NMKs Landsfinale for junior 2023: Tidenes tøffeste?

RETT FRA SOMMERFESTIVAL-SEIER: Sondre Jahren (NMK Aremark) har den ferskeste seieren av alle i Juniorlandsfinalen – med seier i Sommerfestivalen 2023 på Brekka helga før. Han kvallet med seier på samme bane, i Vårløpet 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Et fantastisk startfelt samles til NMKs Landsfinale junior 2023, når NMK Modum Sigdal tar i mot landets beste bilcross-juniorer til kamp om seieren på en av landets aller beste bilcrossbaner.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

Vi lader opp til Juniorlandsfinale torsdag klokka 19.00:

Til helga skal landets beste bilcross-junior kåres. Det skjer lørdag 5. august 2023, og det skjer på Sigdal motorsenter. Allerede fredagen før starter trening og det blir bankett fredag kveld. Og torsdagen før det igjen lader vi opp i Bilcrosspraten: 125 juniorer står på startlisten i skrivende stund.

NMKs Landsfinale for bilcross junior er årets største oppgjør for de yngste bilcrosserne, der gull-, sølv- og bronsemedalje skal deles ut i NMK-mesterskapet – og de A-finalistene som er gamle nok kvalifiserer seg til NMKs Landsfinale i bilcross.

Hele pallen fra i fjor er klare

GENERALPRØVE MED ET SMELL: Erling B. Tjelta (NMK Egersund) fikk det ikke til å klaffe i årets Sankthanscross på samme bane. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Hele pallen med topp-tre fra fjorårets Juniorlandsfinale er klare, med fjorårsvinner Tobias G. Spangen (NMK Hamar) som startnummer 1, fjorårstoer Erling B. Tjelta (NMK Egersund) som nummer 2, og sistemann på pallen i fjor Henrik T. Håkonsen (NMK Gardermoen) som seg hør og bør med startnummer 3.

Vi vet at Erling B. Tjelta hadde en trøblete Landsfinale-bane-test i Sankthanscrossen, der det ble knall og fall – men det er også en av de ytterst få gangene vi har sett at det har gått skikkelig skeis med det ellers så stødige talentet bak rattet.

Så ingen regel uten unntak, og så videre – når det gjelder i Juniorlandsfinalen på samme bane så slår nok den unge Tjelta til.

Tobias er alltid med i toppen

FJORÅRETS A-FINALE: Tobias G. Spangen (NMK Hamar) trakk det lengste strået i fjor, som førsteårsjunior. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Tobias G. Spangen er alltid med i toppen, uansett. Han vant sesongåpningen i Bergen, og har siden herjet i toppen de gangene han har rukket å kjøre bilcross ved siden av satsing i rallycross.

Tobias har også edelt metall fra gokart og crosskart-NM, men sa etter seieren i fjor at Juniorlandsfinale-seieren er det absolutt største han har opplevd av alle gjeve resultater.

Bilcrosseren ble etter Juniorlandsfinale-seieren i fjor kåret til Årets bilsporttalent i regi av Norges Bilsportforbund.

Bilcross er noe helt eget

PALLEN I FJOR: Henrik Tandberg Håkonsen (NMK Gardermoen) spretter her inn til tredjeplass i fjorårets Juniorlandsfinale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Tredjemann fra i fjor har vi ikke sett mye til på bilcrossbanen i år, han satser også i rallycross-NM i år som Spangen. Henrik T. Håkonsen har kjørt mye bilcross tidligere, og har mange gjeve resultater.

Nå gjør Gardermoen-gutten bilcrosser ut av seg igjen, og farten har han nok i kroppen fra rallycross-kjøring denne sesongen. Men som kjent: Bilcross er noe helt eget og krevet noe helt spesielt av den bak rattet.

Resten av A-finalen fra i fjor er av naturlige grunner ikke med i år, for samtlige har tatt steget opp i åpen klasse som sisteårsjuniorer i fjor.

Hjemmefavoritt med drømmesesong

STOR SIGDAL-HJEMMEFAVORITT: Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) kjører stort sett bare A-finaler denne sesongen, og har tre totalseiere. Han er klar for Juniorlandsfinale på hjemmebane, i blå sigdalsboble. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Så da starter vi på de kvalifiserte, der du må være blant de beste i ett av kvalifiseringsløpene landet rundt tidligere denne sesongen. Den første som kvalifiserte seg og meldte seg på, var den store hjemmefavoritten Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal).

Hjemmefavoritten har en drømmesesong med A-finale på A-finale og seier på seier. Den kanskje største hjemmefavoritten stiller med en skikkelig grom og nostalgisk sigdalsboble, med startnummer 7.

Så er det tett med kanoner hele veien nedover på startlisten, vi må bare nevne noen:

En skikkelig luring

STRØKEN SKYSS: Martin Vatland (NMK Egersund) kommer med en nydelig VW Golf MKI, en av mange flotte bilcrossbiler du kan se på bilcross-snappen: bilcrossno. Foto fra snap.

Startnummer 9 er Martin Vatland (NMK Egersund), som hadde en drømmesesongstart med pallplass i det aller første kvalløpet i Bergen, så seier i det neste på hjemmebane helga etter.

Startnummer 12 Ask L. Jacobsen (NMK Nore Uvdal) vant kvalløpet på hjemmebane i juni, og hadde da allerede kvalifisert seg to ganger tidligere – og han vant Smådølfestivalen på hjemmebane i sommer.

Stian Bårdseth (NMK Hamar) med startnummer 27 må nevnes, en luring som alltid er med på øvre del av resultatlistene. Kvallet allerede i 1. runde i Bilcross.no-cup 2023 på Kongsberg i april.

