I år fyller storløpet 30 år: – Vi er jo veldig stolte

Dette var det aller første bilcrossløpet som gikk over tre dager. Når det skal feires 30 år, blir det over samme lest som den første gangen, tilbake i sommeren 1994.

Sjekk Bilcrosspraten: Bilsportboken spesial.

Sjekk også: «Takk for at Bilcross.no finnes».

Smådølfestivalen i regi av NMK Nore UvdalSmådøl motorsenter har blitt kjørt helt siden første årgang i 1994, og ble fort et av bilcross-Norges største og mest prestisjefylte løp. Mange deltakere, mye kjøring, og mye moro utenfor banen, også.

Arrangørklubben har i tillegg huset flere store oppgjør, som NMKs Landsfinale i bilcross 2003, NMKs Landsfinale for junior i 2014, og sist NMKs Landsfinale i bilcross 2022.

Storløp over tre dager i 30 år

FREDAGSKJØRING: Første omgang starter fredag ettermiddag og det kjøres helt til sola dupper ned under fjellet på Smådøl. Så fortsetter moroa lørdag og søndag. NMK Nore Uvdal sikter seg inn på et episk jubileumsløp med mange deltagere og høy sosial profil – det vil si over samme lest som før. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Men Smådølfestivalen har vært det faste storløpet, hver sesong – bortsett fra en korona-avlyst sesong i 2020. – Vi er jo veldig stolte av vi nå kan feire 30-årsjubileum med Smådølfestivalen, sier Stein Rudi på vegne av NMK Nore Uvdal.

Han forteller at løpet blir omtrent som i fjor og årene før det – hvorfor forandrer på noe som funker? Det blir bilcross over tre dager, fra fredag ettermiddag, hele lørdagen, og til langt utpå søndagen da alt avgjøres med finaler.

En ting er likevel nytt: – Det som vi ikke har hatt før, er at dette blir også kvalifisering til Landsfinalen for senior- og juniorklasse, forteller Stein til Bilcross.no. Juniløpet, som har vært kvalløp tidligere, utgår i 2024.

Får gjerne med gamle helter

KLART FOR 30-ÅRSJUBILEUM: Smådølbanen ble åpnet i 1991, og Smådølfestivalen er blitt kjørt siden 1994. Stein Rudi og klubben hans NMK Nore Uvdal er superklare for å feire Smådølfestivalen til sommeren. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Stein forteller at sportskomiteen i tillegg har store jubileumsplaner, men som ikke kan røpes helt ennå – men at det sosiale rundt Smådølfestivalen står i fokus er det ingen tvil om. Slik det alltid har vært.

Sportskomiteen vil informere om planene for jubileumsløpet etter hvert. Løpsdato er bare å sette av allerede nå: Årets Smådølfestival kjøres fra fredag 12. juli til og med søndag 14. juli 2024.

– Kanskje dukker det opp noen helter fra tidligere tider?, inviterer Stein via Bilcross.no.

Heder og ære – og vandrepokaler

ARENA FOR STORE OPPGJØR: NMK Nore Uvdal har huset flere Landsfinaler på Smådøl-banen, og Smådølfestivalen har vært kjørt hvert eneste år siden 1994 – unntatt korona-avlysningen i 2020. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Her skal det tradisjonen tro kåres en Smådøl-konge, -dronning, -prins og -prinsesse – en seier i henholdsvis åpen- og dameklasse, og den beste juniorgutten og -juniorjenta. Det kjøres også veteranklasse.

I bilcrossklassene åpen og damer er det fortsatt vandrepokaler i omløp, der det trengs tre napp for å få den til odel og eie. Første år med disse vandrepokalene var i fjor.

Hvert år legges det 5.000 kroner i pokalen – helt frem til noen får det tredje stikket og stikker av med pokalen og pengene.

Datoer for NMKs Landsfinaler i 2024 – og alle kvalifiseringsløp.

FESTIVAL SIDEN 1994: Den aller første Smådølfestivalen gikk av stabelen i 1994, tre år etter åpningsløpet på Smådøl motorsenter. Foto: Ole John Hostvedt.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.