Tobias Grandum Spangen er landets beste bilcrossjunior – igjen: – Jeg må si det er helt utrolig

TOPP-TRE I JUNIORLANDSFINALEN 2023: Vinneren Tobias Grandum Spangen (NMK Hamar) i midten, med andremann Kristoffer Øyen (NMK Fluberg) til venstre, og tredjemann Henrik Tandberg Håkonsen (NMK Gardermoen) til høyre. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

NMK Hamar-gutten vinner ikke bare det meste, men også Juniorlandsfinalen i kamp mot de aller beste – i år, som i fjor. Rett etter seieren var eneste kommentar: – Jeg har ikke ord.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

Se Bilcross.no-bildene fra Juniorlandsfinalen 2023.

I fjor sa Tobias Grandum Spangen (16) fra NMK Hamar at dette var det største han hadde opplevd i sin ganske så korte, men svært så suksessrike, bilsportkarriere.

Da vant han NMKs Landsfinale for junior i sitt første år som juniorkjører i bilcross. Å gjenta det i år, er en stor bragd.

Har drevet med bilsport i ti år allerede

I GODT DRIV: Tobias Spangen i velkjent svart med grønn og rød stripe på sin Mitsubishi Colt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Jeg har ikke ord, sier en jublende glad vinner – i år, igjen. Jubelbrølet kunne man kanskje høre nesten helt hjem til Ridabu, fra Landsfinale-arenaen Sigdal motorsenter lørdag 5. august 2023.

Selv om denne karen har for vane å vinne, er seiersgleden fortsatt helt enorm, hver gang. Tobias startet med gokart da han var 6 år gammel, og har kjørt crosskart siden han var 11 år gammel.

I fjor tok han NM-gull i crosskart, men bilcross-bragdene rangerer han enda høyere. Her er det mange flere konkurrenter om seieren.

Enda et vinnerbil-bygg sammen med pappa

TREDJEMANN: Henrik Tandberg Håkonsen (NMK Gardermoen) ble tredjemann i fjor, og så også i år – men fjorårets forhjulstrekker ble byttet ut med en BMW med spinn på bakhjulene i årets Juniorlandsfinale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det smalt veldig inn i første sving, oppsummerer Tobias A-finalen. Han tok ikke starten, men gikk til angrep gjennom den lange grussvingen. Klammeri med en konkurrent ga en krøllete dør og noe mer plateskader.

– Bilen ble også helt elendig å kjøre, så jeg klamret meg fast til rattet og kjørte så fort det bare gikk, forteller Tobias.

Bilcrossbilen som han har bygd sammen med pappa fikk gjennomgå på veien helt til topps.

Hard smell i startsvingen

SPRETTER UT I LEDELSE: Kristoffer Øyen (NMK Fluberg) vinner alle sine innledende heat, men trekker seg ned til B-finale – som han så vinner, før han tar andreplassen totalt til slutt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– At det skulle gå veien, det var jeg langt ifra sikker på, spesielt etter den starten med en så hard smell, sier Tobias i seiersintervjuet over høyttaleranlegget på Sigdal motorsenter. Se også seiersintervjuet på Bilcross.no sin Facebook-side.

– Jeg føler hjulene pekte i alle retninger. Da er det ekstra deilig å stå på toppen tilslutt, sier han med svett panne og kokende biler rundt seg.

Med seieren tar Tobias gullmedaljen i årets NMK-mesterskap for bilcross junior, akkurat som i fjor.

Den første kvalifiserte til neste års Juniorlandsfinale

BESTE FØRSTEÅRSJUNIOR: Emil Flørenes (NMK Konsmo) ble best av alle juniorene som kjører sitt første år med bilcross, førsteårsjunioren kom på en fantastisk fjerdeplass totalt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Den som vinner Juniorlandsfinalen regnes som landets beste bilcrosser, for dette løpet kan bare de beste fra kvalifiseringsløp landet over delta i – så her blir man best av de beste.

Det har NMK Hamar-gutten rukket å bli to ganger allerede, og allerede nå sikter han mot den tredje seieren, neste år: Turen går da til Trøndelag og neste års Juniorlandsfinale på Bollandsmoen sør for Trondheim.

Og er det en som kan klare det ingen andre har klart før ham, så er det denne gutten: Vinne Juniorlandsfinalen tre ganger, tre år på rad.

Største klubben med flest deltakere

EN AV TI NMK HAMAR-KJØRERE: Sunniva Sveen (NMK Hamar) flagges i gang på trening fredag. Hun er en av ti deltakere fra NMK Hamar – Juniorlandsfinalens største klubb i antall deltakere til start. Den driftige klubben med stort fokus på juniorene, fikk også vinneren – for andre året på rad. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Opp gjennom bilcross-historien er det bare en eneste som, før Tobias gjentok bragden nå, har klart å vinne NMKs Landsfinale for junior to ganger, to år på rad: Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo.

Og bare en eneste har tidligere klart å vinne i sitt første år som junior, som Tobias gjorde i fjor: Ole Henry Steinsholt fra NMK Grenland. Begge deler er det bare Tobias som har klart.

Og et siste fakta: NMK Hamar var den største klubben på startlisten, med flest til start i NMKs Landsfinale for junior 2023 – ti av totalt 125 påmeldte.

To stamgjester på seierspallen

LANDETS BESTE BILCROSSERE: Aller best Tobias Spangen, deretter Kristoffer Øyen og Henrik Tandberg Håkonsen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Resten av pallen besto tilslutt av Kristoffer Øyen (NMK Fluberg) og Henrik Tandberg Håkonssen (NMK Gardermoen) – samme det vil si ikke bare samme vinner som i fjor, men også samme tredjemann som i fjor.

Videre i A-finalen førsteårsjunior Emil Flørenes (NMK Konsmo), Carlos Jensen Fidje (Froland motorsport) og uheldige Remi Julin Torgersen (NMK Modum Sigdal).

Sistnevnte ble beste fra arrangørklubben på hjemmebane i Juniorlandsfinalen 2023 på Sigdal motorsenter, etter å ha brutt før starten gikk i A-finalen etter lynnedslag i bilen.

Resultater Juniorlandsfinale 2023 (vi la det først ut på snap: bilcrossno):

Se Bilcross.no-bildene fra Juniorlandsfinalen 2023.

Sjekk også forhånds-bilcrosspraten om Juniorlandsfinalen 2023:

Sjekk Bilcrosspraten hver torsdag på Bilcross.no.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

, ,