Steffen har aldri vunnet – men er likevel best: – Moro!

KLAR: Steffen Raaholdt (NMK Valdres), her klar for 2019-oppgjøret av Landskamp.no på Momarken, sikter nå mot 2023-oppgjøret – som alltid med seier i sikte. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Landskamp.no har oppdatert adelskalenderen for et av landets grommeste løp gjennom ett par tiår – og det er interessant lesing. Spesielt interessant for Steffen Raaholdt.

Hele 350 påmeldte til bilcrossløp i april – allerede!

Landskamp.no tok bilcross-Norge – og Sverige – med storm i sitt første oppgjør i 2001, der Norge dro det lengste strået med Morten Ottesen (NMK Gardermoen) helt til topps i Opel Ascona B.

Nå som adelskalenderen er oppdatert, finner vi den gamle legenden på en 13. plass, enda han ikke har sanket poeng siden 2012-oppgjøret.

Den evige toer

VOLVO-VERSTING: Steffen Raaholdt (NMK Valdres) tok sine første poeng på adelskalenderen i 2012 med en andreplass. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det ble med det ene året i 2001, før Landskamp.no gjenoppsto i 2010 og har blitt arrangert hvert år etter det, bort sett fra de to korona-årene 2020 og 2021. Det betyr at årets oppgjør er det 13. i rekken.

Og alle årgangene summert opp, så finner vi en på helt på toppen som aldri har vunnet et eneste oppgjør: Steffen Bergum Raaholdt (NMK Valdres).

Volvo-verstingen har tre andreplasser, og som en «evige toer» drømmer han om seier i år:

Satser mot seier

BRUTT: Det har stort sett blitt A-finale på Steffen, men her har det aldri holdt til seier. Som her, i 2019-oppgjøret der A-finalen endte med brutt løp. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det er i grunn satsing for seier hvert eneste år, sier Steffen til Bilcross.no og smiler lurt. At han troner øverst på adelskalenderen er stort, men han poengterer at det er en knapp ledelse:

– Det er like tett der, som det er når det kjøres Landskamp på Momarken. Det har alltid vært jevnt i A-finalene. Og selv om jeg gjerne har ledet etter innledende omganger, så har det aldri villet seg helt med seier til slutt.

Steffen har bare to poeng margin ned til Jørn Grinden (NMK Elverum), som har sanket poeng over ett par flere år enn Steffen. De to er i en klasse for seg selv i åpen klasse.

Fjorårsvinner og tittelforsvarer Jan Ola Kihle (NAF Indre Agder) ligger på tredjeplass, men han har ingen mulighet til å ta igjen de to i tet på noen år.

Familiefeide

MOR OG DATTER: Her ligger Trine Lingjærde Opsahl (NMK Aremark) foran mamma Frances Lingjærde (NMK Aremark) – med en svenske mellom. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I dameklassen er det en skikkelig familiefeide på bilcrossbanen, der mor og datter er i en klasse for seg: Frances Lingjærde (NMK Aremark) har kjørt seks A-finaler, vært på pallen i halvparten av dem, og vunnet to.

Det gir en ledelse på adelskalenderen, men bare syv poeng foran datteren Trine Lingjærde Opsahl (NMK Aremark). – Det er veldig moro!, sier Trine til Bilcross.no:

– Det er vel ikke mange sporter mor og datter kan være konkurrenter og dele de øverste plassene på en gjev adelskalender?

Betina Frøshaug (NMK Trøgstad) på tredjeplass ligger 59 poeng bak, så her dreier alt seg om mor og datter Lingjærde.

Mamma er best

BESTE JUNIOR: Det skal klaffe godt for den kommende juniorkjøreren som kan klare å tangere eller forbedre de tre juniorårene til Sindre Løland (NMK Konsmo). Han har to seiere og en femteplass. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Jeg skulle gjerne ligget foran henne, men hun er jo en hard konkurrent å slå, sier Trine som sikter mot seier – og hvert fall slå mamma, for å klatre forbi på henne i adelskalender-sammendraget.

I juniorklassen har ingen klart å slå Sindre Løland (NMK Konsmo) sin A-finalerekke med to seiere og en femteplass. Men Andreas Olsson (NMK Elverum) er veldig nærme, bare ett poeng bak, med sin første-, andre- og femteplass.

Per Magne Svardal (NMK Konsmo) ligger på tredjeplass på adelskalenderen for junior. Alle disse er forlengst ferdig med sine junior-år, så nye juniorer har muligheten til å klatre oppover på adelskalenderen.

For å toppe den, må du ha tre knallgode junior-år: Minst to seiere og fjerdeplass eller bedre i det dårligste året.

Flest hjemmeseiere

HEIA NORGE: Vi finner flere svenske førere på topp 15-listene i alle tre bilcrossklasser, men ingen helt på toppen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Når det gjelder Landskamp – altså kampen mellom Norge og Sverige – så kan vel neppe noen skilte med bedre uttelling enn Anitra Nilsen (MK Vestom) som tok turen tre ganger og vant alle tre.

