Aller siste dugnad på Hakavik: – Veldig vemodig!

BILCROSS-HISTORIE: Banen var arena for Norges aller første bilcrossløp høsten for litt over 40 år siden. Sist helg ble den siste dugnadspølsa spist her. Foto: Siv Roa.

Bilcross.no-snappen delte i helga bilder og video fra den aller siste dugnaden på landets første bilcrossbane – og tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg. – Veldig vemodig, er refrenget.

40 år med bilcross – det hele startet på Hakavik:

Les mer om Hakavik i bilcross-arkivet.

Søndag 22. mai 2022 var det aller siste dugnad på landets første bilcrossbane. Gjennom flere dugnader har det blitt ryddet her, etter at banen har ligget brakk i mange bilcross-sesonger.

KNA Eiker fikk aldri lov til å bygge opp den historiske Hakavik-banen etter flom. Nå er det ryddet ferdig for godt i Hakavik – drøyt 40 år etter at bilcrosshistorien startet her.

Sterke ord om det som skjer

ALLTID ACTION: Hakavik-banen var en ekte bilcrossbane, og satte standarden fra det aller første løpet for litt over 40 år siden. Arkivfoto.

Veldig vemodig!, skrev Bilcross.no på bilcrossno-snappen, og fikk mange tilbakemeldinger – både på snap og på vår Facebook-side.

– Fryktelig synd!, skriver flere i forskjellige versjoner på snap. Andre bruker enda sterkere ord om det at banen ikke lar seg bygge opp igjen.

Bilcross.no har fulgt prosessen der det var stor optimisme og et vanvittig godt dugnadsdriv for å få banen opp og gå igjen etter flommen for ti år siden.

Men den gang ei, styre og stell satte ned foten og stoppet alle forsøk på å få full fart på den historiske bilcrossbanen igjen.

Først ute med mye

«INGEN SPARTE PÅ REDSKAPEN»: Bilcross skulle være show for publikum: «Finalen ble også så dramatisk man hadde håpet på», skrev Drammens Tidende etter Norges første bilcrossløp på Hakavik. Faksimile: Drammens Tidende mandag 19. oktober 1981.

Det var, før flommen skylte vekk store deler av banen, store planer for å utvide banen. Tegningene var klare og dugnadsgjengen sto klar.

Alt sammen ble skylt vekk med flomvannet høsten 2012. Det siste løpet her gikk våren 2012, og opp gjennom årene ble det kjørt storløp her:

Som Landsfinale for damer – KNA Eiker var aller først ute med et eget løp for bilcrossjentene, Stormønstring for juniorer – KNA Eiker var først ute med et eget storløp for juniorer, Mestermøte i bilcross, med mye mer.

Og altså det aller første bilcrossløpet i Norges land. Med dugnaden sist søndag er det aller siste kapittelet skrevet om bilcrosshistorien på landets aller første bilcrossbane.

Bare lovord om bane og arrangører

DEN ALLER FØRSTE JENTE-SEIEREN: I 1986 ble det aller første bilcrossløpet med bare bilcrossjenter til start arrangert på Hakavik, og Torill Karlsrud (NMK Nore Uvdal) ble den første til å vinne et rent jenteløp. Faksimile: Drammens Tidende.

På Bilcross.nos Facebook-side er også reaksjonene mange: Rune Olav Plassen savner å kjøre på Hakavik, – kjørte der på 1990-tallet.

Kai Ronny Halland mener det er trist, selveste bilcross-prinsessen på Hakavik-banen Marianne Lie mener det er vemodig og spanderer på en trist emoji.

Hilde Bakken Sæta forteller at hun og familien hennes har hatt mye moro fra lenge før første bilcross-stevne ble arrangert her.

I det hele tatt er det bare lovord om bane og arrangører opp gjennom tidene – dem var det mange av.

Barndoms-bilcross-minner

FORHÅNDSOMTALE: Vi finner ved et søk i Nasjonalbibliotekets avisarkiver mange forhåndsomtaler av bilcross i norske lokalaviser, på mange kanter av landet. På denne måten ble ryktet spredd, og deltakere kom fra fjern og nær til det første løpet på Hakavik høsten 1981. Faksimile: Romerikes Blad.

Jan Arne Pettersen husker med glede at han var på det aller første løpet i Hakavik sammen med fatter’n og bestefar. Etter det har han både kjørt og hjulpet til på løp på Hakavik i «alle år».

Frode Giovanni Henriksen mener søndagens siste dugnad var en trist dag for norsk motorsport. Torfinn Strengen er enig, og ikke minst er det trist for regionen som mistet to anlegg på kort tid – der ingen er erstattet.

Strengen tenker da på Lyngåsbanen som ble lagt ned sesongen etter.

Dermed forsvant to Buskerud-baner på to år.

– Takk for all moro!

«AMATØRER»: Det var likevel ikke helt sant, for startfeltet i det aller første bilcrossløpet på Hakavik inneholdt flere store bilsportnavn som hadde drevet med mye annen slags bilsport tidligere. Faksimile: Drammens Tidende.

Nils Torfinn Ralle takker for all moro til gode arrangører og en artig bane. Idar Harnes mener det er tragisk at banen ikke kunne bli bygget opp igjen.

Hege Jensvoll mener det er trist som f….., og Joachim Kerim husker godt Stormønstring for juniorer: – Bare gode minner.

Roger Tangen husker mange artige turer til Hakavik med fart og spenning, – synd banen er borte.

Hans Petter Raaen har også gode minner fra banen – og mange timer på den.

Positivt at det blir ryddet

PÅ GAMLE STIER – OG SPORVALG: Rune Thornstrøm vant det aller første bilcrossløpet på Hakavik for drøyt 40 år siden. I fjor høst var det fortsatt mange spor etter den historiske banen. Foto: Stian Ormestad.

Og Bilcross.nos Stian Ormestad stiller seg i rekken og forteller om gode minner – enten det gikk veien eller rett vest som deltaker. Bak kamera var det alltid moro – for dette var en bane med mye kniving og action!

– Så forferdelig trist, skriver Roar Hovet, – men fantastisk at det blir ryddet.

– Det er positivt for motorsporten.

BILCROSS-HISTORIE: Bildene er tatt etter flommen på Hakavik. Sporene etter bilcrosshistorien har vært der, helt frem til nå. Foto: Stian Ormestad.

LANDSFINALE FOR DAMER: Før NMK tok over mesterskapet, gikk Landsfinalen for damer på Hakavik. Arkivfoto.

«SIKKERHETSUTSTYRET VAR HELT PÅ TOPP»: Men mye har skjedd siden den gang, både biler og baner. Fra en reportasje i en lokalavis etter Norges første bilcrossløp på Hakavik. Faksimile: Bygdeposten tirsdag 20. oktober 1981.

Den aller første bilcross-vinneren: – Jeg var sist ut, husker jeg – men først i mål!

Den aller første på taket: – Ja, hvem skulle tro at det er det en skal bli husket for?

,