Hvem er tidenes beste bilcrosser? Sjekk oppdatert versjon av adelskalenderen for NMKs Landsfinale

RINGREVEN OG UNGGUTTA: Even Frøshaug (NMK Trøgstad), helt til venstre i  bildet, troner fortsatt på toppen av adelskalenderen for NMKs Landsfinale i bilcross senior – tidenes mest prestisjefulle løp helt siden oppstarten i 1986. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

NMKs Landsfinale i bilcross ruver på toppen av prestisjeskalaen i norsk bilcross. Det er stort å være best av tusenvis av bilcrossere i løpet av en sesong – men det er helt enormt stort å være blant de beste gjennom alle tider.

Se hele adelskalenderen for NMKs Landsfinale bilcross senior.

Sjekk også: Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

For å starte med den Landsfinalen som har lengst fartstid, NMKs Landsfinale for bilcross – eller «senior» som den nå også heter, nå som det etter hvert har kommet Landsfinaler også for junior, damer og veteran.

Her har det vært kjørt Landsfinaler hvert år, unntatt korona-årene 2020 og 2021, helt siden 1986 – da gikk den aller første NMKs Landsfinale på den legendariske og nå nedlagte Lyngåsbanen i Lier.

314 bilcrossere har navnet sitt på listen

BILCROSS-LEGENDE: Even Frøshaug (NMK Trøgstad) og hans VW bobler er definisjonen på bilcross her til lands. Her etter seier på Gol for fem år siden. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Helt på toppen av adelskalenderen ruver Even Frøshaug (NMK Trøgstad) med hele 168 poeng – han har vunnet tre Landsfinaler, første gang i 2001, så i 2004, og så igjen i 2009.

En Landsfinale-seier gir 16 poeng, videre går skalaen ett og ett poeng ned for hver plassering, helt ned til ett eneste poeng for 16. plass.

Gjennom alle 34 Landsfinalene som er blitt kjørt har drøye 300 tatt poeng – av titusenvis av bilcrossere gjennom alle disse årene.

Tok sine første poeng for 33 år siden

Første gang Even Frøshaug tok poeng og fikk navnet sitt på adelskalenderen var da han tok sine aller første 8 poeng med en 9. plass helt tilbake i 1989.

Den første skikkelig store poengsummen fikk han i 1991, da han kom på andreplass bak selveste Henning Solberg.

Henning er forresten på en delt 37. plass på adelskalenderen, sammen med Asbjørn Hermansen og Ole Jonny Jorde.

To med tre Landsfinale-seiere

TETT I TOPPEN: Bare fire poeng bak Even, ligger hans erkerival gjennom alle disse årene; Ola Hustad (NMK Molde). Begge har vunnet tre Landsfinaler hver – som de eneste. Her avbildet i seiersintervju med Bilcross.no etter seier i åpningsløpet på bilcrossbanen på Bjorli for 13 år siden. Foto: Henrik Plyhn Bergan, Bilcross.no.

Ola Hustad (NMK Molde) ligger på andreplass, bare 4 poeng bak erkerivalen gjennom mer enn 20 år i adelskalender-sammenheng Even Frøshaug.

Ola tok også sine aller første poeng i 1989, og vant sin aller første seier i 1999, deretter i 2002 og i 2014. Det vil si at to har klart tre seiere.

Ingen av de to på toppen av adelskalenderen har kjørt de senere årene.

Fortsatt i fint driv

Det har derimot ringreven på tredjeplass: Frode Leirhol (NMK Valdres). Han tok poeng senest sist sesong, med finalekjøring i årets Landsfinalen på Smådøl.

Frode tok sine aller første poeng med en 10. plass i 1991, så en andreplass i 1992, og så tok han sin første og eneste seier i 1993. Tre sterke sesonger på rappen!

94 poeng holder til 3. plass, langt bak de to foran, men bare noen få poeng foran en hel gjeng med langt ifra ukjente bilcrossere bak ham.

Yngre bilcrossere klatrer på listen

SANKER POENG: Jørn R. Grinden (NMK Elverum) var ferdig med sin juniorkarriere på denne siden av årtusenskiftet og startet å sanke poeng i 2005. Her feirer han etter hans andre Landsfinale-seier i 2019. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi nevner Espen Kerim (NMK Konsmo), bare 7 poeng fra pallplass på adelskalenderen etter 2022-sesongen, videre veteranen Frank Jevne som har kjørt så å si alle Landsfinaler, så Kjetil Finstad og Ole Johan Smedrud.

Jørn R. Grinden (NMK Elverum) finner vi så nede på en 8. plass, han har hatt snaut ti år mindre å sanke poeng på enn de eldre ringrevene.

Jørn tok sine aller første poeng på adelskalenderen med en 11. plass i 2005, siden har han vunnet to ganger – i 2008 og 2019.

Beste bilcrossjente mot mannfolka

Janne Lokreim (NMK Gol) er beste bilcrossjente med en 12. plass på den oppdaterte adelskalenderen for NMKs Landsfinale bilcross senior. Hun kjørte inn 46 poeng i løpet av noen intensive sesonger fra og med 1995 til og med 2003.

Malin Gjerstad (NMK Aremark) ligger på en delt 102. plass sammen med 17 andre bilcrossere, men hennes enestående bragd fra 2009-sesongen kan neppe noen tangere noen gang.

