Her står Remi igjen i A-finalen: – Skikkelig kjedelig

VÆR-HAVARI: Da fokus igjen ble rettet mot det sportslige, etter at helsepersonell hadde avklart situasjonen til å ikke være så alvorlig som først fryktet etter lynnedslaget, følte mange med hjemmefavoritten Remi Julin Torgersen (NMK Modum Sigdal) som ble stående igjen på startplaten i A-finalen. Tordenværet hadde nok skylden for havariet, også. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Juniorlandsfinalens mest uheldige – i sterk konkurranse med mange andre uheldige i juniorenes største og tøffeste oppgjør – var nok Remi Julin Torgersen, som briljerte på hjemmebane med full pott og A-finale. Men finalen fikk han ikke kjørt en eneste meter av.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

NMKs Landsfinale for junior 2023: Tidenes tøffeste?

Remi Julin Torgersen (NMK Modum Sigdal) sin Opel Ascona B ble stående igjen på startplaten da den ikke ville fyre før A-finalen skulle slippes løs.

Dermed ble det en sjetteplass i Juniorlandsfinalen 2023 på hjemmebane.

Maks spenning – av feil slag

SJETTEPLASS: En supersterk plassering på Remi Julin Torgersen (NMK Modum Sigdal), men skuffende likevel – siden den store hjemmefavoritten ikke fikk kjørt en eneste meter av A-finalen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Eneste grunnen for at bilen ikke ville starte da det gjaldt som mest, er nok dramatikken som skjedde mellom siste omgang og finaler, forteller Remi til Bilcross.no dagen derpå, vel hjemme fra Sigdal motorsenter.

– Dette var skikkelig surt. Nå er jeg så skuffet at jeg nesten ikke har ord. Det går nok noen dager før jeg kommer over denne smellen, sa han til lokalavisa Bygdeposten (ekstern lenke) etter havariet.

Før finalene kom det et voldsomt tordenvær, og lynet slo ned på depotplassen til Remi.

Først var det om å gjøre å redde liv og helse, deretter det materielle.

Ni personer rammet av lynet

GOD INFORMASJON I EN UOVERSIKTELIG SITUASJON: Arrangøren skal ha all skryt for å ha opptrådd profesjonell da ulykken var ute, med god informasjon og ryddig organisering, blant annet for å ta i mot nødetatene som kom med stor styrke; et titalls ambulanser, politi og ambulansehelikopter. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Bilen til Remi var en av de som tok i mot de voldsomme kreftene fra oven. Der sto pappa Bjørnar Torgersen lent over panseret. Han var en av totalt ni personer som ble rammet i en eller annen grad.

Store ressurser ble sendt til stedet med et titalls ambulanser, politipatrulje og et ambulansehelikopter landet også på Sigdal motorbane.

Fire menn og to kvinner ble kjørt til sykehus for sjekk, opplyser politiets innsatsleder Håvard Gåsbakk til lokalavisa Bygdeposten.

De ble kjørt til Ringerike sykehus, Kongsberg sykehus og Drammen sykehus.

Far og sønn fikk støt

LUFTAMBULANSE: Et titalls ambulanser og luftambulanse ble sendt til Sigdal motorsenter etter at flere ble truffet av lynet på stedet. Her går ambulansehelikopteret inn for landing på startplaten. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Vi fordelte dem mellom tre sykehus, slik at alle skulle bli raskt undersøkt. De ligger nå til observasjon – av rutinemessige hensyn. Det er for å kunne fange opp eventuelle skader på indre organer på et senere tidspunkt.

– Tre andre ble også truffet av lynet på en mer indirekte måte. De fikk også tilbud om å bli med til sjekk på sykehuset, men takket nei, på grunn av at de fikk den førstehjelpen de trengte på stedet, opplyser innsatslederen.

Verken far eller sønn Torgersen ble med på sykehus. Pappa var den som fikk den hardeste trøkken, med smerter i ben og shaky i flere timer etterpå. Remi fikk støt i armen.

De var såpass satt ut av smellen, pluss at det det tok tid med helsesjekk og alt som måtte til, at de rakk ikke å se over bilen skikkelig før A-finalen.

Helsa kommer alltid først

STORE STYRKER: Nødetatene rykket ut med et titalls ambulanser, politipatrulje og ambulansehelikopter. Heldigvis viste det seg at situasjonen ikke var så alvorlig som først fryktet, da lynet slo ned i bilcrossdepot på Sigdal motorsenter under Juniorlandsfinalen 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det viste seg at bilcrossbilen hadde fått seg en skikkelig overtenning. Etter å ha kjørt ned på startplaten for å kjøre A-finale, ville ikke bilen starte. Den var helt død, tross flere forsøk på å dytte den i gang, også.

– Jeg kom hit til landsfinalen med lave skuldre, fordi jeg visste at det var så mange dyktige sjåfører med her. Derfor var det ekstra gøy at det gikk så bra i alle de tre innledende rundene.

