Alt om NMKs Landsfinale for veteran 2024: Gamle, gode og gromme navn – og rå redskap

De eldste bilcrosserne skal straks slåss om å bli landets beste veteran – det er ikke uten grunn av denne klassen har fått kallenavnet «gamle gærninger». Her får du alt om årets Veteranlandsfinale, og vi tar en Bilcrossprat om årets store happening for bilcross-gamlingene.

Mimre? Se fjorårets NMKs Landsfinale for veteran.

Se Bilcrosspraten – Veteranlandsfinale spesial 2024.

Det er så mange gamle, gode og gromme bilcrossnavn på startlisten som teller totalt 108 navn i skrivende stund. Det ble fort full startliste opp til taket på 120, det var mange på venteliste – men som så mange ganger før i år så blir det en del avbud når det nærmer seg løp. Det er fortsatt mulig å melde seg på (eksterne lenker).

Men over hundre gamlinger til start til slutt er blant de beste årene med NMKs Veteranlandsfinale når det gjelder deltakerantall. Og de kommer ikke med noe småtteri av redskap, det kan alle som har fulgt med på snap skrive under på: bilcrossno.

Friserer arenaen til fingerspissene

KLAPPET OG KLART: Sæteråsen motorpark er striglet og klar for storinnrykk når NMKs Landsfinale for veteran kommer til baneanlegget, som den aller første Landsfinalen noen sinne, lørdag 29. juni 2024. Foto: Privat.

Den siste snappen vi la ut der nå, var et bilde av den strøkne VW bobla til den aller siste på startlista i skrivende stund: 136 Tore Hopen (NMK Molde). På den samme snappen har vi fulgt byggingen av denne flotte bilcross-bobla. Det er bare en av en drøss med helt fantastisk flotte bilcrossbiler på vei til Trysil nå.

NMKs Landsfinale for veteran kjøres lørdag 29. juni 2024, med frivillig trening fredagen før. Løpet går av stabelen på Sæteråsen motorpark, NMK Trysil – en Landsfinale-arrangør-debutant som går all in.

På bilcrossno-snappen kan du nå se hvordan de friserer arenaen til fingerspissene før hele bilcross-Norge kommer til tidenes første Landsfinale her.

Godt voksne hjemmefavoritter

Men tilbake til de som skal slåss på banen, det er som sagt over hundre navn på startlisten som kan få det til å velte over av bilcross-nostalgi. Noen kjører aktivt som bare det enda, andre har vært ute av gamet en stund.

Arrangørklubbens egne er det mange av, vi teller 11 NMK Trysil-kjørere på startlista. Klubben har to aktive pensjonister som skal kjøre Landsfinale på hjemmebane: Arne Olav Solbakken med startnummer 78 og Jan Erik Peistorpet med startnummer 81 – begge har fått startnummer etter alder.

Godt voksne veteraner i bilcrossen, som begge kjørte klubbløp i fjor og har holdt kjørehanskene varme.

Bilcross-boble i 60-årsgave

TITTELFORSVARER: Runar Maribo (NMK Nedre Hallingda) vant suverent da NMKs Landsfinale for veteran kom til hjemmebanen Roppemoen i fjor. I år stiller han igjen med en strøken VW boble. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Den første som fikk heiarop i kommentarfeltet som tipper vinnere på Bilcross.no sin Facebook-side var en hjemmefavoritt som kjører for NMK Trysil, men med røtter på andre siden av riksgrensen: Urban Bergstrøm med startnummer 45.

Når vi først var inne på startnummer etter alder, så må vi nevne Erik Svendsberget (NMK Elverum) som har fått startnummer 60 etter alder.

Han fikk en strøken bilcross-boble i 60-årslaget sitt, og veteranen er klar for comeback.

Fra den ene Landsfinalen til den andre

En annen startnummer-kuriositet er Per Arne Karlsson (NMK Aremark) sitt startnummer 13: Dette er den tredje Veteranlandsfinalen han kjører med det nummeret, for mange ulykkestall – for ham et fast favorittstartnummer.

Veteranlandsfinalens største klubb når det kommer til antall deltakere, det er NMK Hamar. Og blant NMK Hamar-kjørerne finner vi veteranbilcrossdama Monica Mariussen Bakkom med startnummer 7.

Monica har allerede rukket en Landsfinale i år, det var Damelandsfinalen på Finnskogbanen for ett par helger siden – der hun vant to finaler på rappen!

Tittelforsvareren er klar for ny kamp

GAMLE GÆRNINGER: Veteranklassen har fått mange kallenavn, gamle gærninger er ett av dem. Og det skjønner vi kanskje hvorfor, når vi ser dette bildet fra fjorårets veteranklasse i Elverumfestivalen – der to av deltakerne til årets Veteranlandsfinale kaster rundt på taket. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

En annen NMK Hamar-kjører å se opp for er Tommy Eng (NMK Hamar) som kommer fra pallplass i fjor, da det ble andreplass totalt i 2023-oppgjøret på Roppemoen. Tommy får startnummer 47 på Volvo-en sin.

