Hvem er tidenes beste bilcross-junior? Sjekk oppdatert adelskalender for Juniorlandsfinalen

JUNIORPALLEN: Petter Leirhol (NMK Valdres) var ferdig som junior for ti år siden, men troner fortsatt på toppen av adelskalenderen for NMKs Landsfinale for junior. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det skal godt gjøres å toppe de tre juniorårene til karen som troner på toppen fortsatt – ti år etter hans siste junior-løp. Men en førsteårsjunior i år har noe stort på gang…

Se hele adelskalenderen for NMKs Landsfinale bilcross junior.

Sjekk også: Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

NMKs Landsfinale for bilcross junior så dagens lys i 2007, med den aller første Juniorlandsfinale-arrangøren NMK Namdal som pådriver.

De ville skape den samme spenningen for juniorene som for seniorklassen, med kvalifiseringsløp landet rundt før en Landsfinale med bare de beste til start.

Ikke mange sesongene å sanke poeng på

HADDE STORE TING PÅ GANG: Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) fikk sitt siste junior-år spolert av korona-avlysning – frem til det hadde han en seier og en andreplass. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Og det må vi si de fikk til fra første spinn, for fra første årgang så har NMKs Landfinale for juniorene hele veien vært vel så hard, hvis ikke hardere, enn de andre Landsfinalene.

Og ekstra tøft er det å ligge på toppen av adelskalenderen. Juniorene har bare noen få sesonger å gjøre det på, før de tar steget opp i seniorklassen.

Derfor er denne kalenderen ganske så statisk – spesielt i årets oppdatering av poengsummene. Det kommer av korona-pandemien.

Leder med 44 av 48 mulige poeng

VÅTT OG RÅTT: Petter Leirhol gjorde alle spådommer til skamme, som en av få juniorer som satser på boble, på en veldig våt Gardermoen-bane i Juniorlandsfinalen 2012 – som han vant. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

På grunn av korona-avlysninger har ingen av de siste årenes juniorer hatt mulighet til å klatre høyt opp på listen, de har fått juniorkarrieren spolert med to sesonger med avlyst Juniorlandsfinale.

Men de skulle slitt med å tukte mannen som fortsatt ruver på toppen av adelskalenderen, ti år etter at han gikk opp fra juniorklassen til seniorklassen:

Petter Leirhol (NMK Valdres) med 44 poeng. Han har intet mindre enn tre pallplasser på sine tre Juniorlandsfinaler, to tredjeplasser og en seier.

Petter har ikke gitt seg med det, heller: I NMKs Landsfinale for senior har han siden tatt to seiere.

En med to seiere to sesonger på rad

SUVEREN – TO ÅR PÅ RAPPEN: Fredrik Ågedal (NMK Konsmo) i sin strøkne Toyota Starlet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Andremann på adelskalenderen tok mer eller mindre over for Petter Leirhol, for i 2012-Juniorlandsfinalen kom Fredrik Ågedal (NMK Konsmo) på 7. plass og fikk sine første 10 poeng på adelskalenderen.

Så skulle Fredrik klare noe ingen andre har klart før eller etter ham i Juniorlandsfinale-sammenheng: To seiere, to år på rad – både i 2013 og i 2014.

Det resulterer i 42 poeng – bare to poeng bak den litt jevnere Petter Leirhol.

Trønder på tredjeplass

PÅ ADELSKALENDER-PALLEN: Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) måtte slite med erkerival Petter Leirhol (NMK Valdres) gjennom alle sine tre junior-år. Likevel ble det både seier og nok poeng til en fortsatt tredjeplass på adelskalendere – ti år etter hans siste juniorløp. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Bare tre poeng bak der igjen finner vi Thomas Hårberg (NMK Verdal Levanger) med 39 poeng, etter en 8. plass, 3. plass og 1. plass i årene 2010 til 2012.

Videre ligger den allsidige bilcross-kusken Christian Hobæk (NMK Larvik) på fjerdeplass med en 8. plass, 3. plass og 2. plass i årene 2016 til 2018.

Beste bilcrossjente ligger på femteplass, det er Malin Gjerstad (NMK Aremark) som toppet det hele med Juniorlandsfinale-seier i 2009.

Pandemien spolerte juniorkarrieren for mange

VANT SOM FØRSTEÅRSJUNIOR: Bare Ole Henry Steinsholt (NMK Grenland) har klart det Tobias Grandum Spangen (NMK Hamar) klarte i år – vinne Juniorlandsfinalen som førsteårsjunior. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Så kommer Marius Bermingrud på en sjetteplass, foran gutten som var i siget og kunne ha toppet hele adelskalenderen – hadde det ikke vært for korona-pandemi og avlyste Juniorlandsfinaler.

