Fredags(bilcross)filmen: Vinterløp på Hakavik 1983

Denne fredagen skal vi langt tilbake i tid – til bilcrossens barndom, på samme bane som der bilcrossen startet her til lands.

Filmen ser du som vanlig fra klokka 19.00 denne fredagen – abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

Vi skal tilbake til vinteren 1983 – en av de eldste hele bilcrossløpene som er på film. Det aller første bilcrossløpet her til lands gikk på samme bane, Hakavik i Buskerud, bare halvannet år tidligere, høsten 1981.

Denne filmen er ikke av all verdens kvalitet – kanskje er det mest moro å høre på? – men for bilcross-interesserte er det en fantastisk film.

Registrerte gatebiler i bilcross

Av kuriositeter kan vi nevne at vinnerbilen fra det aller første bilcrossløpet her til lands går på dette løpet, det forteller speakeren.

Det er til og med en registrert gatebil med på løpet; – denne bilen skal brukes på jobb på mandag!

Speakeren forteller også om en deltaker som har satt i motoren fra trekkbilen for å få kjørt løpet.

Publikum lager sin egen publikumsplass

Vi kjenner igjen Hakavikbanen, med noen ekstra svinger. Og en god del flere trær enn det var mot slutten av banens drøyt 30 års eksistens.

Publikum tar ansvar og feller trær underveis i løpet, så det blir bedre og bedre sikt – både for publikum og kameramann.

Artig er det også at det er defilering med alle førerne på taket av bilene sine foran publikum.

Masse tøffe bilcrossbiler

Det er et rikt utvalg av biler, som det var i bilcrossens barndom. Mange klassikere med hekkmotor, men også mange andre udda biler:

En Saab 96 med det vi mistenker er en turtallsvillig veps av en totakter går så det ljomer, både på hjulene og med rulling rundt på taket.

Og det blir bemerket at det begynner å bli tett med folkevogn-bobler. – Her kan man starte opp en folkevogn-butikk, sier speaker etter en massekrasj.

En bilcrossjente hamler opp med gutta

Det er en bilcrossjente som kjører så fantastisk rått med en NSU, men vi har ikke helt klart å snappe opp navnet helt sikkert.

Hun kjører inn til flere heatseiere og ender opp i en gromfinale. Vi tipper Bjørg eller Gerd, eller kanskje Grinda til etternavn – kan Bilcross.no-leserne hjelpe?

– Hva med en dameklasse?, foreslår speakeren. – Vi sku’ nesten hatt et eget oppgjør for kvinner!

BOBLE-HEAT: Her ender det med en massekrasj: – Her kan man åpne en folkevogn-butikk!, konkluderer speakeren. Foto: Stian Ormestad.

SAAB: Fantastisk kjøring – både på hjulene og med noen runder på taket. Foto fra filmen.

2020 ble en veldig annerledes bilcross-sesong – men med minst like stor bilcross-interesse!

Bilcross-bloggen: – Det fantastiske bilcross-Norge!

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

, ,