Vinneren fra i fjor, Runar Maribo (NMK Nedre Hallingdal), er også klar for et nytt race – han er lysten på å forsvare tittelen etter hjemmeseier i fjor. I år blir det startnummer 50 på bobla.

Vi må forresten også huske på å nevne Frank Jevne (NMK Hamar), som kjørte A-finale i fjor og er en stor favoritt til å gjøre det igjen i år. Påmeldt med noe så udda som en Skoda 1000 MB.

Sprenger nostalgi-skalaen

NMK Hamar har flest deltakere, så hjemmeklubben NMK Trysil, og deretter en annen naboklubb NMK Elverum som har ti deltakere med på startlistene. Og der mangler det ikke på favoritter:

Startnummer 5 Jan Lillegrend (NMK Elverum) kommer etter alle solemerker med en VW Golf I med Saab-motor under det forvokste panseret, Tore Bronken (NMK Elverum) kommer nok med noe som både låter og ser ut som en Saab.

Startnummer 26 Pål-Rohnny Olsen (NMK Elverum) kommer nok med noe strøkent bilcross-boble-bygg. Men aller mest nostalgisk – men fortsatt svært så konkurransedyktig: Startnummer 10 Hans Einar Mørkhagen (NMK Elverum) er påmeldt med Fiat 850!

Tidenes første vinner stiller

REVANSJESUGEN: Ole Johan Smerud (NMK Krabyskogen) rullet rundt på taket i fjorårets Veteranlandsfinale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Som vanlig har vi med noen svensker, og Totto Høøk (Hallefors MK) er kanskje den største favoritten av dem – han vant den aller første NMKs Landsfinale for veteran da den gikk hos naboklubben NMK Elverum i 2018.

Når vi først snakker om svensker, så må vi nevne startnummer 18 Arne Særnmo (Sør Østerdal motorsport), som også kommer med en nostalgisk bitteliten Fiat 850. Han har herjet som norsk veteran i store sommerfestivaler i Sverige.

Av kule biler, så håper vi at Roger Tangen (KNA Hedemark) er påmeldt med Volvo, så kommer han i en Volvo 164 som han kjørte i tidligere bilcross-tider.

Mye skikkelig udda på startlista

Og vi har selvsagt lagt merke til at startnummer 51 Terje Hagelund (NMK Hamar) står påmeldt med en Skoda 120 LS, det betyr enda en god gammel Skoda med motor i hekken.

Vi må jo si vi er spent på hva startnummer 59 Inge Myhre (NMK Hamar) mener med å melde seg på med en Chevrolet Beretta – det er moro med noe skikkelig udda.

Og startnummer 62 Bjørn Myhre (NMK Krabyskogen) sine Ford Sierra-er går det jo gjeterord om i hele Norges bilcross-land.

Bobler over nedover startlista

BOBLE-SPESIALIST: En legende bak rattet på bilcross-bobler, Frode Leirhol (NMK Valdres). Og under og bak bilcross-bobler, for denne karen kan også det å bygge bilcrossbobler. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Når vi først snakker om biler, så er det vel ingen som ikke har hørt om Volvo PV-en til Bjørn Vidar Bråten (NMK Nedre Hallingdal) fra 1947 – tidenes eldste bilcross-bygg? Dessverre er denne ekvipasjen blant de som har meldt avbud.

Men det kommer likevel mye gammelt og gromt, spesielt folkevogn-bobler. Tre på rappen på startlisten må nevnes: Startnummer 63 Kjell Bævrevoll (NMK Nord Gudbrandsdal), 65 Ole Johan Smerud (NMK Krabyskogen) – som velta på taket i fjor, og Landsfinale-legenden 66 Frode Leirhol (NMK Valdres).

Ikke mange startnummerne etter der kommer 72 Kim Steinsholt (NMK Grenland), også i en bursdags-boble som han fikk til bursdagen da han ble gammel nok til å kjøre Veteranlandsfinalen.

Sesongens mest varierte bilpark?

Startnummer 86 Ragnar Løstegård (NMK Gol) er blant bilcross-veteranene som har holdt kjørehanskene varme, han kjørte finale seinest i Goldagsløpet i fjor. Det er fem raske golinger påmeldt til årets Veteranlandsfinale.

Også 111 Trond Marthinsen (NMK Grenland), påmeldt i Peugeot, holder koken med kjøring i år, han var allerede med i sesongens første spinn i Bergensracet 2024 i midten av april.

Så kjapt innom en udda bil igjen: 125 Odd Jarle Aarhaug (NMK Støren) er påmeldt med en Alfa Romeo 1300.

