Sesongstart til helga: Nærmere 200 bilcrossere klare

OUTSIDER: Av alle kanoner klare til kamp i Bergen, setter vi en femøring på Lasse Aaberg (NMK Bergen) som stiller med startnummer 1, og fort kan bli nummer 1 på resultatlisten, også? Her under NMKs Landsfinale i bilcross på Smådøl i fjor. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

2023-sesongen spinnes snart i gang i sør og vest, der vi er nærmest vårfølelse så tidlig på året etter en vinter som ikke vil slippe taket. Bergensracet er klart størst med 120 påmeldt, og det kjøres også bilcross på Konsmo med 70 påmeldt. Sjekk hvilke navn vi nevner som favoritter både her og der.

Sjekk også: Bilcrosspraten – endelig en ekte podcast!

I Bergen starter ballet på Eikås motorsenter klokka 09.00 på morgenkvisten lørdag 22. april, og det blir 2023-sesongens første start. Det skal kjøres om store pengepremier, Landsfinale-billetter og poeng i årets Vestlandsmesterskap.

Målet var over hundre startende, og det målet har NMK Bergen klart med glans – det er skrivende stund 120 påmeldt. Det betyr at dette blir det største bilcrossløpet i Bergen på tiår.

Godt forberedt til storinnrykk i Bergen

FRISKUS: Veteranen Guttorm Lindefjell (NMK Kvinesdal) lager alltid show – som her med sjampis etter pallplass i Landsfinalen for seks år siden. Nå er han klar for Bergensracet – med boble. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Vi gleder oss stort til å arrangere dette løpet og å sparke i gang sesongen. Med så mange påmeldt betyr at det kan bli det største bilcrossløpet vi har arrangert på lenge – kanskje noen gang. Vi får se hva fasiten blir når innsjekk er unnagjort.

– Vi gleder oss til å ta i mot deltagere og publikum fra flere kanter av landet. Banen er godt preppet og med god hjelp fra det gode været vi har hatt siste tiden så blir dette bra!

– Vi har og hentet inn flere maskiner enn vanlig til både berging og baneprepping. Og værmeldingen for helgen ser og veldig bra ut.

Meldt strålende sol i Bergen

Det forteller Marius Helle Havre i NMK Bergen til Bilcross.no, med ikke mange dagene igjen til løp, der det er meldt sol og pent vårvær, med oppimot 16 grader på gradestokken.

– Vi håper på masse publikum, god stemning og mye god og actionfylt kjøring – velkommen til Eikås motorsenter!

Det skal kjøres tre omganger og finaler, før de beste er kåret i Bergensracet 2023.

Halve startlisten fra arrangørklubben

A-FINALIST FRA I FJOR: Henning Bergan Karlsrud (NMK Nore Uvdal) er klar for å kjempe om en ny Landsfinale-billett i Bergen. I fjor gikk det veien! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Og hvem blir best? Det er mange kanoner på startlistene og som alltid vanskelig å spå i bilcross, men vi prøver oss likevel med å nevne noen navn – og da starter vi med hjemmefavorittene, som det ikke mangler på:

Bergensracet har ikke bare fått flere langveisfarende til å trekke til Bergen, men det har også fått mange lokale bilcrosshelter til å finne frem hjelmen igjen.

Så å si halve startlisten er NMK Bergen-kjørere.

Supersterkt startfelt

Og allerede med startnummer 1 finner vi en som etter Bilcross.no sin mening kan være en favoritt, etter strålende kjøring med Ford Escort MKII i fjorårets Landsfinale; Lasse Aaberg (NMK Bergen). Om enn en outsider, kanskje, i et supersterkt startfelt!

Og på nummeret bak der igjen finner vi Marius Helle Havre (NMK Bergen) med startnummer 2, en som alltid er med i toppen når det kjøres bilcross i Bergen.

Det mye omtalte comebacket til Presidenten, Michael Seilen (NMK Bergen), kommer endelig – han stiller i en Volvo med startnummer 11.

Førsteårssenior som favoritt

VIKEDAL-FAVORITT: Simen Johansen (NMK Vikedal) ble beste vestlandsfører i NMKs Landsfinale for junior i fjor, med A-finale. En av mange – og blant de helt yngste – favorittene i Bergen fra naboklubben NMK Vikedal, som skal arrangere Landsfinale for åpen klasse i år. Foto: Stian Ormestad. Bilcross.no.

Så kunne vi nevnt et titalls hjemmefavoritter til, det er mer enn 50 å ta av! Men vi må se litt på nest største klubb i antall startende, NMK Vikedal – årets Landsfinale-arrangør.

Her er det mange som vil sikre seg en Landsfinale-plass på hjemmebane i det aller første kvalifiseringsløpet for sesongen, og vi kan fort se navn som Aakerol og to blad Østbø i A-finaleoppsettet.

Simen Johansen (NMK Vikedal) stiller i åpen klasse i Bergensracet, etter A-finalekjøring i fjorårets knallharde Juniorlandsfinale. En unggutt å se opp for, helt klart! 

Fjorårets A-finalist Henning Bergan Karlsrud (NMK Nore Uvdal) kommer nok med en potent bilcrossboble. Vi må også nevne friskusen Guttorm Lindefjell (NMK Kvinesdal), også påmeldt i VW boble.

Landets beste junior klar for Bergen

I juniorklassen er det som alltid når en ny sesong skal spinnes i gang mange ukjente navn, som vi helt sikkert skal bli bedre kjent med i løpet av sesongen – og allerede i Bergensracet.

