Kim feirer 30 år med bilcross: – Dette tok (rulle)kaka!

SKIKKELIG SVEV: Kim Steinsholt (NMK Grenland) gjør sitt livs rundkast – i sterk konkurranse med mange andre rundvelt i løpet av 30 år med bilcross, rallycross og bakkeløp. Se hele bildeserien fra start til slutt i bunn av denne saken. Foto: Stian Ormestad.

Kim Steinsholt har stått for mye show og vært med i mange smeller – men aldri har det vel vært så dramatisk som i Talentracet 2022: – Jeg har vært borti mye vilt, men aldri noe så vilt som dette!

Se alle Bilcross.no-bildene fra Talentracet 2022 – oppdatert!

Tilbake til begynnelsen av 1990-tallet, før juniorklasse og dagens regelverk, måtte man være 18 år og ha lappen for å kjøre bilcross.

Kim Steinsholt (NMK Grenland) kjørte sitt første bilcrossløp den aller første helga etter 18-årsbursdag og bestått oppkjøring.

Det var med en Simca 1000 på Eriksplassen utenfor Hønefoss, og det var for ganske nøyaktig 30 år siden.

Dette tok (rulle)kaka

BAMSEKLEM TIL TRØST: Veddemålet vant egentlig Even Hvaal, men han mente Kim fortjente flaska mest. Foto: Stian Ormestad.

30 år med bilcross ble feiret med et av tidenes rundkast i bilcross på Talentracet på hjemmebanen Grenland motorsportsenter. Det har alltid vært show når denne karen setter seg bak rattet – men dette var kanskje litt vel dramatisk:

– Jeg har ikke peiling på hvor mange rundkast det har blitt opp gjennom åra, men det har blitt noen og jeg har brukt opp noen biler.

– Jeg tror første tur på taket var på Sigdal med ei boble, da letta jeg over kulen på nedre del og rulla til langt innpå indre bane.

– Jeg har vært borti mye vilt, men aldri noe så vilt som dette!

– Ta sikkerheten på alvor

VOLVO-VRAK: Etter en fantastisk innsats med mange kompiser, mange nye deler, en traktor og en gravemaskin, så var Volvoen klar for mer kjøring neste omgang søndag – mot alle odds! Foto: Stian Ormestad.

Kim har litt vondt i ryggen og er stiv og støl mandagen etter rundkastet. Det går seg til, mener han selv. Han understreker hvor viktig det er å ta sikkerheten på alvor:

– Jeg er alltid skikkelig nøye på å ha stramme seler. Og HANS er jo helt utrolig bra – jeg har ikke vondt i nakken i det hele tatt.

– Så da ser man virkelig hvor viktig sikkerheten er, sier Kim til Bilcross.no.

Bilen holdt unna for kreftene som var i sving, også.

Bilen ble klar til neste omgang

FORTUMLET: Rett og rimelig var bilcross-veteranen litt svimmel etter det voldsomme rundkastet. Foto: Stian Ormestad.

Kim var klar for å kjøre mer søndag, mot alle odds. Volvo-vraket ble rettet opp etter alle bilcross-kunstens regler, med traktor og gravemaskin ble den jigga sånn noenlunde på plass.

– Gutta gjorde en bra jobb, all ære til dem. Jeg sa at jeg skulle kjøre, hvis de fikk bilen i gang – det hadde jeg jo ikke helt trua på.

– Jeg var litt reservert på søndag, det må jeg innrømme.

Men Kim fikk opp farta – nok en gang.

– Det har gått slag i slag

LEGESJEKK: Kim er forslått, stiv og støl etter rundkastet. Han skryter av HANS og råder alle til å ta sikkerheten på alvor. Foto: Stian Ormestad.

Stort sett har det vært vinn eller forsvinn som gjelder for den svært så rutinerte 48-åringen. Etter debuten for 30 år siden har han kjørt jevnt og trutt stort sett hver sesong:

– Det har gått slag i slag, bortsett fra noen perioder der jeg har fulgt opp guttungen Ole Henry Steinsholt, mer enn jeg har kjørt selv.

– Hadde det ikke vært for han, så hadde jeg ikke kjørt nå, tror jeg. Det er han som klarer å lure meg utpå, sier Kim og ler.