– Så skuffelsen var ekstra stor når jeg røyk ut på denne måten, sier Remi til lokalavisa etter at han ble stående igjen på startplaten med en fullstendig el-kollaps.

Det sportslige kom litt i bakgrunn en stund på Sigdal, for helsa kommer alltid først. – Alt bra med pappa og meg nå, sier Remi til Bilcross.no dagen derpå.

En skikkelig sur sjetteplass

TAUES INN I DEPOT: Banemannskapene tar hånd om Remi sin bilcrossbil, som på trening fredag fikk motorhavari – så det ble motorbytte natt til lørdag. I A-finalen var det det elektriske anlegget som sviktet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det er det å vite at man kanskje kunne gjort det bra i den finalen, og så skal været liksom ødelegge det. Trudde ikke det var mulig, sier Remi til Bilcross.no. – Det vi tror, er at den elektriske tenninga fikk seg enn støkk ved lynnedslaget.

Dermed ble det en sjetteplass på Remi, som er 16 år og har ett par år igjen i juniorklassen. En sur sjetteplass, men likevel supersterkt.

Bilcross.no spådde dette til å bli tidenes tøffeste Juniorlandsfinale, og står inne for det utsagnet nå som vi vet hvor tøft dette ble.

Aldri før har vi vel sett at 27 av 30 poeng holder til en D-finale, som det gjorde for ett par av juniorene etter trekking.

Var superklar for A-finale

STORT TALENT: Helt siden Sankthanscross-seier på hjemmebane som førsteårsjunior har vi visst hvilket talent Remi Julin Torgersen (NMK Modum Sigdal) er bak bilcrossrattet. Her funker fortsatt Opel Ascona B-en i siste innledende omgang, som også ender med heatseier og totalt 30 av 30 mulige poeng før finaler. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det at han ikke engang fikk sjansen til å slåss om plassering i A-finalen, det tok han hardt – jeg skjønner jo at det er veldig skuffende, forteller mamma Toini til Bilcross.no.

Hun var trygt plassert i klubbhus-kjelleren for å hjelpe til med den enorme bud-dugnaden en Landsfinale bringer med seg. Så hun fikk ikke støt.

– Bilen ble startet opp og alt så egentlig helt normalt ut, før finalen, forteller hun til Bilcross.no.

Men så stoppet alt helt opp, rett før det var A-finalestart.

Arrangøren: – Det går bra med alle involverte

UTFORDRENDE: Løpsleder Audun Vestenfor tok utfordringene på strak arm, arrangørstaben fra topp til bunn skal ha skryt for å ha løst den dramatiske situasjonen på best mulig måte da det sto på som verst. Løpslederen forteller at kommunikasjon internt og med nødetater fungerte veldig godt. Publikum viste, som seg hør og bør, forståelse for situasjonen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Vi i NMK Modum Sigdal vil først og fremst takke alle for forståelsen og tålmodigheten under uværet som oppsto under arrangementet, informerer Juniorlandsfinale-arrangøren på sin egen Facebook-side.

Og aller viktigst, dagen derpå, kommer en avklaring på skadegraden for de involverte: – Vi har fått bekreftet at det går bra med alle som ble utsatt for lynnedslaget.

– Og tusen takk til dere, deltakere, foresatte, tanter/onkler, besteforeldre, oldeforeldre og publikum, og sist men ikke minst de gode og viktige funksjonærene våres.

– Vi takker for en fin helg, og håper dere har hatt en fin helg på Sigdal motorsenter.

Godt over 700 heftige bilder fra løpet

AMBULANSEHELIKOPTER: Alle skjønte det var alvor, da lynet slo ned i bilcrossdepot på Sigdal motorsenter under et av sesongens største bilcrossløp. Heldigvis kunne ambulansehelikopteret lette uten noen pasienter om bord, og dagen etter dramatikken bekrefter arrangøren NMK Modum Sigdal at det går bra med alle de involverte. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi ladet opp til løpet i Bilcrosspraten – du kan se og høre praten på Bilcross.no sin YouTube- kanal, og du kan også høre den som podcast.

Bilder fra løpet finner du her, alle bildene finner du på Bilcross.no sin Facebook-side i et eget album for Juniorlandsfinalen 2023.

Før, under og etter løp legger vi ut bilder, video, resultater og stemningsrapporter på snap: bilcrossno.

Har du lyst til å støtte jobben som gjøres, er Bilcross.no-vippsen 54 02 81.

KONTROLLERT: Arrangør, deltakere og alle ellers på Sigdal motorsenter skal ha skryt for å ha opptrådd profesjonelt og løst utfordringene på en eminent måte, da ulykken var ute. Aller mest arrangør, som satte en krisestab der alle visste akkurat hva som måtte gjøres for å takle det uforutsette. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

,