Bak hennes 14 poeng ligger det en imponerende historie:

Årets Landsfinale-vinner klatrer stort

YNGSTEMANN I TOPPEN: Petter Leirhol (NMK Valdres) klatrer oppover adelskalenderen med sin andre Landsfinale-seier i år, den første kom her på Momarken i 2017. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

På en og samme sesong vant Malin Gjerstad NMKs Landsfinale for junior, så Landsfinalen for damer i KNA-regi, og så toppet hun det hele med å ta tredjeplass i NMKs Landsfinale bilcross senior.

Årets Landsfinale-vinner Petter Leirhol (NMK Valdres) har ikke hatt mange sesongene på seg på å kjøre inn poeng, men unggutten ligger likevel helt oppe på en 9. plass på adelskalenderen.

Han gikk opp fra juniorklassen så sent som til 2013-sesongen. Petter har tre Landsfinale-seiere, en i junior i 2012 og to i senior fra 2017 og 2022.

Hele 14 ett-poengere

Hele 14 Landsfinale-deltakere har fått ett eneste poeng og ligger på en delt siste- og 300. plass på adelskalenderen etter 2022-sesongen. Tilfeldighetene vil ha det til at Øyvind Wekre (NMK Melhus) ligger helt på bunnen av adelskalenderen, også nederst av alle de 14 med ett poeng.

Neste mulighet til å sanke poeng og få navnet sitt på den prestisjefulle listen for alle de tusenvis av bilcrossere som ikke er nevnt her, er når det kjøres en ny Landsfinale i Vikedal 19. august 2023 – det blir den 35. Landsfinalen i rekken.

Hele adelskalenderen kan du se her. Bilcross.no kommer også med sak om en oppdatert adelskalender for NMKs Landsfinale for junior, damer og veteran.

Sjekk også: Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

BESTE BILCROSSJENTE BLANT GUTTA: Janne Lokreim (NMK Gol) sanket massevis av poeng i løpet av snaut ti hektiske sesonger med strålende Landsfinale-resultater i kamp mot gutta. Her feirer hun på pallen i 2002, sammen med Elling Helleberg (NMK Kongsberg). Foto: Ole John Hostvedt.

TIDENES LANDSFINALE-PRESTASJON: På en og samme sesong sto Malin Gjerstad (NMK Aremark) på pallen i Landsfinalen for junior, damer og senior – med to seiere og en tredjeplass. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Andre kuriositeter på adelskalenderen:

Ole Krogstad (NMK Trøgstad) vant den aller første NMKs Landsfinale på Lyngåsbanen i 1986. Det var etter at bilen i suveren ledelse stoppet i siste runde. Ole ligger på 29. plass på adelskalenderen den dag i dag.

Endre Lie (KNA Eiker) er kanskje tidenes mestvinnende bilcrosser med 97 totalseiere. Han vant aldri en Landsfinale, men tok mange gode Landsfinale-plasseringer. Endre ligger fortsatt på en sterk 14. plass, tross at han tok sine siste poeng for snart 25 år siden, i 1998.

Einar Stadshaug (NAF Hamar) er den eneste som har vunnet to Landsfinaler to år på rad, det skjedde i 2005 og 2006. Einar ligger på en delt 33. plass med Elling Helleberg (NMK Kongsberg). Og det med 2 x 16 som gir 32 poeng – det vil si at Einar har tatt poeng i to Landsfinaler – der han har vunnet dem begge.

Tilsvarende har vi en fascinerende gjeng med bilcrossere på en delt 83. plass med 16 poeng – alle har tatt poeng i kun en Landsfinale, som de til gjengjeld vant: Per Gulbrandsen (NMK Modum Sigdal) i 1988, Tom Lervik (NMK Aremark) i 1989, Per Ivar Søndrol (NMK Valdres) i 1992, Eivind Leithe (NMK Valdres) i 1994, Tore Nakken (NAF Ålesund) i 1995, Lars Olav Vikan (NMK Nore Uvdal) i 2003, Per Christensson (Fryksdalen MK) i 2012, Preben Myklebust (NMK Konsmo) i 2013. Og Henning Bergan Karlsrud (NMK Nore Uvdal) som vant i 2010, men gudene skal vite at han har prøvd å ta flere poeng – senest i år med full overtenning med Landsfinalen på hjemmebane.

VETERAN: Frode Leirhol (NMK Valdres) ligger på tredjeplass på adelskalenderen. De første poengene tok han i 1991, og de siste poengene tok han i årets Landsfinale på Smådøl, 31 år senere. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

SESONGENS STORE HAPPENING: Hvert år skal landets beste bilcrosser kåres med kvalifiseringsløp landet over og Landsfinale med bare de beste til start. Sånt blir det heftig bilcross ut av, med stappfulle publikumsplasser og en fantastisk stemning! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Setter du pris på Bilcross.no? Da kan du være med på spleiselaget:

Bilcross.no-vippsen er 54 02 81 – gi så mye du vil, så ofte du vil.

Bilcross.no har alltid vært gratis, og slik vil det fortsette – alt er annonse- og folkefinansiert.

Vi når fram til hundretusenvis av fartsfrelste folk – annonse? Bilcross.no@gmail.com.

Sjekk også: Her er datoene du må krysse av i kalenderen allerede nå.

Mimre? Se Bilcross.no-bildene fra Landsfinalen i bilcross 2022.

Se hele adelskalender for NMKs Landsfinale bilcross senior.

Sjekk også: Leser du Bilcross.no? Da er du langt ifra alene!

, ,