Mannen alle vil slå vant med millimeters margin

TOMMEL OPP: Full kontroll gjennom fem innledende omganger og den eneste med full pott før finaler i åpen klasse – og seier i A-finalen med maks tre millimeters margin over målstreken: Morten Sætren (NMK Tønsberg) i en Saab satt sammen av minst fem forskjellige bilmerker, blant annet Alfa Romeo-motor. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det ble nok en seier på Kongsberg – men denne gangen med millimeters margin.

Sjekk også: Bilcross.no-cup på to Landsfinale-baner.

Morten Sætren (NMK Tønsberg) er selverklært Kongsberg-spesialist, for denne karen er ikke fremmed for å fremheve seg selv og lage litt show rundt det å slå seg litt på brystkassa før løp.

– Ja, jeg er vel mannen alle vil slå, sier Morten med et lurt smil i prat med Bilcross.no og lokalavisa Laagendalsposten før A-finalen.

Kongsberg-ekspert

TRAVEL HELG: Morten Sætren (NMK Tønsberg) kjører inn til fem strake heatseiere av fem mulige, samtidig som han følger opp datteren Silje Sætren (NMK Tønsberg) som kjørte sitt aller første bilcrossløp i junior trening. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Nok en gang var han suveren her på Kongsberg-banen, som den eneste med full pott før finalene i åpen klasse. Denne karen har alltid vært i finale, som oftest i A-finale, fem ganger på pallen og tre seiere her.

– Det er noe med denne banen som passer meg helt perfekt, sier den rutinerte bilcrosseren. Han debuterte i bilcross i 2001, men begynte ikke å kjøre aktivt før i 2009.

Og nå er Morten så absolutt ikke bare selverklært, men erklært av alle og enhver som Kongsberg-spesialist: Det ble seier også i Vårløpet 2023.

Satser på Bilcross.no-cup

PALLEN I 1. RUNDE I BILCROSS.NO-CUP 2023: Morten Sætren (NMK Tønsberg) foran Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) og Mats Bakken (NMK Konsmo). Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det passer bra, for Morten skal satse på Bilcross.no-cupen i år, som fortsetter på Sigdal og Sankthanscrossen og avsluttes med cupfinale på Konsmo den første helga i september.

Morten Sætren leder cupen med seier i 1. cuprunde på Kongsberg, foran andremann Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) – som ble slått med maks tre millimeter over målstreken.

Den superraske unggutten ratter boble som en drøm, men måtte se seg slått med minste mulige margin på oppløpssiden.

Målfoto i A-finalen

B-FINALE-SEIER OG NESTEN A-FINALE-SEIER: Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) kjører nydelig med VW boble – også! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Så tett var det mellom de to første i A-finalen at Bilcross.no måtte innom målposten for å høre fasit. De to slåsskjempene visste ikke selv hva resultatet ble. – Jeg tror jeg var først, men er jaggu ikke helt sikker, sier Morten.

Men han ble ropt opp som vinner, Ole Henry på andre, og Mats Bakken (NMK Konsmo) på tredje – nok en pallplass på vinneren fra Vårløpet på Konsmo forrige helg.

Videre i A-finalen kom Jarl Ivar Bendixen (NMK Konsmo), Torjus Halland (NMK Nore Uvdal) og Per Nymoen Brennhaugen (NMK Modum Sigdal).

Junior-boble-helt

SPARKER GODT UNNA: Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) spinner inn til seier i 1. runde i Bilcross.no-cup som han satser fullt på i år, pluss selvsagt Juniorlandsfinalen på hjemmebane. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I juniorklassen var Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) tilslutt suveren med sin VW boble. 17-åringen går mot strømmen, det er sjelden juniorkjørere satser på bilcrossbilen med stor B.

– Det er mest morsomt å kjøre boble – og kanskje mest utfordrende, også. Det er vanskelig å kjøre, men når det først funker så går det fort og er skikkelig artig!

Henrik har to seiere fra før av, en med boble og en med Opel-gnager. Denne tredje seieren i rekken kom etter mye dramatikk i kulissene.

Motorbytte natt til søndag

HAVARI: Ikke ofte Tobias Spangen (NMK Hamar) må se A-finalen fra sidelinja, men det skjedde etter teknisk trøbbel på Kongsberg. I samtlige innledende omganger var han suveren. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Jeg skar motoren på målstrekka i siste omgang lørdag og trillet inn til heatseier. Da bar det hjem til Sigdal for å bytte motor. Jeg er heldig som har den gjengen bak meg, de har stått på som bare det.

– Spesielt pappa, som nesten ikke har sovet den siste uka og hvert fall ikke stort denne helga, han står på som bare det og jeg må takke han og resten av gjengen.

