Ellevill jubel i Elverumfestivalen: – Dette er så stort

SPRENGER SKALAEN: Dennis Mørkhagen (NMK Elverum) strekker armene i været etter et bilcross-comeback av de helt store. Elverumfestivalen har vært det største som finnes, helt siden han som liten gutt og kjørte løp på publikumsplass, med lekebiler malt i forskjellige teamfarger. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Jeg var kanskje litt cocky før A-finalen, men jeg visste at det kunne gå! Jeg har den beste bilen, og jeg kan denne banen ut og inn, sier seierherren Dennis Mørkhagen, mens gledestårene presser på. – Det er så deilig å være tilbake.

Se Bilcross.no-bildene fra Elverumfestivalen 2023.

Se alle bildene fra løpet på Bilcross.no sin Facebook-side.

Elverumfestivalen så ut til å bli sesongens største billøp, da arrangøren NMK Elverum satte strek og stopp for påmeldinger ved 330 påmeldt lenge før påmeldingsfristen gikk ut.

Så ble det som det alltid blir mange avbud frem til løpsdato, og kanskje spesielt mye avbud siden uværet Hans herjet både på veiene til Starmoen motorbane – og på selve Starmoen motorbane.

Helt utrolig at det ble løp

UVÆRET HANS: Deler av banen ble rett og slett skylt bort av vannmassene som kom med uværet Hans tidlig i uka før løp. Foto: Privat.

At dugnadsgjengen, som Bilcross.no pratet med på løpet – men der ingen ville fremheve seg selv med bilde og navn – klarte å fikse banen til løp, det er helt utrolig. Det var dype krater der flere deler av banen rett og slett var borte, etter vannets herjinger.

Og banen var ikke bare på plass igjen, den var kanskje bedre enn noen gang. Til tross for fortsatt bløtt underlag, så holdt banen stand fra morgen til kveld, to løpsdager i strekk.

Fantastisk av NMK Elverum, som må sies å være årets arrangør – tenk å takle slike utfordringer på strak arm, rett før et av sesongens største løp.

Sesongens største bilcrossløp

VÅTT OG RÅTT: Søndagen ble delvis veldig fuktig, med enda mer regnvær over Starmoen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Så kan det diskuteres opp og ned og frem og tilbake: Hvem blir størst i 2023-sesongen? Skal vi kun se på antall bilcrossførere til start, så er Elverumfestivalen klart størst.

Det er en seier i seg selv å klare å komme seg til en finale i dette løpet, og det er en bragd å kunne stå på pallen til slutt.

Helt på toppen av pallen, det er det bare et lite knippe av bilcross-eliten forunt.

– Det var stort da, og det er stort nå

FAR OG SØNN: Dennis Mørkhagen (NMK Elverum) får med seg pappa Hans Einar Mørkhagen (NMK Elverum) på pallen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

At noen klarer dette mer enn en gang, det er ganske utrolig. Men det klarte Dennis Mørkhagen (NMK Elverum) i 2023-oppgjøret – akkurat som han gjorde tilbake i 2016-sesongen:

– Det var stort da, og det er stort nå, sier en jublende glad seierherre etter å ha krysset målstreken først i A-finalen med sin Saab – for det er alltid Saab.

Alle hans åtte seiere, fire i junior-årene og nå fire i senior, har blir vunnet med Saab. Og etter alle seiere sprenges følelsesskalaen.

– Elverumfestivalen er det største

FØRST OVER MÅLSTREKEN: Dennis Mørkhagen (NMK Elverum) var til slutt helt suveren i Elverumfestivalen 2023. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Men ekstra stort er det å vinne Elverumfestivalen på hjemmebane: – Jeg har vokst opp her på Starmoen, og Elverumfestivalen har alltid vært det største, sier Dennis – så blir det stille.

Før finalen var Dennis pratsom. Om bil, om bane, om at han sa seg enig i å være den store favoritten. Men nå etter seieren er det nesten så Dennis ikke får frem et ord.

Det betyr så uendelig mye for denne karen, som har vært helt åpen på at deler av pausen fra bilcross har gått med til soning i fengsel.

Et av tidenes bilcross-comeback

FAR OG SØNN: Dennis i blå Saab, og pappa Hans Einar i oransje VW Golf – de første til å innta startplaten før A-finale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det er et helt annet kapittel, som Dennis driver og skriver en bok om – som han planlegger å gi ut etter at prøvetiden er ferdig, forteller han til Bilcross.no. Nå er han fri og tilbake i full jobb. Og i Elverumfestivalen var han tilbake der han hører hjemme:

På bilcrossbanen, og på toppen av pallen. Og med seg på pallen fikk han pappa Hans Einar Mørkhagen (NMK Elverum), som kjørte A-finale både i veteran og åpen klasse.

