Thomas Bryntesson tar sin første bilcross-seier: – Deilig!

SEIERSSMIL: Thomas Bryntesson (NMK Trøgstad) var tydelig veldig glad og stolt over sin første bilcross-seier, etter å ha vært med helt i toppen i storløp – men aldri fått det til å klaffe helt. Som det gjorde i Goldagsløpet 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Svenske Thomas Bryntesson har vært en av Norges fremste bilsportutøvere gjennom en årrekke, men aldri før har han vunnet et bilcrossløp – før han gikk til topps i Goldagsløpet 2023. – Det har vært så nære, så mange ganger – men nå! Endelig!!!

Sjekk også: Gol-gjengen er klare; – gir en enorm glede.

Se bilder fra løpet på Bilcross.no sin Facebook-side.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

Goldagsløpet i 2023-versjonen ble en stor suksess, nok en gang – 33 år etter det aller første oppgjøret. Med 280 deltakere til start til slutt blir nok dette også denne sesongens største billøp når det gjelder antall startende.

Men også størst når det gjelder prestisje i det å gå til topps – eller i det hele tatt å være i finale. Her er nåløyet trangt, og favorittene faller en etter en gjennom en heftig løpshelg.

Store kjøresko å fylle

I HJULSPORENE TIL SVIGERFAR: Even Frøshaug (NMK Trøgstad) har her vunnet sin andre Goldagsløp-seier, for seks år siden. Den første kom for 30 år siden. Arkivfoto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

En som så å si alltid får navnet sitt med på toppen av resultatlistene, er 27-åringen Thomas Bryntesson (NMK Trøgstad). Han vokste opp i Sverige, men kjører for NMK Trøgstad nasjonalt og for Norge internasjonalt.

Svigersønn som han er til folkevogn-legenden Even Frøshaug, så tar han kanskje over stafettpinnen etter svigerfar – som har vunnet dette storløpet to ganger: I 1993 og i 2017.

– Det spørs nok, sier Thomas til Bilcross.no etter seieren – det er veldig store kjøresko å fylle. Og dessuten – dette var Thomas sin første bilcross-seier noen sinne.

Alltid med i toppen

Noe som sikkert overrasker flere enn bare oss bak Bilcross.no. For Thomas Bryntesson har vært med i toppen, hver gang han kjører bilcross ved siden av rallycross-satsingen.

Der har han topp-plasseringer både i Norge og internasjonalt, med tre EM-seiere og seks EM-pallplasser de siste seks årene. Han har også en sammenlagt VM-bronse i bagasjen.

Det startet i gokart som liten gutt, der han vant store internasjonale løp og kjørte verdensfinaler mot de beste fra alle kanter av kloden.

Sprek bilcrossboble

KLAR FOR TRENING: Allerede fredag kveld, som en av de siste som ble sluppet ut på sitt treningspass, så vi hva som bor i vinnerbobla til slutt søndag ettermiddag. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

FULL FOKUS: Thomas Bryntesson er en merittert bilsportutøver, men bilcross-seieren har sittet langt inne. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

NOSTALGI: Ikke breddet, men helt clean look – mot normalt i disse bilcrosstider. Trøgstad-bobla er som hentet ut ifra en bilcrossfilm fra tidlig 1990-tall. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

GODT SKYV: Folkevognboble med folkevogn-motor, som sparker godt unna. Lite slår det, så lenge du også har en stødig sjåfør bak rattet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Men en bilcross-seier, det har altså manglet. Helt frem til Goldagsløpet 2023. – Det er så deilig!, sier han til Bilcross.no, ikke mange sekundene etter å ha passert mål først i A-finalen.

I en bilcrossboble som er hentet rett ut ifra en bilcrossfilm fra 1990-tallet, uten brede skjermer og helt clean look – men med en skikkelig sprek motor i hekken.

Tross alt det gromme denne karen kjører i andre grener, så er det lite som slår en skikkelig velfrisert boble i bilcross.

Svensk-norsk seier

Det er fortsatt svigerfar Even Frøshaug som står for motorbygging, og da er det ikke noe tull. Og med stødig kjøring tar Thomas sesongens største seier. Men det er ikke en svensk seier:

– Jeg regner meg litt som begge deler, både svensk og norsk, forteller Thomas som bor i Tockfors, rett over grensen på Sverige-siden like ved Ørje.

Han kjører som sagt for NMK Trøgstad, og i år også prioriterer han det norske mesterskapet i rallycross.