Det gir 90 poeng og en 12. plass på adelskalenderen i dameklassen. Beste svenske i dameklassen er Emilie Olsson (Finnskoga MK) på 7. plass, med enda en svenske Hanna Pettersson (Bohus racing) på 8. plass.

Det er i dameklassen at flest svensker har hevdet seg, ser vi av adelskalenderen. Mens færrest juniorer, om vi ser bort ifra Andreas Olsson (NMK Elverum) på andreplass som er «litt» svensk.

I åpen klasse er den langt ifra ukjente Per Christensson (Fryksdalen MK) beste svenske, med fjerdeplass på adelskalenderen. Denne karen har også vunnet NMKs Landsfinale tidligere.

Sikter høyt

STORLØP: 2023-oppgjøret blir det 13. i rekken med Landskamp.no på Momarken. Årets løpsdato er 3. – 4. juni 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det er nok mange som sikter høyt og som kan sanke poeng på den gjeve adelskalenderen før en ny årgang av storløpet. Også arrangøren sikter høyt, får Bilcross.no fortalt:

Landskamp.no skal løftes tilbake til gamle høyder, forteller Anders Krogstad i arrangørklubben NMK Trøgstad.

Årets oppgjør går helga 3. – 4. juni 2023.

Fra Bilcross.no-arkivet: Tidenes første Landskamp.

Sjekk bildene fra da Landskamp.no ble vekket til live igjen.

PÅ TOPPEN: Steffen Raaholdt (NMK Valdres) satser alltid heftig med sine Volvoer – som her i 2016-oppgjøret av Landskamp.no. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Adelskalender Landskamp.no – topp 15, åpen klasse:

1 Steffen Raaholt NMK Valdres – 174
2 Jørn Grinden NMK Elverum – 172
3 Jan Ola Kile NAF Indre Agder – 119
4 Per Christensson Fryksdalens MK – 114
5 Even Frøshaug NMK Trøgstad – 115
6 Steffen Skustad NMK Elverum – 102
7 Ben-Philip Gundersen KNA Solør Motorsport – 101
8 Erik Weberg Hansen KNA Eiker – 95
9 Kristoffer Gutu Holt NMK Tønsberg – 92
10 Steffen Hansen NMK Gardermoen – 90
11 Uffe Eriksson Oskarshamn RRC – 90
12 Tom Atle Sigfridstad NMK Rendalen – 86
13 Morten Ottesen NMK Eidsvoll – 86
14 Alf Johan Stabell KNA I/Y Østfold –  81
15 Glenn Haug NMK Gardermoen – 76

Se hele adelskalenderen for åpen klasse her (oppdatert foran 2023-oppgjøret).

Adelskalender Landskamp.no – topp 15, dameklasse:

1 Frances Lingjærde NMK Aremark – 228
2 Trine Opsahl NMK Aremark – 221
3 Betina Frøshaug NMK Trøgstad – 162
4 Bjørg Janny Engelsrud KNA Solør Motorsport – 131
5 Anette Ottesen NMK Aurskog/Høland – 130
6 Vigdis Eriksen NMK Hamar – 120
7 Emelie Olsson Finnskoga MK – 112
8 Hanna Petersson Bohus Racing – 106
9 Kristine Narvestad NMK Aurskog/Høland – 96
10 Susann Oscarsson Kungsbacka MA – 93
11 Susanne Heller KNA Indre/Ytre Østfold – 91
12 Anitra Nilsen MK Team Westom – 90
13 Tone Andresen NAF Øvre Østfold – 82
14 Lena Flakk KAK Kristiansand – 73
15 Helene Skau Andersen Østfold Motorsport – 72

Se hele adelskalenderen for dameklasse her (oppdatert foran 2023-oppgjøret).

Adelskalender Landskamp.no – topp 15, juniorklasse:

1 Sindre Løland NMK Konsmo – 86
2 Andreas Olsson NMK Elverum – 85
3 Per Magne Svardal NMK Konsmo – 81
4 Jørgen Syversen NMK Aremark – 74
5 Lars Løstegård NMK Gol – 72
6 Petter Hoff Hansen NMK Gardermoen – 70
7 Benjamin Eriksen NMK Ringsaker – 70
8 Robin Sørås NMK Aurskog/Høland – 68
9 Christian Lindemark NMK Aremark – 67
10 Martin Furuseth NMK Aurskog/Høland – 63
11 Kristoffer Kalfoss KNA Solør Motorsport – 62
12 Henrik A. Kristiansen NMK Aurskog/Høland – 58
13 Fredrik Ågedahl NMK Konsmo – 58
14 Sivert Svardal NMK Konsmo – 57
15 Ole Henry Steinsholt NMK Grenland – 55

Se hele adelskalenderen for juniorklasse her (oppdatert foran 2023-oppgjøret).

ACTION: Landskamp.no på Momarken er et av sesongens heftigste bilcrossløp. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Les mer om Landskamp.no på Momarken i Bilcross.no-arkivet.

BRUKER DU OG SETTER PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!