Simen trodde det var umulig – men ga det likevel et forsøk: – Et enormt arbeid, men utrolig kult

ILDSJEL: Simen Næss Hagen brenner for bilsporten, og har også inkludert bilcrossen i det gigantiske digitaliseringsprosjektet han tok fatt på i vinter. Foto: Anne Beth Mål Arntzen, Arntzen foto.

– Da vet du – da har du 38 år med landsfinaler her!

Sjekk også: Er du enig i regelendringene? Si din mening!

Det er en svær jobb Simen Næss Hagen i nettavisen Parc ferme har tatt fatt på: Grave frem, systematisere og gjøre et helt resultatarkiv fra norsk bilsport søkbart.

Som om ikke det var jobb nok med alle NM-resultater, så snuste den godeste Simen på å gjøre det samme også med bilcross-resultater. En gren med hundrevis av løp, hver sesong. Vi nevnte det i den foreløpig siste Bilcrosspraten – se og hør den her.

Alle Landsfinalene i bilcross er inne

SØKBAR: Dobbel Landsfinale-vinner Petter Leirhol (NMK Valdres) er blant bilcrosserne som er søkbare, med topp-plasseringer i bilcross og andre grener. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Selv om bilcross ikke har NM-status, så ligger Landsfinalene tett opptil. Og det er da tross alt bare snakk om fire løp i året. Mange som gjør det godt her, tar steget videre til rallycross og andre grener. Nå er resultatene søkbare på tvers av bilsportdisiplinene.

Og dette skriver Simen til Bilcross.no at er en start – det kan også tenkes at flere bilcross-resultater legges inn og blir søkbare.

Det er en fantastisk jobb Simen har gjort – og vil gjøre, for dette virker til å være en evighetsjobb der han vel aldri kommer helt i mål.

En enorm jobb – et stort potensiale

– Et enormt arbeid. Som en hovedoppgave i høyere utdanning, forteller Simen til Bilcross.no. – Men man hadde ikke giddet, hvis det ikke var for at det er utrolig kult.

– Fordi hver resultatliste man legger inn, skaper det en enorm progresjon – og ikke minst dyrker det hva slags potensiale en slik database har.

Det utvilsomt en helt unik samling av norsk bilsporthistorie, med 9.500 bilsportutøvere fordelt på 63 sesonger.

Blåste støvet av kjellerarkivet på Bryn

Utover bilcrossen er det snakk om 23 bilsportgrener og over 230 klasser som er digitalisert og gjort tilgjengelig på en helt annen måte enn tidligere.

Der Norges Bilsportforbund (NBF) selv har oversikten på sine nettsider som strekker seg kun ti år tilbake, så fikk Simen grønt lys av forbundet:

Han hentet frem gamle papirer i deres arkiver i kjelleren, skannet dem og satte dem i sitt eget system.

Kunstig intelligens og haugevis med arbeidstimer

Fasiten ble til slutt over 700 dokumenter som er skannet inn hånd for hånd, hvor det ble gitt tilgang på alle bokførte sammenlagtstillinger i norsk bilsport tilbake til 1993.

Kombinasjonen av kunstig intelligens, manuell korrekturlesing og egne utviklerferdigheter gjør at Parc ferme fire måneder senere har etablert en helt unik bilsportdatabase.

Ambisjonen var å systematisere tilsvarende datagrunnlag som også er eldre enn 1993 som ikke lenger finnes i NBFs kjellerarkiver. Det er allerede gjort – flere resultater spenner helt tilbake til 1960-tallet nå.

En fantastisk oversikt over utøverne

– Egentlig tenkte jeg at det var en mer eller mindre umulig oppgave når denne ideen dukket opp i hodet for mange år siden, fortalte Simen tidligere i vinter.

– Men tilgang på flere verktøy og litt fortløpende oppfriskning av gammel kompetanse, sammen med nytenkende bruk av kunstig intelligens, har gjort at jeg har klart å realisere dette helt på egen hånd.

Man får god oversikt over utøvere, klubbtilhørighet, medaljestatistikk, klasseoversikt – og familierelasjoner, som også er mulig å legge inn manuelt på utøverne.

38 Landsfinaler er digitalisert

Stian Ormestad bak Bilcross.no har hjulpet til så godt han kan på bilcrossbiten, og noen ganger har kilden vært videoer som er lagt ut. Resultatlister fra tidligere tider kan ofte være vrient å skaffe til veie.

Men jaggu har han ikke klart å skaffe, digitalisere og publisere resultater fra samtlige 38 NMKs Landsfinaler. Takket være Ove og Kari Stuveseth som ga detaljert oversikt i adelskalenderen.

Og Simen gjør stas på bilcrossfolket ved å gi en rabattkode på abo som gir hele 40 prosent rabatt.

Rabattkode til Bilcross.no-leserne

Rabattkoden som gir 40 prosent avslag er «BC24», og den kan benyttes ut mars-måned 2024. Du finner det imponerende historiske arkivet på www.bib.parcferme.no.

Det er veldig moro å surfe rundt og søke seg vei, og bilsportbiblioteket kan bli kilde til mye artig.

Ta en titt selv, og benytt gjerne rabattkoden for full tilgang til redusert pris (ekstern lenke).

Startet sesongen i Sverige: – Helt ubeskrivelig moro!

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.
, , , , ,