Nå planlegger Henrik å få klar en boble til gamlefar Jan Håkon Hofton så han kan kjøre Veteranlandsfinalen på Roppe. For Henrik sin del er det full satsing på resten av Bilcross.no-cup og ikke minst Juniorlandsfinalen på hjemmebane.

Kvalifisert til Juniorlandsfinale

TRANGT OM PLASSEN GJENNOM FØRSTE SVING: Det ble kjempet godt i juniorklassen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Henrik Hofton fikk med seg Stian Bårdseth (NMK Hamar) på andreplass og Petter Nikkerud (NMK Kongsberg) ble beste hjemme-junior med tredjeplass.

Videre i A-finalen der løpet teller som kvalifiseringsløp til Juniorlandsfinalen på Sigdal: Dennis Flaten (NMK Nord-Gudbrandsdal) og Kristoffer Lesteberg (NMK Modum Sigdal.

Bestemann etter innledende omganger med fem strake heatseiere og storfavoritt før A-finalen Tobias Spangen (NMK Hamar) fikk tekniske problemer – mot normalt – i A-finalen og endte på 6. plass.

Årets Damelandsfinale-arena

FULL FART: Størst spenning var det kanskje knyttet til dameklassen i 1. runde i årets Bilcross.no-cup på samme bane som Damelandsfinalen skal kjøres senere denne sesongen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I dameklassen var det stor spenning, siden NMKs Landsfinale for damer kommer til samme arena senere i sesongen. Av den grunn hadde mange bilcrossjenter tatt turen, og det ble et skikkelig basketak på bilcrossbanen.

Ingen sto med full pott etter innledende omganger, og det ble kjempet som besatt hele veien oppover finalene i dameklassen, der A-finalen tilslutt ble bestående av seks knallsterke navn.

Den som lurte alle trill rundt med fantastisk taktikk, der hun i aller siste runde kom som skutt ut av alternativsporet som du tjener på på Kongsberg-banen, var Lena Flakk (KAK Kristiansand).

Overrasket alle – inkludert seg selv

YES!!! Lena Flakk (KAK Kristiansand) tror det nesten ikke selv, at hun skulle bli best av alle de raske bilcrossjentene som hadde tatt turen for å teste årets Damelandsfinale-bane. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Alle trodde kampen sto mellom May Iren Natten Frydenlund (NMK Nedre Hallingdal), som ledet dameklassen før finalene og også ledet A-finalen frem til siste langstrekke, og Hilde Follaug (NMK Kvinesdal) som lå på andreplass før finale.

Men det var helt til Lena ikke bare blandet seg inn i seierskampen, men rappa seieren fra begge favorittene – nok en gang med målfoto.

– Jeg tror det nesten ikke selv, sier Lena til Bilcross.no – som nok en gang sjekket fasiten med målposten.

Jokeren som lurte alle

FANTASTISK TAKTIKK: Lena Flakk (KAK Kristiansand) kom som en kanon ut av alternativsporet, som du tjener på på Kongsberg, i siste runde og lurte alle. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Med dette startfeltet, og med den redskapen vi stiller med – dette er bilcross på bilcrossbudsjett, her blir det ikke brukt mange kronene, forteller Lena.

– Jeg er her mest for å teste ut Landsfinale-banen og hadde egentlig ikke så store ambisjonene, utover å få kjørt mest mulig med å komme meg til finale.

Derfor var det å komme til den grommeste finalen bare en bonus, forteller Lena, – men å vinne den… ja, jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Helt utrolig!

Veteran-kamp

ØRKENSTORM: Speakerduoen Mats Bjerknes og Ole Thomas Westby holder et forblåst og sandete publikum oppdatert. NMK Kongsberg sto for et strålende arrangement fra start til slutt, med sesongens første storløp over to dager den siste april-helga 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Lena vant foran nevnte May Iren og Hilde, videre i A-finalen kom veteranen May Brit Haugland (NMK Bø), Lina Maria Holt (NMK Larvik) og Cathrine Hauglid (NMK Valdres).

Veteranklassen ble vunnet av Terje Hoff (NMK Gardermoen) foran Tor Vidar Haugland (NMK Bø) som gjorde et artig comeback med strålende kjøring.

Tredje trinnet på pallen kunne Kjetil Jørgensen (NMK Asker) klatre opp på, etter en heftig kamp om plassene også i veteranklassen.

Alle bildene ser du på Bilcross.no sin Facebook-side.

leser du og SETTER PRIS PÅ Bilcross.no?
VIL DU STØTTE ER Bilcross.no-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

,