Stille før stormen på Smådøl: – Mange er sugne på festival – og mange vil teste ut årets Landsfinale-bane

TRAVEL SMÅDØL-SESONG: Her skal to av årets største og mest prestisjefylte løp gå av stabelen i løpet av en sommermåned: Smådøl motorsenter. Foto: Stian Ormestad.

På under en måned skal to av sesongens største og mest prestisjefylte bilcrossløp arrangeres på en og samme arena: Først Smådølfestivalen, så Landsfinalen. På Smådøl.

Les også: Vant igjen – 23 år etter aller første Smådøl-seier!

2022-sesongen blir tidenes sesong på Smådøl, og det krever mye av arrangøren NMK Nore Uvdal. Derfor har også årets Smådølfestival blitt slanket ned til to dager, men til neste år er den tilbake til normalen med tre:

– Vi trenger rundt hundre frivillige hver løpsdag, med stort og smått – og for å ikke drive helt råkjør på funksjonærene våre, så må vi gjøre det sånn, sier Oddmund Westby på vegne av arrangøren.

Fortsatt mulig å melde seg på

FESTIVAL SIDEN 1994: Den aller første Smådølfestivalen gikk av stabelen i 1994, tre år etter åpningsløpet på Smådøl motorsenter. Foto: Ole John Hostvedt.

For først kjøres Smådølfestivalen i slutten av juli, 23. – 24. juli, og så kommer NMKs Landsfinale i bilcross til Smådøl i august, lørdag 20. august – med trening fredagen før.

Smådølfestivalen kjøres over fem omganger på to dager, og det blir mye å kjempe om – i tillegg til at mange nok kommer for å bli kjent med årets Landsfinale-arena.

Det er fortsatt mulig å melde seg på, mer info om løpet, foreløpige startlister og påmelding finner du på arrangøren NMK Nore Uvdal sin nettside (ekstern lenke).

Vandrepokal som fylles med penger

MYE Å KJEMPE OM: Heder og ære, vandrepokal med pengepremier, og ellers et så velfylt premiebord som Smådølfestivalen alltid kan by på – pluss at de gode gamle kåringene er tilbake av Smådøl-konge, -dronning, -prins og -prinsesse. Foto: Stian Ormestad.

– Vi setter opp vandrepokaler i åpen-, dame- og rallycrossklassene, der det legges 5.000 kroner oppi vandrepokalen hvert år frem til noen har fått tre napp og vinner den til odel og eie.

Dermed vil det minst ligge 15.000 kroner i vandrepokalen før den deles ut til en heldig vinner i åpen, dame eller rallycross.

At det blir kamp om aller først napp i disse nyoppsatte vandrepokalene, det er helt sikkert.

Smådøl-konge, -dronning, -prins og -prinsesse

PUBLIKUMSBANE: Smådølbanen er oversiktelig for publikum som sitter høyt på publikumsplass, med god oversikt over all dramatikk på en heftig bilcrossbane. Foto: Stian Ormestad.

I juniorklassen er det alltid vrient med vandrepokal, siden alle er juniorer i bare noen få sesonger. Derfor blir det gjort spesielt stor stas på juniorkjørerne på premieutdelingen, som et plaster på såret, forteller Oddmund til Bilcross.no.

De gode gamle håndmalte tallerknene som ble delt ut før i tiden på Smådøl er tilbake i år – der årets Smådøl-konge, -dronning, -prins og -prinsesse får hver sin.

Det vil si beste mannlige deltaker i åpen klasse, beste dame i dameklasse, beste gutt i juniorklasse, og beste jente i juniorklasse.

Et unntaks-år i år

MAX ATTACK: Ingen søndagsskole på Smådøl – her må du stå på hele veien inn til mål, uten en eneste hvil på en eneste langstrekke. Skikkelig morsom bane for både de som deltar og alle som ser på. Foto: Stian Ormestad.

I skrivende stund er snart 250 deltakere påmeldt til årets Smådølfestival, og det er mulig å ta med flere, forteller Oddmund. Alt tyder på at Smådølfestivalen er godt og vel tilbake til gamle høyder.

– Årets todagers-festival er et unntak fra normalen med tre dager, til neste år kjører vi tre dager og massevis av omganger, lover Oddmund.

– Hovedgrunnen for at vi allerede fra første planlegging av årets festival gikk for to dager, var funksjonærene våre.

Ingen funksjonærer, ingen kjøring

KNALL OG FALL: Vinn eller forsvinn gjelder alltid i bilcross – men kanskje spesielt på Smådølbanen. Foto: Stian Ormestad.

Folk er fornøyd for at det blir festival, det står respekt av pågangsmotet til NMK Nore Uvdal-gjengen – akkurat som årets Juniorlandsfinale-arrangør NMK Aremark som kjører både Sommerfestival og Juniorlandsfinale i løpet av ett par ukers tid.

– Vi har ikke så mange å spille på, så det er stort sett de samme som kommer gang på gang og hjelper til på løp. Vi vil jo alle kjøre årets Smådølfestival, og heller ha et kjempearrangement over to dager to ganger på under en måned, enn å slite de flinke folkene våre helt ut.

– Ingen funksjonærer, ingen kjøring!

Smådølfestival siden 1994

VELODROM: Smådølbanen ble fort kjent som den aller første banen med velodromsving – først i grus, de senere årene med asfalt. Her sladder fjorårsvinneren av Smådølfestivalen Kristoffer Gutu Holt (NMK Tønsberg) seg gjennom velodromen med sin Saab. Foto: Stian Ormestad.

Smådølfestivalen har blitt kjørt helt siden 1994, og ble fort et av bilcross-Norges største og mest prestisjefylte løp. Etter noen år med nedgang i antall deltakere etter 10 – 15 år, snudde trenden for alvor for rundt fem år siden.

Så ble festivalen korona-avlyst i 2020, før den var tilbake i fjor i en nedskalert korona-versjon. Nå fortsetter trenden før korona, at Smådølfestivalen er godt på vei tilbake til sine gamle høyder.

NMKs Landsfinale har også vært korona-avlyst, den skulle egentlig ha gått på Smådøl i 2020 – men kommer nå i 2022-sesongen.

Her drømmer alle bilcrossere om å kjøre – se video:

Les også: Etter å ha kjørt nesten 250 mil for å kvalle, så kan jeg endelig senke skuldrene litt.

Les mer om Smådølfestivalen i Bilcross.no-arkivet.

Les mer om NMK Nore Uvdal i Bilcross.no-arkivet.

,