Endelig fyrer kval-sirkuset opp igjen – denne helgen kjempes det om sesongens første Landsfinale-billetter

HJEMMEFAVORITT: Marius Havre (NMK Bergen) er klar for sesongstart på hjemmebanen Eikås motorsenter lørdag 9. april 2022, med første start klokka 10.00. Hjemmefavoritten får mange kanoner på besøk å kjempe i mot. Foto: Privat.

Etter to år med kvalløp- og Landsfinale-stopp blir det full fres fra første forsøk på å nå frem til årets Landsfinale. Kampen står denne helgen med fulle startlister i Bergen.

Les også: – Det var en stor seier og en veldig spesiell følelse.

– Det er lenge siden vi har hatt en så stor pågang, forteller løpssekretær Ove Kristian Mølster i NMK Bergen til Bilcross.no. Han holder orden på det meste før storinnrykk på Eikås motorsenter utenfor Bergen by.

Det vil bli lagt ut resultater etter hver omgang og etter finaler på arrangøren NMK Bergen sine nettsider (ekstern lenke). Bilcross.no vil snappe fra løpet, legg til bilcrossno på snap.

Fritt frem for alle som vil å dra på løp igjen!

FINN FREM PARAPLYEN? Neida, det er faktisk ifølge både Yr og Storm ikke meldt om en dråpe regn gjennom hele løpsdagen. Bildet er fra et tidligere regnfullt løp på Eikås. Arkivfoto.

Det er mange spente som reiser til Bergen for å kjøre – og for å se på. Endelig er korona-restriksjonene historie og det er fritt frem for alle som vil å dra på løp igjen. Og det er endelig kamp om Landsfinale-plasser igjen!

NMK Bergen huser det aller første kvalifiseringsløpet denne sesongen, før det går slag i slag gjennom vår- og sommersesongen. Oversikten over alle kvalifiseringsløp finner du på Norsk motorklubbs nettsider (ekstern lenke).

Det deles ut Landsfinale-billetter til de seks beste i åpen- og juniorklasse, som skal kjøre Landsfinale i august på henholdsvis Smådøl, NMK Nore Uvdal, og Brekka, NMK Aremark.

Halve juniorfeltet er hjemmekjørere

I skrivende stund er 93 deltakere klare for å kjempe så blekk bulkes i Bergen. Det kommer ikke til å bli en enkel reise til A-finale og Landsfinale-kval, det er helt sikkert!

Etter to reduserte korona-sesonger er det vanskelig å vite hvem som kommer til å hevde seg i juniorklassen, men hjemmekjørerne fra NMK Bergen stiller alltid sterkt hjemme på Eikås.

SNAPPER: Marius Havre (NMK Bergen) stiller med startnummer 1 på hjemmebane. Han vil vi følge litt ekstra på Bilcross.no-snappen gjennom helgen, samt junioren Stian Bårdseth (NMK Elverum). Foto: Privat.

Så å si halve startlisten i juniorklassen er NMK Bergen-kjørere.

Juniorjenter hjemmefavoritter

Vi legger spesielt merke til ett par juniorjenter som har kjørt langt og lenge for å kjøre mye, til tross for færre løp med kortere startlister i korona-tid:

Emilie Haukeland og Emilie Køhne, begge har gjort en god figur på flere løp i korona-sesongene 2020 og 2021.

Og begge bør være blant de fremste hjemmefavorittene blant NMK Bergen-juniorene.

Flere utfordrere på bortebane

Skal vi se utover arrangørklubbens egne juniorer, må en ny Spangen nevnes: Tobias Spangen (NMK Hamar). Og Martin Vatland (NMK Egersund), som gjorde det skarpt i Bilcross.nos korona-cuper på skjermen.

Vi må heller ikke se bort ifra at Kristoffer Øyen (NMK Fluberg) kan sladde seg helt til topps – forårets sesong startet han med å take, men så gikk det meget bedre, og hans første seier kom senere i sesongen.

