Tobias Grandum Spangen er landets beste bilcross-junior: – Dette topper alt!

– YES!!! Tobias Grandum Spangen (NMK Hamar) jubler etter seier i NMKs Landsfinale bilcross junior 2022. Ungutten har kjørt gokart siden han var 6 år og crosskart siden han var 11 år. Men det er bilcross han alltid har drømt om å kjøre. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Jeg er tom for ord. Helt tom, sier Tobias til Bilcross.no etter triumfen. Seier i NMKs Landsfinale for bilcross junior topper alt – også et tidligere NM-gull i crosskart.

Se alle Bilcross.no-bildene fra Juniorlandsfinalen 2022.

Spenningen var stor foran NMKs Landsfinale for bilcross junior 2022, når endelig Landsfinale-sirkuset var i gang igjen etter korona.

Tre år siden sist var det mange som skulle kjøre sin første Landsfinale – og kanskje eneste. Men det var en førsteårsjunior som tok innersvingen på alle:

Erfaren 15-åring

FULL FOKUS: Tobias er konsentrert før finalestart. Stort sett sitter han helt musestille, men innimellom tar det helt av inne i bilen, der hele bilen står og gynger. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Tobias Grandum Spangen (NMK Hamar) fylte 15 år tidligere i år, og kjører sin første juniorsesong. Men han er ingen nykomling i bilsport-gamet.

Han startet med gokart da han var 6 år gammel, og har kjørt crosskart siden han var 11 år gammel.

I fjor tok han NM-gull i crosskart, men bilcross-bragden rangerer han enda høyere.

– Dette topper alt

– Det er det råeste jeg har opplevd. Dette topper alt. Dette topper NM-tittelen i crosskart, ingen tvil, forteller Tobias til Bilcross.no på vei hjem fra løpet søndag.

Den ferske Juniorlandsfinale-vinneren turer hjemover fra Brekka motorbane i Aremark til Ridabu dagen derpå sammen med pappa Jim Tony Spangen.

De skal feire Juniorlandsfinale-seieren med en bedre matbit på veien.

En stor og fin gjeng

HEIAGJENG: NMK Hamar stilte med flest deltakere i Juniorlandsfinalen 2022. Hele 12 deltakere representerte klubben, fire jenter og åtte gutter. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

På sidelinja heiet storebror Jonas, som var i A-finalen i den forrige Juniorlandsfinalen tilbake i 2019 og tok en sjetteplass der. I tillegg var mamma, mormor og bestefar på plass.

Pluss hele den store heiagjengen til NMK Hamar, som var den største deltakerklubben i årets Juniorlandsfinale – ingen andre klubber hadde flere juniorer til start.

– Det er fint å være en del av en så stor gjeng med juniorer, sier landets beste bilcross-junior.

Vinn eller forsvinn

– Det er mange gode sjåfører og vi drar hverandre litt opp – det er alltid en intern konkurranse, også. Det er nok ekstra hardt på treninger og klubbløp på Hamar, helt klart.

Det nyter NMK Hamar-juniorene godt av når de stiller til start i løp landet rundt.

For Tobias var det vinn eller forsvinn som gjaldt hele veien lørdag.

Knallhard kamp

VINN ELLER FORSVINN: NMK Hamar-jenta Danielle Nilsen satset alt og rullet voldsomt på taket i 2. omgang. Hun var en av mange favoritter som forsvant underveis i løpet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Og det endte med vinn – hele veien. Fire strake heatseiere, før seier i A-finalen. Gjennom fire omganger og en knallhard A-finale måtte han kjempe seg til toppen, og tilslutt ble det en velfortjent seier.

– Jeg hadde aldri trodd det. Håpet mitt var en finale før løpet. Da det ble A-finale var jeg egentlig fornøyd, men kjørte fortsatt for å vinne.

Inn i første sving ble det tett, men Tobias fant en luke på innersving og tok seg opp i ledelse.

Spretter ut i ledelse

Spenningen var stor for tusenvis av tilskuere helt til siste slutt, og også for vinneren selv: – Jeg har aldri kjørt så fort noen gang som mellom alternativsporet, forteller han til Bilcross.no i seierintervjuet:

– Jeg så konkurrentene i hovedsporet, så jeg måtte bare satse alt og håpe på det beste.

Med en, eller maks halvannen millimeter, margin spretter Tobias ut i ledelse.

Feiring på taket

TAR I MOT PUBLIKUMS HYLLEST: Jubelscener på taket av Mitsubishi-en. Dette er det største en bilcross-junior kan oppleve. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Derifra var det en halv runde med full press i bagasjelokket inn til seier, til stormende jubel fra et stort publikum. Opp på taket bar det for feiring sammen med konkurrentene.

Stor skryt skal andremann Erling Borgersen Tjelta (NMK Egersund) ha, som kjørte så ryddig at de aller fleste bilcrossere har mye å lære.

Da Erling kom ut av ordinærsporet likt med Tobias, men Tobias hadde bedre fart, var resten av fighten helt etter boka.

Landsfinale-bilen var konf-gave

Dermed var vinnerbilen så å si like strøken som da den stilte til første start, bortsett fra noen fotavtrykk på taket. Mitsubishi-en var helt nyrigget, og det var konfirmasjonsgaven til Tobias.

Han er med og skrur og bygger bilcrossbiler, og denne har alle Spangen-gutta skrudd på i hele vinter. Men lite visste minstemann at den skulle bli hans.

– Det var veldig gøy å få den, og jeg visste med en gang at det skulle bli Landsfinale-bilen min.

