Talentracet: Smak av storløp i en annerledes sesong

TOMMEL OPP: Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) klarte som yngstemann i A-finalefeltet å kjempe seg frem til en imponerende seier! Foto: Stian Ormestad.

Alle arrangører som satser og sørger for bilcrossløp i år skal ha all honnør: Tusen takk! Men med all respekt: Talentracet er det nærmeste vi har kommet smaken av storløp i denne korona-sesongen. Det ble rett og slett et fyrverkeri av finalekjøring.

Alle bildene fra Talentracet 2020 finner du her – oppdatert!

Startfeltet var ikke like gjennomført rått fra ende til annen som i det aller første oppgjøret i Talentracet i fjor. Det var mer spredning i feltene, og noen fikk tildels «lette heat», hvis det er noe som heter det i bilcross.

Men Talentracet viste hva det var godt for da finalene braket løs, for her skulle det kjempes så lakken sprutet og en del gromme biler skulle bli noen centimeter kortere.

VINNERBILEN: Ole Henry Steinsholt vant med Opel Astra i Juniorlandsfinalen 2018 på samme bane. Nå vinner han igjen med Opel Astra, i sin første sesong i åpen klasse. Foto: Stian Ormestad.

Ekte bilcross

Derfor var det eneste rette spørsmålet til seierherren etter en helt fantastisk A-finale (se hele seiersintervjuet på Bilcross.nos Facebook-side):

– For selv om mange mener at dette er en litt vel rask bilcrossbane og ikke en typisk bilcrossbane, så blir det jaggu kjørt bilcross utpå her?

– Helt klart, svarer en jublende glad Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) i Opel Astra – hjemmefavoritt og A-finalens yngste:

– Første ordentlige løpet i senior – kunne kjørt junior også i år. Også er vi på toppen igjen, på hjemmebane.

Har noen tusen runder på denne banen

Sist Ole Henry vant løp her, var det selveste juniorlandsfinalen for to år siden. Han røper at han har noen tusen runder utpå hjemmebanen.

Det kom godt med i fighten som i frem til andre sving egentlig involverte hele A-finalefeltet. Etter det var det egentlig bare snakk om Ole Henry og Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) i Saab. Og fjorårsvinneren Stian Hoel (NMK Krabyskogen) i Opel Astra nærmet seg de to kamphanene i tet.

Og ikke minst Torleif Rafoss (NMK Konsmo) som ikke har kjørt bilcross på 12 år, men kjørte seg opp fra B-finalen, tok alternativsporet tidlig i A-finalen, og blandet seg inn i tetkampen også her, helt på tampen.

Bytter plass i annenhver sving

TØFF FIGHT: Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) på Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) i A-finalen. Foto: Stian Ormestad.

Det ble tilslutt Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) foran Torleif Rafoss (NMK Konsmo) og Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) på tredjeplass.

BILCROSS I KORONA-TID: Påbudt med munnbind på publikumsområdet. Foto: Stian Ormestad.

– Heine og jeg bytta plass i annenhver sving, men det gikk bra til slutt, jubler Ole Henry: – Det var skikkelig moro!

– Og vi gleder oss veldig til det er skikkelig folkefest igjen med masse publikum og alt det vi savner nå?

– Ja, vi savner det der. Men det er bra vi får til billøp i det hele tatt. Kjempetakk til klubber og funksjonærer som får til løp i denne tida. Det er helt rått!

Mari, Mari, Mari!

A-finalen i dameklassen ble minst like hard: Regjerende Landsfinale-vinner blant bilcrossjentene Anne Skollerud (NMK Hønefoss) kjørte seg opp fra B-finale og møtte fem av de andre beste bilcrossjentene i landet:

Det ble tilslutt Mari Hoel (NMK Krabyskogen) som vant i Opel Astra, som alltid med i tetstriden denne sesongen – for mange har dette vært en amputert sesong, men ikke for Mari som har kjørt to løp på hjemmebanen Krabyskogen og de fleste løp ellers i landet.

TETT FIGHT: Mari Hoel (NMK Krabyskogen) hardt presset av Kristine Salte (NMK Egersund) og Marte Marthinsen (NMK Larvik) i A-finalen for damer. Foto: Stian Ormestad.

Kristine Salte (NMK Egersund) i VW Golf ble beste bilcrossjente i Bilcross.nos korona-cup på Dirt 2.0, og satte flere bestetider i innledende omganger.

I finalen presset hun på på andreplass, foran tidligere Landsfinale for damer-vinner Marte Marthinsen (NMK Larvik) i VW Golf.

STRØKENT: Både bilen og kjøringen er strøken når Jonas Spangen (NMK Hamar) stiller til start. Jonas tok sin andre strake juniorseier i Talentracet. Foto: Stian Ormestad.

Stødig juniorseier

I juniorklassen ble det seier i år som i fjor til stødige Jonas Spangen (NMK Hamar) i en nyrigget Mitsubishi av hakket større slag enn vinnerbilen i fjor.

Den rolige karen var ikke tilsynelatende stresset i prat med Bilcross.no før finalen, og kjøringen bar heller ikke preg av stress: Det går fort og ryddig med Spangen bak rattet.

Mats W. Marthinsen (NMK Larvik) fulgte på på en andreplass i Peugeot 205. Mats var suverent best etter innledende omganger med full pott med fire strake heatseiere, pluss ni bonuspoeng for en topp-tre tid i alle fire omgangene.

På tredjeplass rattet Benjamin Tveit Halvorsen (NMK Larvik) inn sin Opel Astra. Og vi må nevne juniorjenta Kristiane Hvaal Eng (NMK Krabyskogen) som kjørte seg opp to finaler før hun endte på taket i en hard A-finale.

Dato for 2021 allerede satt

SESONGENS RUNDKAST? Dennis Flateng (NMK Nord Gudbrandsdal) går kast i kast. Se hele bildeserien i fotogalleriet fra Talentracet 2020 på Grenland motorsportsenter. Foto: Stian Ormestad.

Talentracet 2020 ble et fantastisk løp som selv i korona-tid kunne gi oss smaken av storløp. Restriksjoner sørget for at rammen rundt løpet ikke ble den samme som i fjor, men arrangøren NMK Grenland strakk seg så langt de kunne for å lage godstemning i en rar tid.

Og baneanlegget på Grenland motorsportsenter, med denne banetraseen, er en fest for bilcrosspublikummet. Det går fort, men det er mange tette fighter hele veien.

Det er bare å glede seg til Talentracet 2021, forhåpentligvis under mer normale omstendigheter.

Datoen er allerede satt: Siste helga i juni 2021.

BILCROSS I KORONA-TID: Alle smittevernregler må følges til punkt og prikke. Foto: Stian Ormestad.

LØP – TROSS ALT: NMK Grenland hadde egen påmelding til publikum, og egen til førere og mekanikere. Dermed ble det flere tilstede på dette løpet enn alle de andre bilcrossløpene frem til nå i år. Foto: Stian Ormestad.

SÅ TETT: Dette er stillingen inn i første sving av juniorenes A-finale. Foto: Stian Ormestad.

SEIER – IGJEN! Suverene Jonas Spangen (NMK Hamar) først over målstreken i Talentracets juniorklasse – i år som i fjor. Foto: Stian Ormestad.

Alle bildene fra Talentracet 2020 finner du her – oppdatert!