Vi legger også merke til Stian Bårdseth (NMK Elverum), som vi skal følge litt ekstra på Bilcross.no-snappen gjennom helgen.

Hardt selskap i åpen klasse

I åpen klasse stiller Marius Havre (NMK Bergen) med startnummer 1, og kanskje blir det samme tall foran navnet på resultatlisten? En av mange hjemmefavoritter, det er han hvert fall. Også denne karen skal vi følge litt ekstra på Bilcross.no-snappen.

Artig er det at Hedda Hosås (NMK Bergen) som nå kjører internasjonalt tar seg tid til å kjøre et lokalt bilcrossløp på hjemmebanen. Hun er alltid rask og lar seg ikke pille på nesen av bilcrossgutta.

Men som alltid i bilcross så må farten kombineres med flaks for å nå helt til topps – og kanskje ekstra mye flaks må til i dette selskapet:

NMK Nore Uvdal-dominans?

Fra NMK Nore Uvdal kommer det en gjeng som kan ta rotta på hvem som helst: Hans Bjørnar Fønnebø, Henning Bergan Karlsrud, Anders Nygård, Sondre Jacobsen (alle NMK Nore Uvdal) for å nevne noen kanoner fra den kanten.

De er selvfølgelig alle på tidlig Landsfinale-billett-jakt, for å være klar for Landsfinalen på hjemmebane så tidlig som mulig. Men det er bare plass til seks i A-finalen, der Landsfinale-billettene deles ut.

Det vil neppe bli en rein NMK Nore Uvdal-finale, for det kommer kanoner fra flere kanter av landet:

Lurer Lasse Rud alle igjen?

Kristian Lien (KNA Solør) har gått opp fra junior til åpen klasse, etter å ha sopet med seg det meste av digre pokaler i juniorklassen. Det blir superspennende å se ham hamle opp med de langt mer rutinerte bilcrosserne i åpen klasse.

Som for eksempel Stian Hoel (NMK Krabyskogen), tidligere Talentrace-vinner som alltid er å regne med i toppen. Det er også Mats Bakkom (NMK Hamar) etter en fantastisk 2021-sesong med seiere og pallplasser på rekke og rad.

Så har vi den alltid lure Lasse Rud (NMK Gardermoen) som i 99,9 prosent av alle klinsjer på banen får snudd alt til sin fordel. Det er en fryd å se han sno seg oppover i ett hvert bilcrossheat og -finale.

Verstinger med skikkelig redskap

Så har vi ett par råtasser som alltid stiller med skikkelig redskap og vet å bruke det: Amund Lund Reistad (NMK Modum Sigdal) og Bjørnar Endrerud (NMK Nedre Hallingdal). Her er det ofte vinn-eller-forsvinn-taktikk som gjelder, til glede for bilcrosspublikummet.

Vi må heller ikke glemme vestlendinger fra naboklubbene til NMK Bergen, som kjenner Eikås-banen langt bedre enn de som har lengre reisevei.

Sølve Østbø (NMK Vikedal) er en av kanonene fra vest som kan gjøre det best.

En fantastisk fartsfest i vest

Om noen som er nevnt, eller noen helt andre som vi ikke har tenkt på i det hele tatt, går til topps – det vet vi først lørdag ettermiddag. Da flagges siste bil i mål, og resultatet vil være klart. Det kommer til å bli en fantastisk fartsfest!

Første start går på Eikås motorsenter lørdag 9. april klokka 10.00, og finaler ventes å fyres opp i 15.30-tiden.

Underveis vil Bilcross.no følge løpet på snap, legg gjerne til BILCROSSNO.

FREMTREKK: Årets første kvalifiseringsløp til Landsfinale for junior og åpen kjøres på Eikås motorsenter, NMK Bergen, lørdag 9. april 2022. Arkivfoto.

Les mer om arrangørklubben NMK Bergen.

Les mer om Eikås motorsenter.

Har du ikke sett filmen 40 år med bilcross? Se den her:

Abonner på Bilcross.nos YouTube-kanal.

, ,