Vant sitt aller første bilcrossløp i Smådølfestivalen 2022: – Har aldri hatt det så morsomt noen gang!

VINNER: Smådølkonge Hans Erik Rue (NMK Tinn) i sin strøkne VW boble, som han satset alt og litt til med gjennom hele Smådølfestivalen 2022. Den heftige boblekjøringen ble belønnet med seier. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Hans Erik Rue har kjørt «halve hoggeriet», men det var når han satte seg bak rattet på ei bilcrossboble at den aller første seieren skulle komme.

Se alle Bilcross.no-bildene fra Smådølfestivalen 2022.

Smådølfestivalen 2022 ble kjørt helga 23. – 24. juli 2022 – en snau måned før NMKs Landsfinale i bilcross skal kjøres på samme bane.

Godt over 200 deltakere var klare for kamp på årets Landsfinale-arena, men den som vant tilslutt er ikke engang kvalifisert til å kjøre Landsfinalen.

– Aldri hatt det så morsomt!

BÅNN GASS: Hans Erik Rue (NMK Tinn) pisket folkevognbobla rundt Smådølbanen og ble en stor publikumsfavoritt med heftig boblekjøring. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

BÅNN GASS: Hans Erik Rue i fjorårets Smådølfestival – med Volvo 740. Arkivfoto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

For helt til topps i åpen klasse gikk Hans Erik Rue (NMK Tinn), som ikke kunne tro at han var vinneren. 20-åringen har aldri vunnet et bilcrossløp før, men var nær ved å klatre opp på pallen med en fjerdeplass i fjorårets Smådølfestival.

Hans Erik har kjørt bilcross siden han var 15 år, og det har vært en mildt sagt variert bilpark: VW Golf, flere Volvoer, BMW, Fiat, Mercedes – som han var påmeldt med nå – men det ble boble – for første gang.

– Har aldri hatt det så morsomt noen gang!, forteller Smådølkongen til Bilcross.no.

Bred og strøken boble-kjøring

NÆRBILDE: Her slåss Saabene seg i mellom i A-finalen, og legg merke til Galskap motorsports stillkamera som blir meid ned midt oppe i all dramatikken. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det som var moro med bobla var jo at den var så sinnsyk startrask! Alle bilene ble borte i sidesynet. Det var en morsom bil som gikk godt, var helt rått å gire til 4. gir på langsletta før velodromen, fordi det bare dro hele tiden. Nok krefter!

Og boble-debutanten brukte redskapen gjennom alle innledende omganger og finaler, sjelden har vi sett så bred og strøken boble-kjøring der publikum satt med hjertet i halsen i hver sving.

Det så nemlig ut som han like gjerne kunne snurre seg bort som å komme først, for det var maks attakk gjennom hele løpet – og i A-finalen tok det helt av.

Full sladd hele veien

JAGER: Hans Erik Rue (NMK Tinn) jager på andreplass med sin VW boble, med hjemmefavoritt Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) i tet. Bak på tredjeplass enda en hjemmefavoritt i Saab, Sondre Jacobsen (NMK Nore Uvdal). Tinndølingen klarte det de færreste hadde forutsett: Han tok innersvingen på alle hjemmefavorittene! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

For «alle» regnet med at Heine Rudi (NMK Nore Uvdal) som hjemmefavoritt og fullpoenger etter innledende omganger skulle kontrollere inn til seier med sin Saab. Det begynte attpåtil å regne i finalene, skikkelig Saab-vær.

Og selv om bobla tok starten, så kom Saaben seg opp i tet i løpet av første runde. Men i aller siste runde kom bobla som skutt ut av ordinærsporet, rett foran Saaben i alternativsporet.

I full sladd tok Hans Erik Rue over ledelsen og gikk først over målstreken – og ble en stor publikumsfavoritt med en kjøring som var så på grensen som vi bare kan se i bilcross.

Se videosnutt fra finale-innspurten og seiersintervjuet med Smådølkongen på Bilcross.no sin Facebook-side.

Silje ble Smådøldronning

VINNER: Silje Solbakken (NMK Gol) jubler for Smådølfestival-seieren – for andre år på rad! Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Full satsing måtte også til i damefinalen, der fjorårsvinneren Silje Solbakken (NMK Gol) måtte sno seg oppover i feltet med sin Opel Corsa.

Marlene Sundet (NMK Grenland) var eneste bilcrossjente med full pott etter innledende omganger, men måtte bryte i A-finalen med tekniske problemer. Goldagsløp-vinner fra forrige helg May Iren Natten Frydenlund (NMK Nedre Hallingdal) ledet lenge, men fikk også problemer.

