Blåser støvet av en gammel ide som ble vraket på 1980-tallet: – Bilcross-stafett er tilbake!

Vi trodde at «bilcross-stafett» forsvant like kjapt som den kom. Men den gang ei!

Les også: «Takk for at Bilcross.no finnes».

Abonner på Bilcross.no sin YouTube-kanal.

NMK Bergen har 2024-sesongen klappet og klart, og selv om vinteren kan synes lang akkurat nå er det bare litt over tre måneder til det braker løs på bilcrossbanen igjen, og litt under en måned til påmeldingen åpner:

Torsdag 1. februar klokka 20.00 går startskuddet for påmeldingen til Bergensracet 2024, som blir sesongstart og aller første mulighet til å kvalifisere seg til NMKs Landsfinaler i åpen- og juniorklasse. Det blir også store pengepremier i alle klasser, som i fjor.

– Bilcross-stafetten er tilbake!

Mens vi venter på et nytt fantastisk Bergensrace, kan du mimre tilbake til det forrige – her ser du film fra løpet, og her finner du alle bildene. Her kan du lese mer om løpet.

Og vi kan også sjekke ut et tips vi fikk i løpet av sesongen som gikk: – Bilcross-stafetten er tilbake!, fikk vi vite fra bilcross-folket i vest.

Det var på 1980-tallet at dette fant sted i Trøndelag et sted, se det i videoen på toppen av denne saken.

Testet ut på treningssamling for juniorer

I videoen kan du se at det neppe var særlig fokus på sikkerheten oppe i alt, der biler skrenser inn for å parkere og førere kaster seg ut for å løpe ned til startplaten for å banke neven i taket på neste bil ut.

Det ble med det ene forsøket. Trodde vi. Men vi tok feil: NMK Bergen grublet seg frem til en gjennomføring som var like spennende, men langt mer trygg og god.

Det skjedde på en treningssamling for bilcross-juniorer.

Inspirert av gamle videoklipp

JUNIOR-GJENG: NMK Bergen satser skikkelig på rekrutteringsarbeidet, og dette var juniorene som var på en av flere juniorleire i sesongen som gikk. Foto: Marius Helle Havre, NMK Bergen.

Tilstede var 20 deltagere, hvorav to kom fra naboklubben NMK Sundfjord. På juniorleiren er det spesielt fokus på kjøretrening og mer spesifisert trening som for eksempel sporvalg.

Og det settes fokus på samhold og å skape en lagfølelse og et felleskap juniorene i mellom. Og med det kommer vi til saken:

– En av øvelsene var inspirert av den artige bilcross-stafetten som Bilcross.no har video av, får vi fortalt:

Mye det samme, men langt tryggere

– Vi hadde tenkt litt på dette, og vi lagde vår egen versjon, forteller Marius Helle Havre, leder i bilgruppa i NMK Bergen, til Bilcross.no. – Stafetten ble kjørt i en treningsform, med litt mer sikkerhetstiltak enn versjonen fra 1980-tallet.

– Vi startet hvert team med normal treningsavstand og kjørte på totaltid og ikke plassering.

Opplegget var likevel mye det samme som på den legendariske filmen:

Kjøring, løping – og skruing

KLARE TIL STAFETT: En ide vi trodde var vraket for lengst, men som bergenserne klarte å temme og gjennomføre på nytt. Foto: Marius Helle Havre, NMK Bergen.

– Det var fire lag med fem førere på hvert lag, en kjørte en runde før en fikk målflagg og skulle derfra kjøre i gangfart til et område der de skulle parkere, og derfra løpe tilbake til startplaten og sende ut neste på sitt lag.

Hvert lag hadde en voksen som lagleder som så til at parkeringen foregikk på en trygg måte.

Kjøring og løping var ikke nok, når bergenserne først dro i gang dette:

Hjulskift på oppløpet

– Etter siste parkering løp deltakeren som kjørte siste etappe for å hentet jekk og hjulverktøy: Da satte de i gang med å skru av ett dekk på en bil på sitt lag. Hver fører måtte skru ut hver sin hjulbolt, og hjulet skulle plasseres der de fant jekken. Når det var gjort stoppet tiden og de var i mål.

Marius forteller at konkurranseinstinktet kom skikkelig frem og at alle viste en fantastisk innsats. – Det ble en artig form for stafett, der vi fikk lagt inn flere element:

– Både kjøring, rask evakuering av bilen, litt fysisk trening – og dekkskift!

Godt gammelt lagarbeid

SPENNENDE KONKURRANSEFORM: Stafetten ble kjørt som en trening, og NMK Bergen deler gjerne de gode erfaringene og opplegget med andre klubber. Foto: Marius Helle Havre, NMK Bergen.

En fantastisk artig teambuilding-oppgave, der godt gammelt lagarbeid måtte til. Som Marius og klubben gjerne deler sine erfaringer fra med andre klubber som har lyst til å gjøre noe av det samme.

NMK Bergen har også arrangert andre typer tema-samlinger, som for eksempel bilcrossjente-samling med femti fartsglade jenter tilstede.

Godt over halvparten av dem hadde aldri prøvd noe liknende før, så dette var en skikkelig rekrutteringsdag med stor R!

Satser seriøst på rekruttering

Både damedag og juniorleir har kommet for å bli i Bergen: – Dette er veldig populært, og det er en fantastisk mulighet til å skape bekjentskaper og felleskap. Klubben sørger for mulighet for overnatting i klubbhuset for de utøverne som ønsker det, og alle måltider er felles.

– Samtidig får de gode muligheter å trene på spesifikke ting, og vi er tre – fire seniorer som deler våre erfaringer og gir de alle tips og råd vi kan.

I tillegg til egen juniorleir, kjører også NMK Bergen en egen juniorteam-trening i forkant av alle sine lørdagstreninger i løpet av sesongen.

DAMEDAG PÅ EIKÅS: NMK Bergen inviterte til en egen dag for tidligere, nåværende og kommende bilcrossjenter – og hele femti møtte opp, derav over tretti som ikke hadde kjørt bilcross før. Foto: Marius Helle Havre, NMK Bergen.

Sjekk Bilcrosspraten – torsdager på Bilcross.no.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

, ,