– Vi holdt på å klare å stå sammen på pallen her tidligere en gang, også – men da punkterte han, sier Dennis til pappa, – men du klarte jo f…. meg å punge nå, også!

Flere familie-fighter

RETT FRA JUNIORLANDSFINALE: Dennis Flateng (NMK Nord Gudbrandsdal) kjørte sitt aller første løp i åpen klasse, helga etter at han kjørte Juniorlandsfinalen på Sigdal. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Til tross for flatt hjul klarte Mørkhagen senior å berge tredjeplassen, langt etter Mørkhagen junior – som til slutt var helt suveren, med en halv runde ledelse over målstreken i A-finalen.

Det var enda en familie-fight i A-finalen: Brødrene Dennis og Joakim Flateng (begge NMK Nord Gudbrandsdal) tok seg til A-finale. Men storebror Joakim fikk ikke kjørt, med motorras over mål i siste omgang.

At lillebror Dennis klarte å komme seg til A-finale i Elverumfestivalen i det som var hans aller første løp i åpen klasse, det er en gedigen prestasjon. Og tilslutt sto han på plassen over storebror på resultatlistene.

Suveren seier i dame- og juniorklasse

FULL FOKUS: Kristine Rønne (NMK Gardermoen) valgte spor først, og hun valgte innersporet i A-finalen – som hun også vant, akkurat som samtlige fire innledende omganger. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Pallen ble bestående av Dennis Mørkhagen (NMK Elverum), Tord Ingar Nygård (NMK Fluberg) og Hans Einar Mørkhagen (NMK Elverum). Videre i A-finalen ble rekkefølgen Jørn R. Grinden (NMK Elverum), Dennis Flateng (NMK Nord Gudbrandsdal) og Joakim Flateng (NMK Nord Gudbrandsdal).

I dameklassen var Kristine Rønne (NMK Gardermoen) uslåelig gjennom fire omganger og A-finalen. Med seg på pallen fikk hun Isabell Bye (NMK Hamar) og Kine Lund (NMK Elverum).

I juniorklassen var nok en gang Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) helt umulig å hanskes med, fire strake heatseiere og A-finale-seier – denne gang i en Ford Fiesta.

Svensk veteran-seier

GOD STEMNING: Bilcross-gamlingene henger sammen før A-finale-starten, der Hans Einar Mørkhagen kjørte A-finale i både åpen- og veteranklasse. Nærmest kamera veteranvinneren til slutt: Totto Høøk fra Sverige. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I veteranklassen ble det svensk seier til slutt – til samme svenske som også vant tidenes første NMKs Landsfinale for veteran som gikk på samme arena i sin tid: Totto Høøk i Saab.

Med seg på veteran-pallen fikk den suverene svensken Terje Hoff (NMK Gardermoen) og Jan Roger Sigfridstad (KNA Solør).

Den store publikumsfavoritten ble legenden Frank Jevne (NMK Rendalen) som kjørte A-finale med en god, gammel NSU.

PUBLIKUMSFAVORITT: En veteran bak rattet på en veteran-bilcrossbil: NSU. Frank Jevne hadde sin fulle jobb med å holde den lille nostalgi-raceren på rett kjøl gjennom Elverumfestivalen, som ble kronet med A-finalekjøring i veteranklassen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Mange fantastiske resultater, og helt vanvittig mange heftige fighter – som alltid på Starmoen-bilcrossbanen. Likevel: Den største vinneren denne helga var arrangørklubben.

Som klarte å kjøre løp – den 24. utgaven av storløpet som er blitt kjørt helt siden 1999. Til tross for uvær og ødelagt bane uka før løp.

Det er bare å sette av den midterste august-helga i neste sesong, for da er Elverumfestivalen tilbake – i 2024-versjon.

SEIERHERRE: Dennis Mørkhagen (NMK Elverum) har kjørt seks Elverumfestivaler i åpen klasse, der det har blitt finalekjøring i samtlige og pallplass i fire av dem – og seier i to, der den siste seieren kom i årets oppgjør. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Resultat Elverumfestivalen 2023 (offisielt resultat er ikke lagt ut enda):

Se alle bildene fra løpet på Bilcross.no sin Facebook-side.

Sjekk Bilcrosspraten – hver torsdag på Bilcross.no.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!