Bilcross-jenta som viste mannfolka bakskjermen

mailund1

ELISABETH MAILUND 1959 – 2012: Herjet på toppen av resultatlistene på åtti- og nittitallet, og ga seg som en av tidenes beste kvinnelige bilsportutøver helt på starten av 2000-tallet. Arkivfoto: Rune Sørlie.

Elisabeth Mailund var den første bilcross-jenta som slo gutta ned i støvlene. I dameklassen var hun stort sett helt suveren. I februar 2012 gikk en av tidenes raskeste bilcross-jente bort, 52 år gammel.

Ved inngangen til kirken sto et bilde av Elisabeth Mailund på bilcrossbilen, og tårene trillet i kirken under talen til datteren Vibeke Mailund.

mailund2

LANDSFINALE-SEIER: Elisabeth Mailund slo over hundre kvinnelige konkurrenter i Landsfinalen for damer på Hakavik motorbane i 1992. Da var det duket for sjampis og æresrunde rundt bilcrossbanen! Arkivfoto: Rune Sørlie.

– Vi har mange gode minner fra billøp, de fleste helgene ble tilbragt rundt på løp om sommeren da vi var små. Jeg husker godt Goldagsløpet og Momarken, det var alltid stas med de store todagersløpene. Jeg husker så godt første gangen mamma vant en A-finale, da var jeg mektig stolt.

Elisabeth Mailund gjorde seg til en regelrett bilcross-legende med utallige seiere i løp etter løp etter debuten som 27-åring i 1987.

Den største bragden blant mange, var kanskje seieren i Landsfinalen for damer i 1992, noe hun gjentok fire år etter i 1996. Dette var i de tider da over hundre damer møttes til kamp på Hakavik.

Fargeklatten fra NMK Tønsberg ble en media-yndling og oppslaga i Tønsbergs Blad kom på rad og rekke fra slutten av åttitallet og utover nittitallet.

– Hun var veldig tøff og ga seg jo ikke. Jeg leste noen avisutklipp som jeg fant her om dagen, da fant jeg en artikkel fra et løp på Hakavik. Mamma hadde ikke vunnet, men det sto at bilen hadde gått kast i kast over målstreken. Det var jo litt slik hun var, hun kjempet til siste slutt!

Den raske dama prøvde seg også i rallycross med NSU – favorittbilen enten det var bilcross eller rallycross. Men hun kjørte også mye annet rart, som for eksempel VW bobler, Fiat 850, Volvo Amazon med mer.

Med mannen Sven Åge Mailund som fast mekaniker, og som hun ofte delte bilen med da hun kjørte dameklasse i bilcross: Mens Elisabeth var rene kruttønna både på og utenfor banen, var Sven Åge rolig som skjæra på tunet. De fylte hverandre greit ut, et ganske så perfekt team.

Da hun la opp etter det som skulle bli hennes siste løp i en fantastisk karriere våren 2000, var hun en godt merritert og svært høyt respektert motorsportutøver, både blant kvinnelige og mannlige konkurrenter.

– Vi ryddet litt hjemme hos henne her om dagen, og da fant vi den gamle kjøredressen og kjøreskoene vel bevart i skapet. Så det kan tenkes at hun hadde spart på det for at hun kanskje en gang hadde planer om å bruke det igjen, forteller Vibeke.

Elisabeth Mailund, født Fugle, etterlater seg to barn, Vibeke og lillebror Kenneth. Hun ble begravet torsdag 1. mars. Bilcross.no minnes sammen med familien ei fartsglad jente – som satte spor etter seg i bilcrossen for alltid.

mailund3

RASKE JENTER: NMK Tønsberg-jentene var blant de første som slo gutta ned i støvlene. Elisabeth Mailund sitter på taket av en Fiat 850, flankert av Turid Skjeggerød og Marianne Sørlie. Arkivfoto: Rune Sørlie.

,