Helt unike bilder fra det aller første bilcrossløpet: – En fantastisk bilcross-skatt

DEN ALLER FØRSTE VINNERBILEN: – Jeg kom sist ut, husker jeg, forteller Rune Thornstrøm på filmen 40 år med bilcross, – men som alltid i bilcross så skjedde det jo mye, sier han og ler godt. Det ble fra siste- til førsteplass i tidenes første A-finale, med en råtøff Saab 99. Foto: Ole John Hostvedt.

Dette er tidenes første aller vinnerbil i bilcross. Det er ett av mange bilder som aldri før er blitt publisert fra det aller første bilcrossløpet her til lands.

Sjekk all Bilcrossprat – torsdager på Bilcross.no.

At jeg, som pådriveren bak Bilcross.no siden oppstarten for snart 22 år siden, har en svært alvorlig diagnose beroende på bilcross-basillen, det er vel ingen hemmelighet.

Men at det skal krible så mye i kroppen som det nå gjør av å se gjennom gamle bilcrossbilder, som aldri før er blitt publisert, det er nesten litt sykt. Til og med til meg å være.

En boks med en bilcross-skatt

JOURNALIST: Med kamera, blokk og penn dokumenterte Ole John Hostvedt det aller første bilcrossløpet her til lands høsten 1981. Nå har han funnet boksen med alle bildene fra løpet, også de som aldri før er blitt publisert. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Ole John Hostvedt var på det aller første bilcrossløpet her til lands, som journalist med kamera, blokk og penn. En dobbeltside ble det i Laagendalsposten mandagen etter, men på filmrullen var det langt flere bilder.

Den gang var det ingen «se flere bilder på nett»-muligheter. Det var de bildene som kom på den dobbeltsiden som ble publisert.

Alle de andre bildene, de har ligget i en boks hos Ole John – en upublisert skatt som han nå har donert til Bilcross.no.

Helt unike bilcross-bilder

INNLENDE OMGANG: Rune Thornstrøm i Saab 99 leder foran en Fiat 850 sportcoupe i en innledende omgang, i det aller første bilcrossløpet her til lands. Foto: Ole John Hostvedt.

Disse bildene vil bli delt på Bilcross.no sine flater fremover, og du kan allerede se flere av dem i denne ukas Bilcrossprat. Der snakker vi også mer om denne historiske bilcross-skatten.

Det er bilder som viser hele A-finalen, som ikke finnes på film eller bilder ellers – som vi vet om.

Jeg gjentar: Fra Norges aller første bilcrossløp.

Jobben har bare så vidt begynt

OPP PÅ TAKET: Rune Thornstrøm kan juble for seier. Ingen visste vel hvor stort bilcross skulle bli i mange tiår fremover, etter dette aller første bilcrossløpet her til lands. Foto: Ole John Hostvedt.

Aldri har jeg sett bilder av den aller første vinnerbilen, en Saab 99, i fullt driv. Det er bildet på toppen av denne saken. Rune Thornstrøm var den aller første vinneren.

Det er flere bilder av tidenes første rulling på taket. Det er bilder av folk, biler og løp – fra en helt annen tid, med helt andre biler. Det er bilder fra flere av de aller første løpene.

Dette gleder jeg meg stort til å dele på skikkelig vis fremover, jobben med å digitalisere, sortere og kartlegge hvem, hva, hvor, den har bare så vidt begynt.

– Hadde aldri samvittighet til å kaste det

Selv sier Ole John at han aldri har hatt tid til å se på dette. En travel lokalavisjournalist forteller at årene bare har gått, at det var noe han kunne ta senere, når han fikk tid.

– Så går bare årene, og så står vi her – over 42 år senere, sier Ole John og humrer, over boksen med negativene. – Jeg hadde aldri hjerte til å kaste det.

Heldigvis! For dette er intet mindre enn bilcrosshistorie av aller viktigste sort. Og som mye annet fra bilcross-historien, så ender det opp her – hos meg.

– Kan kvitte meg med det med god samvittighet

– Ja, når jeg kan gi det til deg som brenner så for bilcrossen, så vet jeg at det er i gode hender. Da kan jeg kvitte meg med det med god samvittighet, sier Ole John og overrekker alt sammen til Bilcross.nos Stian Ormestad med et stort smil.

Han knipset i vei på det første løpet på Hakavik høsten 1981, uten autofokus og med helt andre forutsetninger for blinkskudd enn i dag.

Bildene er helt fantastiske, intet mindre. Se og hør mer om det i denne ukas Bilcrossprat.

Bilcrosspraten: Bilcross-skatter.

Sjekk også: 40 år med folkesporten bilcross.

Sjekk all Bilcrossprat – torsdager på Bilcross.no.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

, , , ,