Fredags(bilcross)filmen: Mestermøte på Konsmo 2002

Store bilcrossprofiler stilte til start i sør, som Ola Hustad, Even Frøshaug, Svein Helge Jansen, Bjørn Harald Erga, og fra Sverige Sten Zappa Lindberg. Men det var en hjemmekjører som tok sin største hjemmeseier noensinne.

Filmen vises fra og med klokka 19.00 fredag 9. oktober 2020.

Abonner på Bilcrossarkivet på YouTube!

Vi kjenner Konsmo-banen som Bilcross.no-cup-finalearena de siste årene, og ikke minst som Landsfinale-arena for både åpen- og juniorklasse det siste tiåret.

I 2002 var det største oppgjøret her Mestermøte i bilcross. Det var blitt arrangert helt siden tidlig 1990-tall, med store bilcrossnavn fra hele landet til start.

SEIER! Espen Kerim (NMK Konsmo) husker ikke antall bilcross-seiere, men han husker godt alle motorer han har skrudd sammen. Bildet er fra Landsfinale-seieren i 2015, som rager høyest av alle seiere. Seieren i denne ukens fredags(bilcross)film på hjemmebanen Konsmo motorbane i 2002 er den største hjemmeseieren av flere. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Største hjemmeseier

Så også i 2002-oppgjøret. Men alle de langveisfarende fra både inn- og utland måtte tilslutt se seg slått av en lokal unggutt i VW boble – som også de senere årene har gjort seg svært bemerket i bilcross-Norge.

Espen Kerim (NMK Konsmo) trakk tilslutt det lengste strået, og seieren fremstår nok fortsatt som den aller største på hjemmebane.

Senere har Espen også vunnet NMKs Landsfinale i bilcross, tilbake i 2015.

Ung mesternes mester

Som 24-åring var det stas å kjøre fra alle de store bilcrossprofilene, forteller Espen som i dag er blitt 42 år og en svært rutinert bilcrosser selv.

– Husker ikke så mye fra det løpet, forteller Espen om Mestermøte på Konsmo 2002.

Men noe husker han – motoren:

Spesialbygd maskineri

– Jeg hadde en 2,5-liter bygd på standard 2-liter veiv med lange aluminiumsråder og en dobbel 45-millimeter Dellorto. Den motoren ble bygd til akkurat det løpet, og den motoren har jeg enda.

RUTINERT BILCROSSER: Til neste sesong er det et kvart århundre siden den superraske sørlendingen startet med bilcross. Her fotografert før spennende finaler i Bilcross.no-cupen for to – tre år siden, en cup han har totaltvunnet to ganger som den eneste gjennom tidene. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Espen vant enda et løp med samme motor på Rugslandbanen en tid senere, og etter å ha mistet den på bud ble den kjøpt tilbake privat.

KJENT STIL: Både fargekartet av en bilcrossboble og satsingen er kjent og kjær i bilcrossen. Her kommer Espen Kerim (NMK Konsmo) inn i første sving på Kongsberg i Landsfinalen 2015 – som han vant. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Espen har ikke tall på hvor mange bilcross-seiere det har blitt opp gjennom årene, siden han begynte med bilcross som junior i 1996.

Skru og mekke er drivkraften

– Du husker motorer bedre enn løp og antall seiere?

– Ja, ja, det er helt sikkert. Er det å lage motor, gir og bil som er og har vært drivkraften, og det er det jeg husker best.

Pluss at bilcross er en sosial og trivelig sport.

Ingen store planer

I denne korona-sesongen 2020 har det ikke blitt et eneste ordinært bilcrossløp, kun klubbløp for NMK Konsmo. Etter at koronaen er over, kan det bli noen løp igjen.

– Jeg har ingen planer, blir nok ikke mye løp for min del, en slenger her og der. Vi har pratet om å dra til Vikedal og kjøre todagers til neste år. Smådøl er trivelig, så det kan friste igjen.

– Og så er det vel på tide å kjøre litt lokalt igjen; Konsmo og Kvinesdal, sier NMK Konsmo-ringreven som til neste år har kjørt bilcross i et kvart århundre.

Vipps – så blir det flere gamle bilcrossfilmer å se fremover

Denne ukens fredags(bilcross)film er filmet av Stian Ormestad, Ormis Media, og legges ut i sin helhet gratis. Stevnespeaker er Finn Olaf Hauge.

Vil du støtte jobben som gjøres med å digitalisere det enorme bilcross-arkivet?

Bilcross.no-vippsen er 54 02 81.

I KRIGEN: På banen er det full slåsskamp, men i depot er det sosialt og trivelig. Akkurat som bilcross skal være. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Les også om Talentracet: Smak av storløp i en annerledes sesong.

Sjekk også: – Hva er det som er så moro med bilcross, ‘a?

,