Sugde seg fast i søla

SEIERSKAMP: Allerede i 1. omgang møttes de samme som skulle spille hovedrollene i kampen om seieren til slutt, ut fra start i A-finalen: Silje Solbakken (NMK Gol) og Thea Turvoll Lien (NMK Modum Sigdal). Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

T-SKJORTE: I 1. omgang som i A-finalen var det Silje Solbakken som trakk det lengste strået. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

JUBLENDE GLAD: Silje er bare et stort glis inne i Opel-en, etter heatseier i 1. omgang. Deretter ble det tøft, og Silje måtte ta turen via B-finaleseier til A-finalen – som hun også vant tilslutt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I dameklassen var det også et nytt navn på toppen av resultatlistene: Silje Solbakken (NMK Gol) har vunnet andre steder, men ikke på Goldagsløpet på hjemmebane, før. – En helt syk følelse!

En merkelig A-finale ble det, etter en dramatisk start: Emma Haug (NMK Krabyskogen) tippet rundt på taket og ble liggende keitete til der vraket sperret mesteparten av banen.

Da A-finalefeltet kom neste runde, med Thea Turvoll Lien (NMK Modum Sigdal) i tet, ble det så trangt og sølete at bobla sugde seg fast i søla og ble stående.

Høy temperatur

Såpass lenge ble Thea stående, at Silje fikk sneket seg forbi med sin lille Opel Corsa – som helt tydelig trivdes bedre i gjørmeracet enn bobla. Derfra og inn var aldri Silje Solbakken truet.

– Jeg så ikke at Emma stod der, så jeg hadde godt driv etter Thea – så måtte jeg stå på stive hjul for ikke å gå rett i Thea eller Emma, forteller en strålende blid Silje etter seieren.

– Da Thea stoppet og jeg klarte å smette forbi, ble det høy temperatur og et stort fokus på å klare å holde spor og ikke rote seg bort, sier hun og ler.

Spenning til siste slutt

PÅ TO HJUL I SVINGEN: Kristoffer Øyen (NMK Fluberg) overrasket alle med seier i Goldagsløpet – kanskje aller mest seg selv. – Det hadde jeg aldri trodd, nei, sier juniorvinneren til Bilcross.no. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

JUBELBRØL: Både fra inne i bilen, og et vanvittig trykk fra publikumsplass der det også jubles for den fantastiske prestasjonen i Norges største billøp. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Silje er snart klar for Smådøl allerede helga etter Goldagsløpet, der hun har vunnet Smådølfestivalen to år på rad nå. – Litt jobb på biler, men med mekanikeren jeg har i huset så blir det nok bil klar til Smådøl, også.

I juniorklassen var det spenning til siste slutt, der en velkjent duo som alltid kjemper om seier ødela for hverandre:

Erling B. Tjelta (NMK Egersund) gikk til angrep på Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal).

– Alt er rått med dette løpet!

De braket sammen, og bak kom Kristoffer Øyen (NMK Fluberg) som ikke lar seg be to ganger når det dukker opp en mulighet: – Jeg så de to kjempe og tenkte at det kunne bli en mulighet – og den kom!

– Jeg hadde aldri trodd dette, sier Peugeot-kjøreren som sier at Goldagsløpet er det største han har vunnet noen gang.

– Alt er rått med dette løpet. Å vinne her, er helt utrolig!

Fantastisk på Fuglehaugen

FARTSFEST OG FOLKEFEST PÅ FUGLEHAUGEN: Selv om det ble en bløt helg på Gol, for første gang siden 2011. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

VETERAN: Torbjørn Engene (NMK Gol) på 72 år satser skikkelig i sin strøkne bilcrossboble. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Også vinneren i åpen klasse skryter av Goldagsløpet og rammene rundt. Det er lite som slår det NMK Gol får til her, hvert eneste år. Dame-vinneren Silje Solbakken sørget for hjemmeseier, og hun er også med i kulissene i klubbdriften.

Det fortalte hun mer om i en tidligere Bilcrossprat, der vi ladet opp til Goldagsløpet – som hun til slutt gikk hen og vant.

All kred til arrangørstaben bak dette fantastiske løpet – som du kan lese mer om her.

Sjekk også: Gol-gjengen er klare; – gir en enorm glede.

Se Bilcross.no-bildene fra Goldagsløpet 2023.

Resultater fra løpet (vi la det ut først på snap: bilcrossno):

Vi ladet opp til Goldagsløpet i Bilcrosspraten uka før løp:

Se bilder fra løpet på Bilcross.no sin Facebook-side.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!