Rett fra seier på hjemmebane

BEST PÅ BREKKA – IGJEN: Sondre Jahren (NMK Aremark) er suveren på hjemmebane denne sesongen. Nå klar for Juniorlandsfinale på bortebane. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Startnummer 30 er Sondre Jahren (NMK Aremark) som vant både kvalløp på hjemmebane og Sommerfestivalen på hjemmebane helga før – helt suveren hjemme, hva får Aremark-gutten til på bortebane på Sigdal?

Jonas Nygård-Martinsen (NMK Larvik) vant Roppecrossen 2023 tidlig i sommer, og kan gnage seg vei i Juniorlandsfinalen med startnummer 46.

Jonas vant på målstreken foran Helene Nakkerud (NMK Drammen), en av mange raske bilcrossjenter – hun stiller med startnummer 59.

Superraske juniorjenter

LANDETS BESTE BILCROSS-JUNIOR: Skal kåres på Sigdal motorsenter lørdag 5. august 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Blant andre bilcrossjenter som bør nevnes, finner vi startnummer 69 Ingrid Skotvoll (NMK Hell) som kvalifiserte seg til Juniorlandsfinalen med seier i B-finale og A-finalekjøring i langdistanseløpet Fra Namdal til Hell 2023.

Andre juniorjenter som vil melde seg på i kampen om Juniorlandsfinale-seier er Maren Fulsås (NMK Nore Uvdal), Tinni J. Møllerplass (NMK Gol), Arine Nymoen (NMK Hønefoss), Silje Tofting (NMK Bergen), med flere.

Superraske Sunniva Sveen (NMK Hamar) med startnummer 71 må også nevnes, hun var blant finalistene i årets Bilcross juniorchallenge i regi av Norges Bilsportforbund.

Rask bilcrosser i BMW

TØFT KVALLØP: Å kvalle seg med seier i Talentracet 2023 er ikke småtteri. Men det var det Petter Fuglestveit (NMK Konsmo) gjorde. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Petter Fuglestveit (NMK Konsmo) tok seieren i et av sesongens hardeste kvalifiseringsløp, Talentracet 2023. Se opp for en BMW – for det er alltid det – med startnummer 63.

Så må vi ikke glemme enda en hjemmefavoritt – blant mange, men denne gutten må nevnes, siden han allerede som førsteårsjunior vant Sankthanscrossen i fjor:

Startnummer 57 Remi Julin-Torgersen (NMK Modum Sigdal), som alltid påmeldt i Volvo.

Langdistanse-kval

FRA NAMDAL TIL HELL-SEIER – TO ÅR PÅ RAD: Sondre Aasbjørg (NMK Verdal Levanger) reiser langt for å kjøre årets Juniorlandsfinale – og må finne seg i et lite favorittstempel. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Enda en junior som er trofast mot sitt bilmerke: Martin Hauge (KAK Kristiansand) stiller som alltid med Ford Sierra, denne gang med startnummer 68 på siden. Martin kom på en sterk andreplass i årets Sankthanscross, generalprøven til Juniorlandsfinalen på samme bane.

Jonas Aftreth (NMK Melhus) med startnummer 130 må vi også se opp for: Vant kvalløpet på Trollheimen i sommer, og det helga etter at han kvallet første gangen med A-finale hjemme på Bollandsmoen.

Enda en trønder må nevnes: Vinneren for andre året på rad av langdistanseløpet Fra Namdal til Hell, Sondre Aasbjørg (NMK Verdal/Levanger) stiller med startnummer 48 i årets Juniorlandsfinale.

Raske bilcross-brødre

BILCROSSBRØDRE: Aleksander og Kristoffer Øyen (begge NMK Fluberg) er alltid å regne med. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Andre Leikvold (NMK Gol) og Filip Bakken (NMK Modum Sigdal) kvalifiserte seg i Sankthanscrossen på samme bane som Juniorlandsfinalen går på. De stiller med henholdsvis startnummer 29 og 114.

Brødrene Øyen er alltid å se opp for, der Aleksander klarte å kvalifisere seg først og står med startnummer 8 og Kristoffer med startnummer 41 – sistnevnte kommer fra Goldagsløp-seier i sommer.

Og ikke minst: Seier i årets Sankthanscross på samme bane, generalprøven før årets Juniorlandsfinale.

Mange løse kanoner

Og som alltid i den superspennende juniorklassen generelt – og i Juniorlandsfinalen spesielt: Det er så mange som kan komme og overraske stort, for til Sigdal kommer kanoner fra alle kanter av landet.

Alle står helt i startgropen av bilsportkarrieren, og alle kjører bare fortere og fortere – så her kan det være mange som ikke er nevnt som er kapable til å gå helt til topps.

Hele startlisten med 125 navn i skrivende stund finner du her. All info om NMKs Landsfinale for junior 2023 finner du her (eksterne lenker).

Følg løpet

LANDETS BESTE BILCROSS-JUNIOR: Skal kåres på Sigdal motorsenter lørdag 5. august 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Første start går klokka 09.00 lørdag morgen 5. august 2023, og det skal kjøres tre innledende omganger før fem avgjørende finaler. Allerede fredag kan du se både biler og juniorer i aksjon, med trening fra klokka 14.00 til 17.00. Klokka 19.00 på fredagskvelden er det bankett for deltakere med følge.

Bilcross.no kommer til å dekke løpet, og oppladningen har vært i gang lenge på snap: bilcrossno. Bilder, video, resultater og nyheter kommer – følg med her på Bilcross.no og våre sosiale medier – og da aller helst på snap underveis.

Offisiell oppslagstavle for løpet er på appen Sportity, med passord nmkmsbilcross.

Bilcrosspraten: Straks Juniorlandsfinale!

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

,