Aldri opplevd større pågang: – Bilcrossen er f…. ikke død!

BILCROSS GJENNOM TRE DAGER: Smådølfestivalen var det første tredagersløpet i bilcross-Norge, da festivalen kom i 1994. I år feirer løpet 30 år med jubileumsfestival fra 12. til 14. juli 2024. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Påmeldingen til Smådølfestivalens 30-årsjubileum åpnet klokka 18.00 i kveld. Klokka 18.10 var det fulle startlister. En sportskomite-leder er rusa på livet og bilcross-påmeldinger, og konstaterer at etter en laber sesongstart blir det fullt trøkk gjennom bilcross-sommeren.

I år fyller storløpet 30 år: – Vi er jo veldig stolte.

Bilcross.no skrev om årets Smådølfestival tidlig på nyåret, og vi har i Bilcrosspraten spådd lange startlister i festivalens 30-årsjubileum denne sommeren.

En laber sesongstart med relativt korte startlister over hele linja har fått flere til å tvile på det. Men det er det ingen grunn til nå:

Setter opp venteliste

– På ti minutter hadde vi 220 navn på startlistene, og vi rakk ikke stoppe før det var oppe i 247 påmeldte, forteller en letter forfjamset Oddmund Westby i sportskomiteen for Smådølfestivalen 2024.

Nå jobbes det med å sette opp venteliste, med påmeldingsstart klokka 19.00 – så blir det spennende å se hvor mange som vil sikre seg en plass der, for å kanskje komme med likevel.

– Jeg sitter med det nå, det er mye telefoner og greier her nå, sier Oddmund – som elsker at det koker rundt Smådølfestivalen. Her finner du startlistene, her finner du påmelding til venteliste, og her er arrangørens nettside (alle eksterne lenker).

Knuser fjorårets påmelding

– Jeg har fleipa med det, at det tar et kvarter så skulle vi ha fulle startlister. Men jeg har vært litt nervøs, egentlig bare mer og mer utover sesongen, med tanke på at det har vært litt labert med påmeldinger ellers i år.

– Så jeg tenkte kanskje vi skulle bli 150 sånn med en gang og kanskje snike oss oppover til 200 etter hvert. Taket på 220 deltakere er jo en drøm!

I fjor tok et ett døgn å fylle startlisten med 180 deltakere. I år tok det altså ti minutter å fylle startlisten med 220 deltakere.

Avtroppende leder overrasket

SMÅDØL-SEIER! Daniel Samuelsson (MK Team Westom) tok sin aller første bilcross-seier i Norge i fjorårets festival, svensken har et titalls seiere fra hjemme i Sverige. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Bilcross.no har tidligere skrevet om NMK Nore Uvdals mål om å løfte Smådølfestivalen tilbake til gamle høyder. Det har gått litt opp og ned i løpet av de 30 årene som har gått, siden første Smådølfestival gikk tilbake i 1994.

Oddmund konstaterer at løpet nå er tilbake til gamle høyder, og vel så det. – Jeg tror ikke, etter det jeg har hørt fra de som har vært med hele veien, at det har vært større trøkk noen gang før enn det vi opplever nå.

En som har mye av æren for å ha løftet denne bilcrossfestivalen etter noen år nede for telling, er Stein Rudi. Han satt som leder i ni år, frem til han troppet av på årsmøtet tidligere i år.

Ble litt tatt på senga

Av gammel vane ringer Bilcross.no til ham for å snakke om rekord-påmeldingen til årets festival. Det har vært en tett og god dialog mellom NMK Nore Uvdal og Bilcross.no over flere år nå. Stein Rudi har stått på og fruktene kan høstes nå:

– Nei, nå er jeg helt vanlig medlem. Og jeg kom ikke med selv, engang!, sier Stein til Bilcross.no. Nå sitter han og venter på at ventelisten skal komme ut, for å få navnet sitt på den.

– Det er veldig flott at det er så pågang, spesielt når det har vært noe nede ellers. Jeg må si at det har vært litt ekstra spennende å se i år, men at denne voldsomme interessen tok meg litt på senga.

Tre dager med bilcross

SMÅDØL-SEIER! Sunniva Rudi (NMK Nore Uvdal) tok sin aller første bilcross-seier i fjorårets festival på hjemmebane. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Han er enig i Bilcross.no sin vurdering av at sommerløpene har vært store i de siste sesongene og vil være det også i sommer, og at Smådølfestivalen har vært på vei oppover over lengre tid.

– Jeg hadde, som leder, to mål: Bygge om banen og få NMKs Landsfinale til Smådøl. Begge deler klarte vi å få til. Landsfinalen fikk kanskje øynene opp på mange utenfor den harde kjerne for både bane og festival, antar Stein.

Så er det store løftet for festivalen – som nærmest «kommer på kjøpet» – en stor bonus, forteller den avtroppede NMK Nore Uvdal-lederen til Bilcross.no. Han antar at mye kjøring, med kjøring gjennom tre dager, trekker mange.

– Bilcrossen er f… ikke død!

– Det blir spennende å se påmeldingen til Gol nå, når den åpner, sier Oddmund før han må legge på og ta neste telefon. Vi hører det ringer og ringer i bakgrunnen, mens Bilcross.no er på tråden.

– La meg bare si det sånn, til alle som trodde det: Bilcrossen er f….. ikke død!

– Legg til at jeg sier det rusa på livet og bilcross-påmeldinger.

Mimre? Se Smådølfestivalen 2023:

Mimre mer? Les om fjorårets festival.

Se bildene fra Smådølfestivalen i fjor.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Sjekk Bilcrosspraten på Bilcross.no.