Ole Henry kjørte rallycross på Lydden Hill i helga, og tok en fantastisk andreplass totalt der.

– Må showe litt, veitu!

A-FINALE: Her kjører Kim Steinsholt A-finale i gjesteklassen. Gjesteklassen har kommet for å bli, for den ble en stor suksess med mange gamle helter til start. Foto: Stian Ormestad.

Moroa med bilcross er det sosiale, mener Kim: – Det er det som er ålreit. Treffe igjen de gamle, gode folka og sitte og preike. Også er det ikke så alvor, det er bare for moro.

Ekstra moro ble det på Talentracet når Kim kom i gang igjen og fikk kjørt A-finale – som startet med nok en smell, og avsluttet med piruetter etter målgang.

– Må showe litt, veitu!

Publikumsfavoritt

STORE KREFTER I SVING: Det er litt av en påkjenning for piloten, men så lenge sikkerheten er på topp så går det godt. Foto: Stian Ormestad.

Kim la opp på rallycross-nivå etter 2010-sesongen, det var den siste sesongen han kjørte en hel Norgescup – og da tok han gull i Norgescupen i bakkeløp.

– Men jeg har vippa rundt på taket med rallycrossbiler, også. Det har skjedd mye rart, sier Kim og humrer. Han er ved godt mot etter helgas stunt.

– Det kom folk bort til meg i helga, som forteller at de drar på løp for å se på meg kjøre. Sånn har det alltid vært, egentlig.

Bilcross-historiene er mange om denne karen, som alltid har vært en stor publikumsfavoritt.

Bilcross er kontaktsport

PUBLIKUMSFAVORITT: Publikum står på skotuppene når Kim Steinsholt fyrer opp. Foto: Stian Ormestad.

Ikke så rart, for Kim kjører etter den gode gamle bilcross-mentaliteten der det er lov å gi og helt greit å ta i mot litt juling på banen. Utenfor banen er alle venner.

– Alle hjelper alle, det er aldri noe spørsmål. Alle de som trådte til for å lage bil ut av Volvo-vraket, det er jo bare å ta av seg hatten og bøye seg i støvet.

Som for øvrig neppe har lagt seg over Grenland enda, etter rundkastet til Kim.

Det satte en støkk i noen og enhver.

Bamseklem

GAMLE BILCROSSHELTER: Even Hvaal og Kim Steinsholt møttes igjen til kamp på bilcrossbanen. Det ble et forrykende show som også involverte blant andre Guttorm Lindefjell. Foto: Stian Ormestad.

Som trøst fikk Kim en god bamseklem og en diger flaske av kompis og argeste konkurrent i gjesteklassen, Even Hvaal – NMK Grenland-ildsjel og primus motor for Talentracet. Han kjørte også gjesteklassen.

– Vi jassa hverandre opp før løpet, og begge var jo like sikre på at vi skulle slå den andre – og den som vant skulle få en diger flaske med noe godt i.

– Even vant veddemålet, men mente likevel at jeg fortjente flaska mer enn han, forteller Kim.

Og «på kjøpet» ble det en bamseklem på premieutdelingen, til stor applaus.

Rullekake og smertestillende

Det var ikke det eneste Kim fikk servert – lillebror Ronny disket opp med rullekake. Og sønnen Ole Henry tok seg tid mellom rallycross-heatene på Lydden Hill til å sende en hilsen hjem på pappas Facebook-side med bilde av rullekake.

Volvoen var vrak etter rullingen. Det er et under at bilen kunne stille til start igjen søndag. Det eneste som var helt, var stort sett bakruta. – Volvo er kvalitet, veitu.

– Det var kanskje like greit at du rulla med Volvo, og ikke Simca-en som du bilcross-debuterte med for 30 år siden?

– Hehe, det er helt sikkert!, svarer Kim og humrer og ler med Bilcross.no på tråden.

Se hele bildeserien fra Kims rundkast:

BANANA EDITION: Volvoen fikk et nytt navn i løpet av helga. Alle foto: Stian Ormestad.

Se alle Bilcross.no-bildene fra Talentracet 2022 – oppdatert!

Bilcrossbloggen: – For en fantastisk drømme-juni!

Siste sjekk med Marte Marthinsen #304:

Abonner på Bilcross.nos YouTube-kanal.

Les om flere bilcross-profiler.

, ,