Gamle gnagere å se opp for

NÅDDE MÅLET MED ET NØDSKRIK: Magne Sundgot (NMK Nord Gudbrandsdal) har finaleplass som mål når han kjører bilcross – og i fjor var han absolutt sistemann i finale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I fjor var Magne Sundgot (NMK Nord Gudbrandsdal) den aller siste som sikret seg finaleplass, nå stiller han til ny kamp om finaleplass med startnummer 82.

For dem som vil se god gammeldags bilcrossratting av gode gamle Saaber, så er nok 107 Robert Nygård (KNA Kongsvinger) en av flere å zoome inn på.

Hele fem NMK Kongsberg-kjørere med, der 115 Jan Haugen kanskje er den største favoritten fra den kanten med sin Nissan, også en som kan ratte forhjulstrekk.

Suverene på hver sin kant

Skal vi kjapt nevne veteraner som kommer fra store bilcross-bragder på hver sin kant av landet, kan vi nevne startnummer 39 Karl Inge Storli (NMK Bø) som med sin Audi leder Bø-cupen 2024 etter seier i 1. runde.

Startnummer 130 Terje Martinsen (NMK Kongsberg) har med sin 1,8-liter Volkswagen Golf vunnet både 1. og 2. runde i Bilcross.no-cup 2024 sin veteranklasse, og leder cupen suverent før finaleløpet på Rallebanen.

Startnummer 84 Per Arne Hoel (NMK Krabyskogen) har vært like suveren i Sommercupen i bilcross 2024, der han har vunnet begge de to cup-rundene på Roppe og i Valdres.

Flere enmannsklubber

SUVEREN I BILCROSS.NO-CUP: For første gang kjøres det også cup for veteranene, og Terje Martinsen (NMK Kongsberg) har vunnet begge cup-løpene så langt denne sesongen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi må nevne 117 Terje Hoff (NMK Gardermoen) som favoritt i mer moderne Opel-farkoster med spinn på forhjulene, klubben er representert med totalt tre deltakere i årets Veteranlandsfinale.

Det er noen klubber med en eneste deltaker representert i årets Veteranlandsfinale, og startnummer 3 Per-Gaute Østbø (NMK Vikedal) er en av dem, i de velkjente Østbø-fargene i knallgult med sorte striper over taket på VW Golf-en.

Startnummer 99 Lars A Sletten (NMK Tønsberg) kommer med minst like velkjente farger i rødt og hvitt på bilcross-bobla si, som eneste deltaker fra sin klubb.

Bane siden slutten av 1980-tallet

Og startnummer 122 Steinar Stokke (NMK Bergen) er eneste fra sin klubb, det samme er 129 Helge Rustad (NMK Rena) i VW boble og 132 Bernt Kristoffersen (NMK Hell) i Ford – vi håper på en god gammel Ford Escort MKII.

Det er også gromme Opel Ascona-er på vei til Trysil, og masse annet snadder som skal få bilcross-nostalgien til å pike på Sæteråsen motorpark til helga.

Dette er en bane som er blitt kjørt bilcross på siden slutten av 1980-tallet, da banen ble flyttet fra tidligere å ha ligget nærmere Trysil sentrum.

Tre omganger og fem finaler

SESONGENS TRIVELIGSTE LØP: Veteranlandsfinalen er god gammeldags bilcross, med gode gamle og gromme bilcrossnavn på startlista. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Tidenes største oppgjør på banen blir til helga, da landets beste bilcrossgamling bak rattet skal kåres. Depoet åpner torsdag 27. juni klokka 16.00, det blir trening fredag 28. juni fra klokka 17.00 til 19.30.

Første start går lørdag morgen 29. juni klokka 08.00, og det skal kjøres tre omganger og fem finaler før årets veteranmester er kåret. De seks beste er kvalifisert til årets Landsfinale i bilcross på Grenland.

Etter løpet blir det bankett for å gjøre stas på bilcross-veteranene våres.

Følg løpet i flere kanaler

– NMK Trysil er klare for årets Veterlandsfinale i bilcross. Vi ønsker førere, publikum, funksjonærer og inviterte gjester hjertelig velkommen til en fartsfylt dag på Sæteråsen motorpark, melder arrangørklubben.

Vil du følge med på den offisielle oppslagstavla for løpet, så er Sportity-passordet VeteranLF24. Løpet skal sendes på Direktesport. Bilcross.no oppdaterer på snap før, under og etter løpshelger: bilcrossno.

Vil du støtte Bilcross.no så er vippsen vår 54 02 81 – Bilcross.no er annonse- og folkefinansiert.

SISTE INNSPURT: Veteranene lader opp til årets høydepunkt. Foto fra snap: bilcrossno.

Mimre? Se fjorårets NMKs Landsfinale for veteran:

Se Bilcrosspraten – Veteranlandsfinale spesial 2024:

SATTE DU PRIS PÅ DENNE BILCROSS.NO-SAKEN?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.
,