Petter Leirhol er landets beste bilcrosser – nok en gang: – Turte ikke tenke tanken på to år på rad

USLÅELIG: Petter Leirhol (NMK Valdres) vinner sin fjerde Landsfinale, og den andre Landsfinalen på rad. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Petter Leirhol er helt uslåelig, med den knalltøffe komboen helsort wankel-boble og landets beste bilcrosser bak rattet. Nå gjenstår det bare en rekord: Å vinne Landsfinalen tre år på rad.

Se Bilcross.no-bildene fra NMKs Landsfinale 2023.

Se alle bildene fra løpet på vår Facebook-side.

Det er bilcrossere som har klart å vinne både Juniorlandsfinale og Landsfinale. Det er de som har vunnet Landsfinalen både to og tre ganger. Det er ett par andre, i tillegg til Petter Leirhol, som har klart å vinne Landsfinalen to år på rad.

Petter Leirhol har også klart alt dette, med en fersk Landsfinale-seier, også i 2023-sesongen.

Ingen har vunnet tre år på rad

VINNERKOMBO: Helsort wankel-boble med Petter Leirhol (NMK Valdres) bak rattet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Rekorden Petter er alene om å ha, er å ha vunnet en Landsfinale, enten det er junior eller åpen, hele fire ganger totalt: Junior i 2012, og åpen i 2017, 2022 og 2023.

Neste rekord å ta, er å bli den eneste som har vunnet Landsfinalen tre år på rad – det har ingen andre gjort før ham noen sinne, siden den første Landsfinalen i 1986.

Hvis han klarer det mesterstykket, blir han også alene om å ha fire Landsfinale-seiere i åpen, og fem totalt hvis vi regner med junior-seieren.

Gasser på på Grenland

KJENT MED NESTE ÅRS LANDSFINALEBANE: Petter Leirhol (NMK Valdres) i godt driv i tidenes første Talentrace på Grenland, samme bane som Landsfinalen i bilcross kommer til neste sesong. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Neste år kommer NMKs Landsfinale til Grenland motorsportsenter. Der har Petter kjempet i toppen av storløp før, i Talentracet – men han har aldri vunnet et bilcrossløp her.

Til Bilcross.no ler Petter bare bort alle spekulasjoner, men at han allerede nå sikter mot en ny Landsfinale – det bør det være liten tvil om.

I prat med Bilcross.no er Petter selv mer opptatt av en annen historisk bilcross-nerde-fakta:

Landsfinale-familien Leirhol

FAR OG SØNN: Pappa Frode Leirhol (NMK Valdres) vant Landsfinalen for 30 år siden, og Petter Leirhol (NMK Valdres) vant sin fjerde Landsfinale i rekken i år – bare 28 år gammel. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Få med at det er tredve år siden pappa vant Landsfinalen, sier Petter og hinter til at gamlefar begynner å bli gammel. Den gang var ikke Petter født engang, men det hindrer ham ikke å gå i pappa Frode Leirhols fotspor – eller skal vi si hjulspor.

Det åpner for enda mer nerding: Finnes det andre bilcross-familier med fem Landsfinale-seiere i slekten?

Som far og sønn Leirhol til sammen har kjørt inn? Neppe.

Hadde ikke turt å tenke tanken

STILLE FØR STORMEN: Petter Leirhol (NMK Valdres) klar for A-finale, helt tømt for alle tanker om antall seiere totalt og seiere i strekk. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det er helt utrolig, jeg hadde ikke turt å tenke tanken engang, sier Petter om seieren i 2023-oppgjøret. To år på rad var drømmen, såpass innrømmer han etter seieren.

– Men du kan ikke tenke på det, da blir du gal, sier han og ler. – Du må ta hvert nytt løp som – ja, et helt nytt løp.

– Alt kan skje i bilcross, så det er bare å ta heat for heat.

– Finnes ikke noe større enn dette

VINN ELLER FORSVINN: Petter Leirhol (NMK Valdres) vet bedre enn de fleste at marginene er ørsmå i bilcross. Her etter rull på taket i A-finalen i Landsfinalen 2016. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Og det finnes ikke noe større enn dette, dette er det hardeste du kan drive med – det er så mye som kan skje i bilcross, og så mange knallharde konkurrenter.

– Derfor er jo dette noe av det største man kan oppleve, sier Petter Leirhol til Bilcross.no:

– Da blir to år på rad nesten ikke til å fatte.

– Tårene kommer når jeg kommer hjem

OVER OG UT: Selv om det ser slik ut nå, så har det ikke alltid gått som på skinner for Petter Leirhol (NMK Valdres). Her er han oppgitt over seg selv etter rull i alternativsporet i siste runde av A-finalen i Landsfinalen 2016. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det ble ikke like mye rusk i øyet denne gang, som det ble etter junior-seieren i 2012 og fjorårsseieren ti år etter – spesielt i fjor presset tårene seg på for en preget Petter etter seieren.

– Han har blitt så vant til å vinne, sier en av hans argeste konkurrenter Sondre Evjen og ler, Sondre var for øvrig den store finale-raceren der han kjørte seg opp fra C- til A-finale.

– Neida, sier Petter, som forsikrer at det er store følelser i sving, men at tårene nok kommer når han kommer hjem.

En familie-seier

FAMILIEPROSJEKT: Det krever forståelse hjemmefra, og det er med god hjelp fra pappa Frode, at Petter Leirhol (NMK Valdres) er blitt Norges ubestridte bilcrosslegende, bare 28 år gammel. Her lader de opp til Petters første heat i Landsfinalen 2017. Foto: Stian Ormestad. Bilcross.no.