Da satte Silje alle kluter til og kom seg opp i ledelse og ble med det Smådøldronning.

Glede, spenning og stor dose adrenalin

TRANGT I TOPPEN: A-finalen for damer er bare ett par svinger gammel, med Silje Solbakken (NMK Gol) kjempende midt i finalefeltet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Gol-jenta startet med bilcross i 2004, etter å ha kjørt gokart noen år før det. Etter ti år med bilcross, ble det noen års pause for å stifte familie. Men til 30-årsdagen i 2018 fikk Silje en bilcrossbil i bursdagsgave av familie og venner.

– Jeg savnet å ratte bil, jeg har alltid vært glad i fart og spenning og bilcross-interessen har alltid vært stor. Det å være rundt på løp er såååå gøy!

– Bilcross gir masse påfyll av glede, spenning og stor dose adrenalin! Det fineste er miljøet å samholdet, der alle er med – liten som stor.

Fra sisteplass og nesten til topps

HARDT PRESSET: Ikke mange millimeters margin mellom de to bilene i ledelse av damenes A-finale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

I juniorklassen skulle både Smådølprins og Smådølprinsesse kåres, det vil si den beste juniorjenta og -gutten. Og det ble en fight helt inn til målstreken mellom den beste juniorjenta og -gutten:

Ingrid Maria Fulsås (NMK Nore Uvdal) hadde som eneste junior full pott etter innledende omganger. Men i A-finalestarten bommet hun litt og ble sist i feltet.

Det hindret henne så absolutt ikke fra å avansere oppover i feltet gjennom hele finalen, og tilslutt true Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) i ledelse.

Kamp helt inn til målstreken

I LEDELSE: Inn i den første velodromen i juniorenes A-finale ligger Henrik Hofton (NMK Modum Sigdal) i ledelse og Ingrid Maria Fulsås (NMK Nore Uvdal) avslutter finalefeltet. Til slutt skulle kampen stå mellom de to helt inn til målstreken. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det ble kamp helt inn til målstreken, men Hofton tviholdt på ledelsen og vant juniorklassen i Smådølfestivalen 2022 – han ble Smådølprins, og Ingrid Maria ble Smådølprinsesse.

Henrik Hofton tok med dette sin tredje bilcross-seier. 17-åringen har vokst opp med bilcross, pappa Jan Håkon Hofton har kjørt gjennom hele oppveksten hans.

– Jeg har alltid gledet meg til å kunne begynne med bilcross, så det ble egentlig bare sånn, forteller juniorvinneren til Bilcross.no.

– Det beste miljøet en kan tenke seg

JAGER: Ingrid Maria Fulsås har kommet seg helt opp på andreplass i juniorenes A-finale og jager Hofton i tet. Like bak kommer Jonas Holtet (NMK Elverum) i et fantastisk driv og ender på tredjeplass totalt. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Det som er moro er det kicket man får av å kjøre, og ikke minst alt det rundt løpet med det sosiale, det er rett å slett det beste miljøet en kan tenke seg!

Henrik kjørte Opel Kadett på Smådøl, men Hofton-navnet forbinder vi med gromme bilcrossbobler – og det blir boble på junior-Hofton i neste spinn: NMKs Landsfinale for junior.

– Vi driver med ei boble vi håper å få klar til Juniorlandsfinalen, så vi satser på at det blir boble der.

Solli ble beste bilcross-gamling

PRESSER PÅ: Terje Hoff (NMK Gardermoen) sto ubeseiret før A-finalen for veteraner, men måtte se seg slått da det gjaldt som mest – av Kjetil Solli (NMK Modum Sigdal) som her presser på i A-finalen og lykkes med å komme seg forbi. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Veteranklassen utgjorde til slutt en A-finale, og beste gamling ble Kjetil Solli (NMK Modum Sigdal) med Renault Megane.

Han var best når det gjaldt, og klarte i finalen å slå bestemann etter innledende omganger Terje Hoff (NMK Gardermoen) som hadde en pen rekke med heatseiere fra alle innledende omganger som eneste veteran.

Alle resultater og mange flere bilder finner du på Bilcross.no sin Facebook-side. Under løp oppdaterer vi på snap, søk opp og abonner gjerne på bilcrossno.

JUBELSCENER: Damene feirer, mens bilcrossbilene koker. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Se alle Bilcross.no-bildene fra Smådølfestivalen 2022.

Her drømmer alle bilcrossere om å kjøre – se video:

Les mer om Smådølfestivalen i Bilcross.no-arkivet.

Les mer om NMK Nore Uvdal i Bilcross.no-arkivet.

Sjekk også: Stille før stormen på Smådøl.