sett i bilcross.

Heatet ble rødflagget, og Embla måtte til en sjekk i sykebilen.

Fikk beskjed om å «se det an»

LØTFES INN: Vraket på vei inn i depot, mens Embla er i sykebilen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I prat med Bilcross.no etter smellen forteller Embla at hun fortsatt er veldig svimmel, kvalm og ser prikker på synet. Hun går på sterke smertestillende, men har bare fått beskjed om «å se det an».

Da formen ikke var særlig bedre på søndag, ble det en tur på legevakta. Derifra gikk turen rett til sykehus for CT, MR og enda flere tester.

Hun ble innlagt på Ahus’ barneavdeling og ble først skrevet ut på tirsdag, etter over to døgn innlagt.

Måtte en grundig sjekk til

APPLAUS: Embla kom ut av vraket til applaus fra et frem til da musestille bilcrosspublikum. Lettelsen var stor når det viste seg at sikkerheten nok en gang var på topp, med et veltebur som ikke ga etter. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– De siste døgnene har vært lettere traumatiske. Natt til mandag fikk jeg beskjed om at de mulig kunne se en liten hjerneblødning. Og at bildene ikke var klare nok til å se om nakken var hel.

Embla forteller om turer i sykebil frem og tilbake mellom sykehus og sjekker. Hun har vært sengeliggende i to dager, med full støtte fra nakkekrage.

Men heldigvis har hun blitt skrevet ut med beskjed om at alt blir bra. Men den grundige sjekken hun har vært gjennom, måtte til.

Nå er den ellers så aktive juniorjenta sykemeldt fra jobb og alle aktiviteter, med beskjed om å ta det helt med ro.

Skikkelig bråstopp

STJERNESMELL: En av de verste bråstoppene vi har sett i dette gamet, rett og slett. Her har den lille VW Golf-en klinka i autovernet med bakenden av taket først. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Jeg var visst utrolig heldig, har bare slått meg skikkelig og strekt og så videre, så denne gang slapp jeg heldig unna. Men fikk beskjed fra alle jeg har vært borte i på sykehus og så videre om at når sånt som dette skjer skal det sjekkes ut med en gang, ikke «bare se an».

– Ja, dette satte støkken i mange, du har nok kjent på krefter de færreste har gjort før deg i bilcross?

– Ja, det var en skikkelig bråstopp og mange kom bort og lurte på hvordan det gikk med meg.

Klar oppfordring

BILCROSS.NO-KLISTREMERKER TIL TRØST: Bilcross.no-stabens yngstemann deler ut klistremerker til trøst. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Embla gikk for egen maskin inn på legevakten. – Så fort de fikk vite hva jeg hadde vært igjennom ble jeg nærmest kastet rundt av sykepleiere. Jeg gikk fra å stå på egne bein til å ligge med krage, masse ledninger, og jeg fikk ikke lov til å sette meg opp en gang.

Mamma viste video av smellen, og alle på legevakten og på sykehuset ble like sjokka. Slike smeller, som vi sjelden ser til og med i actionsporten bilcross, er all grunn til å ta på alvor.

Oppfordringen må være at man oppsøker legehjelp når det stopper såpass greit, selv om responsen på løpet er «å se an litt», mener Embla.

DRAMATISK: En snarrådig funksjonær kaster seg inn gjennom bakluka og frem til sjåføren, siden ingen av dørene ville åpne seg etter den vanvittig harde smellen. Den andre funksjonæren er like snarrådig og løper til for å holde bakluka åpen så den ikke smeller ned igjen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no, Bilcross.no.

Se Bilcross.no-bildene fra Juniorlandsfinalen 2022.

Sjekk også: – Dette tok (rulle)kaka!

Les mer om bilcross-profiler.

, ,