Samboer Silje og barn var nemlig ikke med til Vikedal, de fulgte med hjemmefra. Det var da de kom for å gratulere i fjor, at tårene kom.

– Så det kommer nok noen tårer pressende på når jeg går inn døra hjemme i morgen, innrømmer Petter.

– Det tar så mye tid og krefter det her, og det er bare moro – men det krever forståelse hjemmefra.

I en klasse for seg

SUVEREN TIL SLUTT: De andre slåss, mens Petter Leirhol (NMK Valdres) bare kjørte ifra alle sammen. Dermed er han landets beste bilcrosser, for andre året på rad. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Derfor er denne seieren, akkurat som de forrige, noe jeg deler med de hjemme – hele familien. Ikke minst pappa. Det er en lag-seier, der hele familien er med.

Petter Leirhold (NMK Valdres) ble tilslutt i en klasse for seg, også i A-finalen. Der slåss resten av A-finalistene seg i mellom.

De klarte derfor aldri å følge på i tempoet til den helsorte wankel-bobla.

– Hadde ikke oversikt

BESTE HJEMMEKJØRER: For Sondre Hundseid Eikeland (NMK Vikedal) var A-finale i Landsfinale på hjemmebane en stor seier i seg selv, andreplass og beste hjemmekjører ble en stor bonus. Her i intervju med lokalavisa. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Sondre Hundseid Eikeland (NMK Vikedal) var nærmest, men så ikke stort til Leirhol-bobla etter en sving eller to av A-finalen. – Det ble mye bulking og bare kaos, og jeg hadde ikke helt oversikt.

– Så da bobla foran meg skulle inn i alternativsporet i siste runde og jeg skjønte at det ble andreplass, da jublet jeg høyt, ja!

Sondre ble beste hjemmekjører med andreplassen – som han tar som en liten seier. Leirhol var umulig å hanskes med.

Udda bilcrossbil

SJELDEN VARE: En Toyota MR2, med Sondre Hundseid Eikeland (NMK Vikedal) bak rattet. Vi så denne doningen første gang i Landsfinalen 2015 på Kongsberg, med Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) bak rattet – den gang felt av girkassetrøbbel. Men denne gangen holdt den udda bilcrossbilen helt inn til mål. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Dette var den siste korona-utsatte Landsfinalen, der NMK Vikedal ble tildelt dette prestisjetunge bilcrossløpet allerede høsten 2019. Det betyr at Sondre har hatt god tid til å forberede seg til Landsfinale på hjemmebane:

– Og godt er det, for jeg brukte litt tid på finne rette bil. Jeg måtte ha motor i hekken. Da falt valget på denne, sier Sondre om sin Toyota MR2 med Lexus-motor.

Kanskje ikke rett bil for mange, men for denne friskusen passet den ellers litt udda bilcrossbilen som hånd i hanske.

Endte med snurr og kaos

GOD PLASS: Enda et godt forsøk fra Håvard Øynebråten (NMK Gol), der luken var åpnen og Håvard gjorde som alle bør gjøre på en bilcrossbane: Gripe muligheten. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Siste trinnet på pallen kunne Oliver Andre Matre (NMK Vikedal) klatre opp på, etter litt jury-aktivitet etter A-finalen. Håvard Øynebråten (NMK Gol) krysset målstreken som nummer tre.

Men etter å ha prøvd seg i en luke som ble åpnet opp i samme sving, i samtlige runder i A-finalen, som endte med en snurring og bulk og kaos, ble det gjort et merkelig grep:

Håvard ble plassert en plass ned på resultatlisten, altså: Ikke svartflagg og sisteplass, som er vanlig når juryen dømmer det de mener er overtredelser.

Finalerace fra C- til A-finale

TRE FINALER PÅ RAPPEN: Etter stopp i siste omgang, måtte Sondre Evjen (NMK Gol) starte nede i en C-finale – men det ble A-finale til slutt, likevel. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Dermed ble resten av A-finalen Sondre Evjen (NMK Gol), finaleraceren som vant både C-, B- og tilslutt slet seg gjennom A-finalen med en etter hvert sliten boble.

Sisteplassen i A-finalen gikk til en av de virkelig store hjemmefavorittene: Sølve Østbø (NMK Vikedal), som satte to beste omgangstider i innledende omganger.

Videre på topp-ti finner vi mange sterke navn, vi nevner noen:

Beste forhjulstrekker på 7. plass

ELENDIG START: Kristian M. Lien (NMK Hamar) kunne fort blitt beste med spinn på forhjulene, og han ble det nesten: Det ble finalekjøring, tross en bomtur inn på indrebane og bom stopp i 1. omgang. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Thomas Hunseid Eikeland (NMK Vikedal), andremann Sondre sin sin lillebror, ble bestemann i en bil med spinn på forhjulene med en 7. plass med sin Opel Corsa – etter målfoto og andreplass i B-finalen.

Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland) ble beste nordlending og bestemann med Volvo 240, og generelt bil med frontmotor og spinn på bakhjulene. Han endte på en 9. plass.

Kristine Salte (NMK Egersund) ble beste bilcrossjente i årets Landsfinale med 10. plass totalt.

DEN ALLER FØRSTE LANDSFINALE-SEIEREN: I Juniorlandsfinalen 2012 ble en kommende bilcross-legende født, med seier til Petter Leirhol (NMK Valdres). Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Resultater NMKs Landsfinale i bilcross 2023:

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

Se Bilcross.no-bildene fra NMKs Landsfinale 2023.

Se alle bildene fra løpet på vår Facebook-side.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

,