Frode Leirhol er landets beste bilcrossveteran: – Dette er sporten med de store opp- og nedturene

LANDETS BESTE BILCROSS-VETERAN: Frode Leirhol (NMK Valdres) i VW boble. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det var hektisk aktivitet i racingteltet til Frode Leirhol fredag kveld, da girkasse nummer 1 ble byttet for helga. Men med girkasse nummer 3 gikk han først over målstreken i A-finalen, i en Veteranlandsfinale der landets beste bilcrossgamling bak rattet rakk å miste trua minst ett par-tre ganger.

Se bilder fra NMKs Landsfinale for veteran 2024.

Se og hør NMKs Landsfinale for veteran 2024.

NMKs Landsfinale for veteran 2024 gikk av stabelen siste lørdagen i juni på Sæteråsen motorpark, NMK Trysil – en fantastisk gjennomført Landsfinale, første gang det er lagt en Landsfinale til denne arenaen og klubben.

Allerede fredag kveld var det trening, og flere fikk litt å finne på utover fredagskvelden. Frode Leirhol (NMK Valdres) var en av dem, som skrudde som bare det for å rekke det andre treningspasset med ny girkasse. Det gikk på sekundet.

– Det skal være litt nerver

Frode Leirhol er en legende i bilsport, han startet med bilcross i 1989 og har kjørt siden – både bilcross og rallycross. Han er en merittert utøver i begge grenene. Nå har han også en Veteranlandsfinale-seier på merittlisten.

– Jeg hadde litt tur med at girkassa røyk på trening, og at jeg rakk å komme i gang igjen. Det skal være litt nerver. Men akkurat da tenkte jeg ikke at «i morgen skal jeg vinne» – da var seier langt unna.

Så røyk den nye girkassen i 3. omgang og det ble en ny hektisk operasjon for å få inn enda en ny girkasse – den tredje for helga – før A-finale.

Finaleracer Vegard Enersen

PUBLIKUMSFAVORITT: Vegard Enersen (NMK Engerdal) kaster seg inn i målsvingen med sin Nissan Almera. Finaleraceren vant C- og B-finale før han klatret opp på pallen til slutt, med tredjeplass i A-finalen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Utfordrerne sto i kø, i det som må være tidenes hardeste Veteranlandsfinale til nå. Fjorårsvinner Runar Maribo (NMK Nedre Hallingdal) var i rute for en ny A-finale, men trakk seg ned til B-finale.

Der ledet han lenge, men ble lurt av Vegard Enersen (NMK Engerdal) som allerede hadde vunnet C-finalen med sin moderne Nissan Almera, som nesten er som nybil å regne i en Veteranlandsfinale.

Vegard Enersen ble en svært populær kar blant publikum, etter et finalerace fra C-finale, via B-finale, og til slutt tredjeplass i A-finalen og pallplass i årets Veteranlandsfinale.

Close race hele veien

VETERAN-PALLEN: Frode Leirhol (NMK Valdres) på toppen av pallen, med Trond Marthinsen (NMK Grenland) og Vegard Enersen (NMK Engerdal) på andre- og tredjetrinnet i NMKs Landsfinale for veteran 2024. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Andreplassen gikk til Trond Marthinsen (NMK Grenland), som pushet på gjennom samtlige finalerunder og ga Frode Leirhol en kamp helt inn til målstreken. Ryddig og fair kjøring, der spenningen var elektrisk helt inn til målstreken.

Videre i A-finalen kom Odd Jarle Aarhaug (NMK Støren), Tommy Eng (NMK Hamar) og Frode Trannum (NMK Krabyskogen). Videre på topp-10 Runar Maribo (NMK Nedre Hallingdal), Kjell Bævrevoll (NMK Nord Gudbrandsdal), Jan Lillegrend (NMK Elverum) og Svein Roger Andersen (Spydeberg motorklubb).

Men viktigere enn resultater og høyden på pokalene, er det sosiale i en Veteranlandsfinale. Her er det gamle kjente som treffes igjen, med mimring og gamle røverhistorier.

81-åring med flat pedal

STRAKS FØRSTE START: Kjeglen med advarsel om lekende pensjonister står i førstesporet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Den eldste deltakeren i årets Veteranlandsfinale kjørte også med alderen sin som startnummer, nemlig 81 Jan Erik Peistorpet (NMK Trysil). – Det er dritmoro. Alle kjenner alle, og de du ikke kjenner, de blir du kjent med.

81-åringen var så hard på gasspedalen at han tråkket gasswireren av i 1. omgang, men fullførte de to neste omgangene med bravur.

En annen med startnummer etter alder var 60 Erik Svensberget (NMK Elverum), som stilte med ei strøken VW boble.

