Himmespretten til himmels i sør – avlyser på Moa

DRIFTIG KLUBB: NMK Aurskog Høland har arrangert mange bilcrossløp i løpet av en sesong, rett før korona arrangerte de 3-timersløp, de har kjørt NMK-mesterskap, Høstløp og festivaler – men det faste hvert eneste år har vært Himmelspretten. I år kan det i verste fall bli null bilcrossløp på Moa. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det jasses opp noe veldig frem til årets Himmelsprett på Kvinlog, mens det er helt stille fra Himmelspretten på Moa.

Sjekk all Bilcrossprat på Bilcross.no.

Himmelspretten var noe helt nytt da to klubber fyrte opp med bilcrossløp på en torsdag på slutten av 1980-tallet. Og de to klubbene har stort sett vært alene om det.

NMK Aurskog Høland og NMK Kvinesdal har hatt Himmelspretten som en fast tradisjon i «alle år». Årets dato er torsdag 18. mai 2023.

Himmelsprett på Moa, og Himmelsprett i sør

SKIKKELIG BILCROSSBANE: Eksismoa, eller bare Moa, er en heftig bilcrossbane som setter sjåførene på en skikkelig prøve. I år risikerer vi å ikke se ett eneste bilcrossløp her, nå som Himmelspretten er avlyst og planene for resten av sesongen usikre. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Hele veien har Himmelspretten på Moa vært det klart største torsdagsoppgjøret, helt frem til siste normal-år før korona i 2019.

Etter korona-pandemien, etter to avlyste år, var det et litt amputert comeback for storløpet i fjor med Himmelspretten på Moa 2022.

Enda verre er det i år – det blir ingen Himmelsprett på Moa, etter det vi vet for første gang på 36 år – utenom korona-pandemi.

Få hender å fordele all jobben på

– Hei Hanne, ingen Himmelsprett på Moa i år?

– Nei det blir det ikke, svarer Hanne Lindgren på vegne av NMK Aurskog Høland. Hun har sittet i styre og stell i alle år, og er fortsatt engasjert i både hovedstyre og bilgruppa.

Grunnen til avlysning er først og fremst at ikke løpet fikk kvalløp-status, forteller Hanne til Bilcross.no. Men det er også for få hender å fordele all jobben med løp på.

Risikerer en sesong uten ett eneste bilcrossløp

Det er heller ingen konkrete planer om noe annet bilcrossløp i Moa i år, Himmelspretten har vært det store her helt siden banen ble bygd i 1987.

– Vi har ikke noen konkrete planer, men kanskje om vi kunne få til et løp senere i år. Det avhenger at vi har flere som vil være med å bidra.

Bilcross.no fikk før fjorårets Himmelsprett på Moa inntrykk av at det var få som fikk mye å gjøre i klubben i kulissene før sesongstart da.

I gang med bilcross-treninger om ikke lenge

CLOSE RACE: En av mange vanvittig heftige fighter på Moa opp gjennom alle de 35 årene mellom første og foreløpig siste Himmelsprett her i fjor. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Bilcrossbanen på Moa er jo for god til å ligge brakk?

– Det er sant. Vi får se om vi kanskje får til løp til høsten. Før den tid så blir det etter hvert å komme i gang med treninger, forteller Hanne om bilcross på Moa.

– Samtidig så er det mye som skjer ellers i klubben med løp på MC-siden nå neste helg, og ikke minst Aurskog Høland rally. Så det er mye å glede seg til.

Himmelspretten på Moa i 35 år

NMK Aurskog Høland var blant de to første til å tenke tanken på et bilcrossløp på en torsdag, på Kristi Himmelfartsdag – «det er jo en fridag, så hvorfor ikke?»

– Himmelspretten har vært en tradisjon i lang tid i klubben. 1987 startet det med billøp i Moa. På Himmelspretten i fjor, så var det 35 år siden.

Helt siden banen på Moa sto ferdig til løp har det blitt kjørt Himmelsprett her.

Kanonene kommer til Kvinesdal

Himmelspretten på Kvinlog, NMK Kvinesdal, har også en lang historie. Og nå i år tar det helt av i kommentarfelt på Facebook. Her trimmes det bak tastaturet så det ljomer. Her har de også blitt tildelt kvalløp.

Mange gode bilcrossnavn står på startlistene, en av de siste til å melde seg på er Espen Kerim (NMK Konsmo) som fortalte tidligere i våres at han ble inspirert til comeback av Bilcrosspraten.

Kerim skal slåss på bilcrossbanen mot Guttorm Lindefjell, Preben Myklebust, Jørn Rødland, Lasse Aaberg, Frode Kallovd – og Karl Helland kommer med en Lada, ifølge startlistene.

Gammel klubbhistorie

Det ligger en lang historie bak NMK Kvinesdal også. NMK Kvinesdal har skiftet navn fra NMK Flekkefjord, og den opprinnelige klubben var blant de første til å arrangere bilcrossløp her til lands på starten av 1980-tallet.

Det var på provisoriske baner i grustak, før Kvinlog-banen ble bygd på Nedre Kvinlaug i gamle Fjotland kommune i 1988.

Den første Himmelspretten ble arrangert første gang ganske kjapt etter banen sto ferdig, får Bilcross.no opplyst fra klubben.

Noe uærbødig løpsnavn?

Himmelsprett-navnet har fått oppmerksomhet opp gjennom årene, både her og der. Men til og med så sent som i 2019 var fortsatt navnet et tema i lokalavis-spaltene:

«Stevnet på Kristi Himmelfartsdag har man kalt noe uærbødig «Himmelspretten», men så er det bilcrosstevne…», sto det skrevet i Avisen Agder for bare fire år siden.

Årets Himmelsprett i sør blir den største på mange år, der taket på 80 deltakere er blitt høynet til 85 – her finner du startlistene til løpet (ekstern lenke).

Mer info om løpet finner du på arrangøren NMK Kvinesdal sine nettsider. Første start går klokka 11.00 torsdag 18. mai 2023.

Bilcrosspraten: En ny Leirhol:

Les mer om Himmelspretten i Bilcross.no-arkivet.

leser du og SETTER PRIS PÅ Bilcross.no?
VIL DU STØTTE ER Bilcross.no-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

,