Ole Henry Steinsholt sto nemlig med full pott – minus ett eneste poeng – etter 2019-Juniorlandsfinalen, der han kom på andreplass. Året før vant han på hjemmebane.

Men så vet vi historien videre, Ole Henry fikk aldri kjørt noen flere Juniorlandsfinaler grunn av korona-avlysninger de neste årene.

179 juniorer har navnet sitt på adelskalenderen

FEIRER! Emil Sivesind (NMK Krabyskogen) er en stor publikumsfavoritt med sine Volvoer – her feirer han en populær Juniorlandsfinale-seier i 2019. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Videre på topp-ti finner vi Emil Sivesind (NMK Krabyskogen), Steffen Skustad (KNA Solør) og Simen Engsvik (NMK Aremark). Kjente og etablerte motorsportnavn i årene etter juniorårene.

Totalt er det 179 juniorer som har sanket poeng på adelskalenderen i løpet av 14 Juniorlandsfinaler fra 2007 til 2022, med avlysning i korona-årene 2020 og 2021.

Selv om det har vært lite eller ingen endring etter årets Juniorlandsfinale, så kan det skje mye framover:

Førsteårsjunior har noe stort på gang

FØRSTEÅRSJUNIOR MED FULL POTT: Tobias G. Spangen (NMK Hamar) er i posisjon til å ha en mulighet til å klatre helt til topps på adelskalenderen i løpet av de neste årene som junior. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Årets vinner Tobias Grandum Spangen (NMK Hamar) hopper nemlig opp på en 23. plass med seier og 16 poeng i 2022-oppgjøret. Dette var hans første Juniorlandsfinale – men ikke den siste.

Tobias vant nemlig som førsteårsjunior, og det hører til blant sjeldenhetene. Så den raske Hamar-junioren har to sesonger til å sanke poeng på, og det blir spennende – med full pott så langt.

Han vil helt sikkert avansere mye i løpet av de neste sesongene, det tør vi vedde en femtilapp på – uten særlig store risikoen for å tape den femtilappen.

En Juniorlandsfinale-seier – og dett var dett

FEIRING! Simon Wåge Syversen (NMK Hamar) vant Juniorlandsfinalen i 2010, her får han en seiersklem av tredjemann i denne Juniorlandsfinalen Petter Leirhol – som topper adelskalenderen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

På 16 poeng finner vi en gjeng med bilcrossere som har sanket poeng fra kun en Juniorlandsfinale, men til gjengjeld så vant de den ene de tok poeng i:

Først og fremst tidenes første Juniorlandsfinale-vinner Jim Joar Weggersen (NMK Hønefoss) i 2007.

Så Simon Wåge Syversen (NMK Hamar) i 2010, Sondre Evjen i 2016, og Mats Åsheim i 2017.

Mulig å slå – men utrolig vanskelig å klare det

UNGE LOVENDE: Juniorlandsfinalen er et av de heftigste løpene i løpet av bilcross-sesongen – Bilcross.no har dekt løpet så å si hvert eneste år siden oppstarten i Trøndelag i 2007. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det er mulig – rent teoretisk sett, med tre strake seiere i alle sine tre junior-år – å få full pott med 48 poeng totalt på adelskalenderen for NMKs Landsfinale for junior.

Dermed er det også – rent teoretisk sett – mulig for en kommende junior å snike seg foran både Hårberg på 39 poeng, Ågedal på 42 og Leirhol på 44. Men det blir jaggu en knallhard oppgave!

Neste mulighet til å sanke poeng på adelskalenderen er når Juniorlandsfinalen 2023 går på Sigdal motorsenter lørdag 5. august 2022.

Hele adelskalenderen kan du se her. Bilcross.no kommer også med sak om en oppdatert adelskalender for NMKs Landsfinale for damer og veteran. Adelskalenderen for seniorklassen kan du lese om her.

Sjekk også: Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

SUKSESS-BRØDRE: Bilcrossbrødrene Jonas og Tobias Grandum Spangen (NMK Hamar) har herjet på toppen av resultatlistene i lange tider – først Jonas, så Tobias. Her i seiersklem etter sistnevntes Juniorlandsfinale-seier i 2022. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Setter du pris på Bilcross.no? Da kan du være med på spleiselaget:

Bilcross.no-vippsen er 54 02 81 – gi så mye du vil, så ofte du vil.

Bilcross.no har alltid vært gratis, og slik vil det fortsette – alt er annonse- og folkefinansiert.

Vi når fram til hundretusenvis av fartsfrelste folk – annonse? Bilcross.no@gmail.com.

Sjekk også: Her er datoene du må krysse av i kalenderen allerede nå.

Mimre? Se Bilcross.no-bildene fra NMKs Landsfinale junior 2022.

Se hele adelskalenderen for NMKs Landsfinale bilcross junior.

Sjekk også: Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

, ,