Bilcrossbil i bursdagspresang

ELDSTE DELTAKER: Jan Erik Peistorpet (NMK Trysil) fikk startnummer etter alder – 81-åringen er aktiv som dugnadskar på bilcrossløp, og gjorde et comeback bak rattet da NMKs Landsfinale veteran kom til hjemmebanen Sæteråsen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Erik er en skikkelig dugnadskar som står på døgnet rundt hvis det trengs på hjemmebanen Starmoen, som baneansvarlig der. Bilcrossbobla hadde han fått som overraskelsespresang i 60-årslaget sitt.

Det ble en flott 39. plass til slutt, etter å ha slåss seg til poeng i samtlige omganger. – Jeg er fornøyd jeg, med å ha fullført alle mine heat, sier Erik til Bilcross.no.

Før dette comebacket hadde han ikke kjørt bilcross på 25 år, ikke siden NMKs Landsfinale i bilcross på Kongsberg i 1999 – der han kjørte A-finale.

Trangt finale-nåløye

SKUFFER PÅ! Frode Leirhol (NMK Valdres) var en av fire med full pott etter tre innledende omganger. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det var bare de beste av de beste forunt å kjøre finale, med 98 deltakere til start var nåløyet trangt for å komme blant de 26 beste som fikk kjøre fem finalerunder.

E-finalen besto av Trond Håkon Haug (NMK Krabyskogen), Rune Bekkevold (NMK Hamar), Ståle Bårdseth (NMK Hamar), eneste veterandame til start Monica Bakkom (NMK Hamar), Geir Atle Tålesen (NMK Hamar) og Pål Rohnny Olsen (NMK Elverum) som vant finalen.

Dermed besto D-finalen av Pål Rohnny Olsen (NMK Elverum) sammen med Magne Sundgot (NMK Nord Gudbrandsdal), Roland Baarman (NMK Gardermoen), Tom Skaug (NMK Kongsberg), Terje Hoff (NMK Gardermoen) og Per Olav Eggen (NMK Elverum) som vant finalen.

To finaleseiere og pallplass

LITEN OG TØFF: Den bittelille Fiat 850 sportcoupe-en til Hans Einar Mørkhagen (NMK Elverum) tør vi påstå var Veteranlandsfinalens tøffeste bil. Kjøringen var råtøff, også! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Dermed ble C-finalen bestående av Per Olav Eggen (NMK Elverum) sammen med Hans Einar Mørkhagen (NMK Elverum), Roy Gunneng (NMK Aremark), Henning Thoug (NMK Trysil) – som ble beste hjemmekjører i Veteranlandsfinalen i Trysil, Ole Johan Smerud (NMK Krabyskogen) og Vegard Enersen (NMK Engerdal) som vant finalen.

Dermed ble B-finalen bestående av Vegard Enersen (NMK Engerdal) sammen med Runar Maribo (NMK Nedre Hallingdal), Jan Lillegrend (NMK Elverum) – som topper adelskalenderen for Veteranlandsfinalen, Svein Roger Andersen (Spydeberg motorklubb), Kjell Bævrevoll (NMK Nord Gudbrandsdal) og Morten Flateng (NMK Nord Gudbrandsdal).

Enda en gang vant Vegard Enersen (NMK Engerdal) en finale, og var klar for A-finale sammen med Frode Leirhol (NMK Valdres) med full pott, Tommy Eng (NMK Hamar) med full pott, Trond Marthinsen (NMK Grenland) med full pott, Odd Jarle Aarhaug (NMK Støren) med full pott, og Frode Trannum (NMK Krabyskogen) som trakk seg opp til A-finale på bekostning av Runar Maribo som trakk seg ned i B.

Dette ble topp-10 i NMKs Landsfinale for veteran 2024:

1. Frode Leirhol (NMK Valdres)
2. Trond Marthinsen (NMK Grenland)
3. Vegard Enersen (NMK Engerdal)
4. Odd Jarle Aarhaug (NMK Støren)
5. Tommy Eng (NMK Hamar)
6. Frode Trannum (NMK Krabyskogen)
7. Runar Maribo (NMK Nedre Hallingdal)
8. Kjell Bævrevoll (NMK Nord Gudbrandsdal)
9. Jan Lillegrend (NMK Elverum)
10. Svein Roger Andersen (Spydeberg motorklubb)

Hele resultatlisten finner du på Bilcross.no sin Facebook-side.

STOR SPENNING: Veteranene skapte stor spenning og det kokte rundt banen på publikumsplass. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

FOLKESPORT: Bilcross er og blir en folkesport med et stort folkelig engasjement. Her heies Erik Svendsberget inn til andreplass i sitt første heat for dagen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Se bilder fra NMKs Landsfinale for veteran 2024.

Se og hør NMKs Landsfinale for veteran 2024.

SATTE DU PRIS PÅ DENNE BILCROSS.NO-SAKEN?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.
,