Fryktelig mange timer i verkstedet

SØSKENKJÆRLIGHET: Storebror Jonas gratulerer lillebror Tobias. Sammen bygger de bilcrossbiler, som de begge også kjører styggfort med. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Den tilårskomne Mitsubishi Colt-en hadde gjort jobben sin langs landeveien. – Den hadde vært i en frontkollisjon, så vi måtte egentlig rette den opp og bygge den opp igjen fra bunnen av.

– Det er egentlig veldig bra, for da vet vi at alt er i orden – da har vi skrudd hver eneste bolt. Det er gøy å stille med noe som er strøkent og helt i orden.

Antall timer tør ikke Tobias og pappa å tenke på, for det har gått med fryktelig mange timer i verkstedet.

Bygger flere biler hver sesong

Bilen forsvant på bud. – Vi startet med Mitsubishi-er fordi de var litt uvanlige og ganske så upopulære, så slapp vi å miste bilene på bud. Sånn er det ikke lenger nå, sier Tobias og ler.

De bittesmå bilene får en mye sprekere motor under panseret med ett par sylindre mer enn originalt, fra en helt annen bil.

Det er mye biler og motorer å få tak i, så det lar seg bygge flere biler per sesong.

Skal kjøre på videre

SEIERSKAMPEN: Tobias Grandum Spangen kommer fra alternativsporet likt med Erling Borgersen Tjelta fra ordinærsporet. Men Tobias har bedre fart og klarer å komme seg først fra ytterspor. Strålende og helt eksemplarisk kjørt av begge to, Hard, tøff og fair fight helt inn til målstreken! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Tobias trives i verkstedet, men det er ikke like moro å skru som å kjøre bil. Men det siste er avhengig av det første. – Så er det stas å se at det funker og når det går så bra på løp.

Nå er planen å satse for fullt på resten av junior-tiden i bilcross, denne klassen kan 15-åringen kjøre helt til og med det året han fyller 18 år.

– Dette kan nok være det største jeg får oppleve i bilcrossen, men jeg skal bare kjøre på videre, sier han og smiler bredt.

Ekstra stas med bilcross

Tobias vokste opp på bilcrossløp, det var å reise på løp med hele familien hver eneste helg på sommerhalvåret som liten. Det har gått i motorsport hele livet, både som heiagjengen til pappa og som aktiv selv.

– Det er ekstra stas med bilcross, jeg har alltid drømt om å kjøre det. Jeg vil veldig gjerne prøve meg på rallycross etter hvert, men jeg vil alltid kjøre bilcross ved siden av.

– Jeg kommer aldri til å slutte med bilcross.

Stor respekt for konkurrentene

PRØVER SEG: Tjelta prøver alt han kan – helt reglementert – men Spangen tviholder på ledelsen. En fight som kan være et eksempel til etterfølgelse for mange voksne bilcrossere. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det er så veldig mange gode sjåfører som kjører så vanvittig bra og fryktelig fort, så derfor er dette det største jeg har opplevd. Ingenting kan måle seg med dette.

– Jeg tviler veldig på at dette skjer igjen, men jeg skal prøve alt jeg kan for å få det til, lover Tobias Grandum Spangen, som kan smykke seg med tittelen Norges beste bilcross-junior et helt år.

For den tittelen er hans, helt frem til neste Juniorlandsfinale som går neste sesong på Sigdal-banen. Der er allerede Tobias kvalifisert med seieren i år.

– Skjønner fortsatt ikke at det er mulig

– Det her er noe jeg aldri kommer til å glemme. Det er en drøm jeg ikke turte å drømme som har gått i oppfyllelse. Jeg skjønner fortsatt ikke at det er mulig. At det er sant.

Tobias Grandum Spangen (NMK Hamar) fikk med seg Erling Borgersen Tjelta (NMK Egersund) og Henrik Tandberg Håkonsen (NMK Gardermoen) på pallen.

Resten av A-finalen besto av Benjamin Tveit Halvorsen (NMK Larvik), Simen Johansen (NMK Vikedal) og Marcus Andre Jakobsen (NMK Kongsberg).

FEIRING: Alle A-finalistene gratulerer og klemmer hverandre etter en knallhard og ryddig finale. A-finalekjøring i dette selskapet er en seier i seg selv. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

FOLKSOMT: Flere tusen tilskuere holdt ut den lange Landsfinale-dagen for juniorene. Flere protester halte et ellers prikkfritt arrangement ut i tid. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

ELLEVILLE JUBELSCENER: Tobias Grandum Spangen på taket av vinnerbilen, som han fikk i konfirmasjonsgave – og mistet på bud etter seieren. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

ALL SKRYT: Erling Borgersen Tjelta (NMK Egersund) vant etter Bilcross.no sin oppfatning fair race-prisen med en fantastisk hard, men fair, kjøring da kampen om seieren sto i A-finalen – med minste mulige margin. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– KAN IKKE TRO DET: Tobias Grandum Spangen (NMK Hamar) veksler på å feire med elleville jubelscener og å ta en liten time-out. Han var så å si tom for ord rett etter seieren, men i prat med Bilcross.no på telefon søndagen dagen derpå har han fått summet seg litt. Men fortsatt kan han nesten ikke tro at han vant NMKs Landsfinale for bilcross junior 2022. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Se alle Bilcross.no-bildene fra Juniorlandsfinalen 2022.

Les mer om NMK Aremark i Bilcross.no-arkivet.

, ,