Tidenes eldste bilcross-bygg? Sjekk Bjørn Vidar Bråtens strøkne Volvo PV fra 1947

Arrester oss gjerne dersom vi tar feil, men vi vet ikke om noen eldre årsmodell som noen gang er bygd til bilcross. Enn dette fantastiske nybygget av en Volvo PV 1947-modell, med delt front- og bakrute og rallyteip over retningsviserne. Se video fra garasjebesøket over.

Mimre? Se Bilcross.no-bildene fra fjorårets Veteranlandsfinale.

Bakgrunn: – Velkommen til en god gammeldags bilcrossbane.

Ikke bare er det en gammel Volvo PV, men det er også aller første årgangen av denne ikoniske bilmodellen. Bak står bilcross-veteranen Bjørn Vidar Bråten (NMK Nedre Hallingdal). Han skal bruke bilen på årets Veteranlandsfinale som går i Trysil lørdag 29. juni 2024.

Piloten er bare ungdommen, med sine 59 år, sammenliknet med skyssen han skal ratte, som er 77 år gammel. Aldri har vi hørt om et eldre nybygg i hele bilcrossens historie – med klar margin.

Et bankende PV-hjerte

BYGGER BIL: Henrik Skullestad og Bjørn Vidar Bråten har mange hundre timer på dette fantastiske bilcross-bygget, som er plukket helt ned, sandblåst, grunnet og sprøytelakkert. Det skal ikke mangle på finnish – eller motor. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Bjørn Vidar debuterte i bilcross for 33 år siden, da i en Opel Ascona A. Siden har han kjørt alle slags biler, både Fiat 850 som han gjerne vil ha igjen, og Volvo 850, som han senest kjørte i årets Roppecross.

Men det bilmerket som ligger hans hjerte nærmest, det er Volvo, og da aller helst gamle veteran-Volvo-er som PV, Duett, 140- og 240-serier.

Så har han også tatt vare på mange, han har ikke tall på hvor mange han har pusset opp. Nå har han solgt unna en del.

Så det står «bare» seks PV-er og en Duett igjen rundt om i byggene der han skrur.

Bilcross-historie overalt

DELT VINDU FORAN OG BAK: Volvo PV har det gått en del av i bilcross opp gjennom årenes løp, men aldri har vi sett en så gammel versjon som dette – første årgang. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Og der skrur han sammen med Henrik Skullestad (NMK Nedre Hallingdal), som har kjørt bilcross i 12 år, han ble dratt med av en bilcross-interessert kone. 35-åringen har stått for mange av patentene på bilcross-bygget fra 1947.

Henrik har også flere udda bygg på gang, blant annet en Ford Cortina MKI – som vi helt sikkert kommer tilbake til en annen gang.

En annen bil som står på plassen utenfor verkstedet er en Ford Escort MKII – vinnerbilen fra Smådølfestivalen 1998, må vite.

Og inne står en Toyota Avensis 2004-modell som bygges til bilcross, den er tiltenkt sønnen til Bjørn Vidar.

Flere blad Bråten i bilcrossen

BILCROSS-HISTORIE: Kaffikroken inneholder minner fra et langt bilcross-liv, med mange bilcross-bygg. Henrik og Bjørn Vidar storkoser seg i verkstedet sammen, de er for det meste enige om fremdriften. Men de har hver sin favoritt: Bjørn Vidar har Volvo, og Henrik har Ford. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Bjørn Vidar kom inn i bilcrossen via sin lillebror Svein Olav Bråten som begynte å kjøre bilcross tidlig i 1991-sesongen. Storebror var med som mekaniker i starten, men så ville han prøve selv senere i sesongen.

Nå er det Bjørn Vidar som kjører mest, men lillebror Svein Olav har en bilcrossbil stående, han også – selvfølgelig noe ganske utenom normalen:

En helt nybygd VW boble med en helt syk wankel-motor. Det blir ganske så rått den dagen den bilcrossbilen kommer på banen.

Det gror godt i generasjonen under dem, med nevø til topps på Smådølfestivalen her et år tidligere, blant annet.

Mye gammelt og gromt

VETERANBILUTSTILLING: Denne skyssen vil mange sperre øynene opp for i Veteranlandsfinalen, og vi vet at det kommer flere gode gamle gromme bilcrossbiler til det Bilcross.no mang en gang har kalt «sesongens triveligste løp». Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Men så store vyer, det har ikke Bjørn Vidar for seg og Volvo PV-en i årets Veteranlandsfinale. Han er mest med for å ha det moro – nærmest som å dra på en veteranbilutstilling. 

For vi vet godt at det kommer mange andre klenodier, også – vi har sett på bilcrossno-snappen at det rigges i stand masse gammelt og gromt.

Men PV-en du kan se på filmen øverst i denne saken er kanskje den aller grommeste og hvert fall den gamleste.

Det skal bli en fryd å se den i aksjon på Trysil om noen helger, med Bjørn Vidar Bråten bak rattet.

Frakjørt i første heat

INGEN SINKE I TRAFIKKEN: – Jeg har sagt at skal ta starten, med denne redskapen her, sier Henrik. Siste finjustering skal tas på treninger i ukene frem til Veteranlandsfinalen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Men det kunne blitt en kort bilcross-karriere på Bjørn Vidar, forteller han: – Jeg sa, eplekjekk som jeg var, at hvis jeg ble frakjørt av kvinnfolk bak rattet, så skulle jeg gi meg.

– Så, i første heat jeg noen gang kjørte, så kom jeg i heat med Janne Lokreim. Jeg ble frakjørt så det sang etter!

– Da lærte jeg det, at bilcross-jentene skal du ikke kimse av. Ja, det lærte jeg veldig kjapt, sier Bjørn Vidar og ler.

I årets Veteranlandsfinale er målet en plass i finalene. I fjor var han ett eneste poeng unna finale.

Fulltegnet Veteranlandsfinale

OPPGRADERT: Forstilling, motor, gir, drivlinje og bakstilling er oppgradert med deler fra nyere Volvo-er. Men hele karosseriet er fra 1947. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I år skal veteranene slåss på Sætermoen, NMK Trysil, lørdag 29. juni 2024. Veteranlandsfinalen har ordinær påmelding, ingen kvalifisering – løpet er åpent å kjøre for alle bilcross-veteraner.

NMKs Landsfinale for veteran ble arrangert for første gang i 2018, det ble svensk seier i det aller første oppgjøret på Starmoen til Totto Høøk.

Det ble kjapt fulltegnet da påmeldingen åpnet, og det er opprettet en venteliste. Startliste finner du her, og tilleggsregler for løpet her

Veteranlandsfinalen har en egen nettside med all info om løpet (alle eksterne lenker).

Bilcross.no planlegger å dekke løpet, tips oss hvis det er noe vi bør vite om: bilcross.no@gmail.com.

Se flere bilder av bilcrossbilen:

GLEDER SEG: – Jeg synes det er minst like moro å bygge bil og få det til å funke, som å kjøre. Derfor bruker vi hundrevis av timer i verkstedet på å bygge bil, fordi det er veldig moro, forteller Bjørn Vidar Bråten til Bilcross.no. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Mimre? Se NMKs Landsfinale for veteran i fjor:

Sjekk: Datoer for NMKs Landsfinaler i 2024 – og alle kvalløp.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Sjekk Bilcrosspraten på Bilcross.no.

, , , ,