Fjorårets Juniorlandsfinale-vinner er klar, Tobias Spangen (NMK Hamar). Også i juniorklassen stiller hjemmefavorittene i stort antall, og flesteparten av dem er raske juniorjenter.

Remi Julin Torgersen (NMK Modum Sigdal) reiser til Bergen for å sikre seg en tidlig plass i Juniorlandsfinale på hjemmebane, og vinneren av fjorårets Sankthanscross kan også vinne Bergensracet.

Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) har nok eksakt samme mål for turen vestover.

Juniorchallenge-finalister klar for sesongstart

MAKS UFLAKS: Stopp i suveren ledelse av fjorårets Talentrace på Grenland. Da var Kristine Salte (NMK Egersund) forståelig nok veldig skuffet. Nå er forhåpentligvis uflaksen brukt opp for den superraske bilcrossjenta. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi vet at Sunniva Sveen (NMK Hamar) og Erling B. Tjelta (NMK Egersund) nylig er tatt ut som to av fem finalister i NBFs Juniorchallenge, og Maren Fulsås (NMK Nore Uvdal) er første reserve i uttaket. Alle tre er klare for Bergensracet.

Det er også andre navn som må nevnes som Kristoffer Øyen (NMK Fluberg) og Martin Vatland (NMK Egersund). Og sikkert mange flere, for som sagt: I juniorklassen er alt åpent, med stadig nye kanoner som kommer til.

Og vi må ikke glemme fjorårsvinner og tittelforsvarer i juniorklassen Stian Bårdseth (NMK Elverum), en superrask kar som tok sin første seier i Bergen i fjor.

Kvinnelige kanoner bak rattet

I dameklassen er også alt åpent, det blir spennende å se nye navn i aksjon på bilcrossbanen som ikke vi har sett i aksjon før. Men noen kjenner vi igjen, og tillater oss å forsiktig peke ut som forhåndsfavoritter:

Kristine Salte (NMK Egersund) er en selvskreven bilcrossjente å nevne, i alle sammenhenger. Hun kjørte A-finale i fjorårets Damelandsfinale på hjemmebane – så lenge det varte. For det endte med et smell.

Maks uflaks hadde også Kristine da hun ledet fjorårets Talentrace suverent, før bilen stoppet i aller siste runde med ett par svinger igjen av A-finalen. I år er det lov å håpe at uflaksen har snudd.

Hedda sniker inn litt bilcross på hjemmebane

INTERNASJONAL SATSING: Hedda Hosås (NMK Bergen) kjører med og mot bilsportstjerner ute i verden, men skal kjøre bilcross på hjemmebane i Bergen i sesongstarten 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Hjemmefavoritter mangler det heller ikke på i dameklassen, med Emilie Haukeland (NMK Bergen) som kanskje den største hjemmefavoritten av alle? Hun har utmerket seg i juniorklassen i flere sesongen, i løp på mange kanter av landet.

Nå er Emilie klar dameklassen i Bergensracet på hjemmebane, og da kan hun fort være uslåelig. Hvis ikke en annen Emilie, også en ungjente som går opp fra junior, tar innersvingen på alle på hjemmebane; Emilie Køhne (NMK Bergen).

Veldig artig er det å se at Hedda Hosås (NMK Bergen) skal ratte bilcrossbil igjen, etter en eventyrlig karriere i større bilsportgrener internasjonalt de siste årene.

Rundt 70 påmeldte i sør

På Konsmo starter kjøret klokka 10.00 samme lørdag 22. april, og med 70 påmeldt blir det heller ikke her en enkel reise til toppen av resultatlistene. Også her skal det deles ut Landsfinale-billetter til de beste i både åpen- og juniorklasse.

Vi kan kjapt nevne noen navn som favoritter her også, i åpen klasse kan det være lurt å sette en knapp på hjemmefavoritter som Jørn Rødland (NMK Konsmo), Jarl Ivar Bendixen (NMK Konsmo), Mats Bakken (NMK Konsmo) eller Anders Ubostad (NMK Konsmo).

Blant de største favorittene til å sette hjemmekjørerne på plass er Preben Myklebust (NMK Egersund), som vant Landsfinalen da den gikk på Konsmo.

Ellers må vi nevne navn som Frode Kallovd (NMK Kvinesdal), Mads Skjæveland (NMK Egersund), Andre Tronstad (KAK) og veteranen Kjell Utsogn (KAK).

Bilcrossprat om sesongstart

TILBAKE I BILCROSSBILEN: Mange husker nok stjernesmellen til Embla Hansen (NMK Gardermoen) i fjorårets Juniorlandsfinale. Nå er hun klar for sesongstart på Konsmo, med Bilcross.no-klistremerker på bilen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Og Embla Hansen (NMK Gardermoen) er tilbake etter kjempesmellen i fjorårets Juniorlandsfinale, det er godt å se at hun er klar for sesongstart i Konsmo.

Ellers er det nesten umulig å spå i juniorklassen, der det er 23 raske ungjenter og -gutter påmeldt.

Egen dameklasse er det ikke i sør denne gang, bilcrossjentene kjører med gutta i åpen klasse.

Startlistene for Konsmo finner du her. Og startliste for Bergen finner du her.

Mer om begge løpene kommer her på Bilcross.no – og vi kikker på startlistene også i Bilcrosspraten:

leser du og SETTER PRIS PÅ Bilcross.no?
VIL DU STØTTE ER Bilcross.no-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!