40 år med bilcross: Hvor i all verden gikk det andre bilcrossløpet hen?

OPPFØLGEREN: Dette bildet er fra bilcrosshistoriens andre bilcrossløp. Faksimile: Rogalands avis.

Alle vet hvor og når bilcrosshistoriens aller første løp gikk av stabelen – det var på Hakavik høsten for 40 år siden. Men «alle» påstår at det neste bilcrossløpet gikk på deres kant av landet.

Hopp i det og prøv deg på Bilcross.no-kvissen!

Det er mange meninger om hva som var bilcrosshistoriens løp nummer to. Men ingen vet sikkert. Til og med de som kjørte løp og var med og arrangere løp på den tida er ikke sikre. Og noen offisiell løpsoversikt finnes ikke.

Da var det vel ikke annet å gjøre, enn å foreta et lite stykke detektivarbeid: Dykke ned i avisarkivene, og sette opp en tidslinje.

Mange teorier, men ingen av de stemmer

BILCROSS-HISTORIENS FØRSTE AVLYSNING: KNA Indre Østfold annonserte bilcross-historiens første avlysning i januar 1982. Faksimile: Sarpsborg Arbeiderblad.

I Trøndelag mener man at isløpet på Verdalselva i februar 1982 var det neste løpet. Dette er for øvrig det eldste løpet vi vet er på film – du kan se det her.

Flere på østlandsområdet mener at et vinterløp på Hovlandbanen i Larvik var andre løp ut, riktignok enda tidligere enn Verdal-løpet.

Andre har hardnakket påstått at et løp i et grustak i Modum var oppfølgeren etter Hakavik.

Fasiten finner vi i Rogalands avis

FORHÅNDSOMTALE: Lokalavisa varsler lørdag at det blir bilcrossløp søndag. Faksimile: Rogalands Avis 7. november 1981.

Ingenting av dette stemmer, når vi sjekker ut avisoppslag om bilcross grundig – da finner vi denne tidslinjen: Hakavik er første løp 18. – 19. oktober 1981, vunnet av Rune Thornstrøm – det er hevet over enhver tvil. Men så:

Rogalands avis melder lørdag 7. november at landets andre bilcrossløp skal gå av stabelen søndag den helga, 8. november 1981, på Orstad på Jæren. Dette løpet ble vunnet av «Bigga» Odd Birger Askildsen.

Videre finner vi i samme avis i desember samme år, i forbindelse med at det er planer for enda et løp på Orstad på nyåret, at det i mellomtida har blitt kjørt et løp i Kristiansands-området.

Sørlendingene var også tidlig ute

«BIGGA» IS BACK: Her er vinneren og vinnerbilen i Orstad-løpet avbildet i lokalavisa. Odd Birger Askildsen var langt ifra et ukjent bilsportsnavn fra andre bilsportsgrener før bilcrossen kom hit til landet. Faksimile: Rogalands Avis.

Da blar vi oss frem til en forhåndsomtale i Fædrelandsvennen onsdag 25. november 1981, der det skrives om en lokal premiere på bilcross til helga, søndag 29. november 1981, i et sandtak på Høigilt ved Birkeland, i regi av KAK Kristiansand.

Ser vi tilbake til Rogalands avis sitt oppslag om nytt løp på Orstad, så kommer det frem at selveste Trond Schea – en stor bilsportkjendis i flere tiår allerede på den tiden – vant Kristiansand-løpet – som da ble det tredje bilcrossløpet her til lands.

Så skulle egentlig neste løp ut vært i grustaket ved Momarken den andre helga i januar 1982, men KNA Indre Østfold fikk den ublide æren av å være den aller første arrangøren som avlyste et bilcrossløp.

Bilcross-historiens første avlysning

FRA USA TIL NORDEN: Mange trodde bilcross var rene destruction derby der det var om å gjøre å overleve til slutt. Men bilcross tok sin egen retning først Finland, så Sverige, og ganske kjapt etter Norge. Faksimile: Jærbladet.

Sarpsborg Arbeiderblad melder nemlig om bilcrosshistoriens første avlysning i avisa datert torsdag 7. januar 1982: «Bilcross-stevnet som var planlagt ved Momarken i helgen er avlyst på grunn av kulda. I alt var det 140 biler som skulle delta».

Det neste løpet ut blir istedenfor på Hovlandbanen den siste januarhelga, helga 30. – 31. januar 1982. Det er Østlandsposten som dekker løpet godt i forkant og etterkant.

Deretter kommer isbaneløpet på Verdalselva søndag 14. februar 1982, som etter det vi kan skjønne blir det femte bilcrossløpet her til lands.

Bilcrossløp på løpende bånd

DEBUTANT TIL TOPPS: NMK Larvik var tidlig ute med bilcrossløp på Hovlandbanen i Larvik. Her ble det kjørt bilcross fra 1982 til 2003. Dette oppslaget er fra det aller første løpet her, og det fjerde løpet i bilcrosshistorien. Faksimile: Østlandsposten.

Og så kommer et løp veldig mange har ment var det andre bilcrossløpet her til lands, men som faktisk ser ut til å være tidligst det femte løpet i rekken:

Bygdeposten skriver torsdag 18. februar 1982 at det til helga skal kjøres bilcross i Woldstad grustak ved Vestre Spone, med NMK Modum som arrangør.

Og nå har mange klubber kastet seg på bilcross-trenden, det planlegges ganske kjapt løp og baner overalt i landet.

Stor interesse for bilcross

«VOLDSOMT POPULÆRT»: Bilcross ble arrangert over hele landet etter hvert. Dette er forhåndsomtalen av det femte løpet her til lands, i Vestre Spone. Faksimile: Drammens Tidende.

I tillegg er det nevnt flere treninger, testløp og oppvisningsløp av mange slag, uten publikum og uten fri påmelding, rundt om i landet – både på tampen av 1981 og på starten av 1982.

For eksempel i Bergen, der en liten gjeng hadde satt ut noen tønner og laget en liten bane nærmest på sparket – og invitert lokalavisene for å vise hvordan bilcross kunne arte seg.

Da saken sto på trykk i Bergen Arbeiderblad kom det en telefonstorm fra sinte lesere som mente de var snytt for å være publikum på bilcross.

Første bilcrossarrangør med to løp

FØRSTE ARRANGØR MED TO LØP: NMK Sandnes Jæren arrangerte i februar 1982 sitt andre bilcrossløp, og det samtidig med løp i regi av NMK Modum – så dette var den første helga i bilcrosshistorien der det gikk flere bilcrossløp samtidig. Faksimile: Jærbladet.

I februar 1982 var det duket for tidenes andre bilcrossløp på Orstad i Rogaland, og dermed var dette banen der det første gang var kjørt to bilcrossløp.

Dette var også, etter det vi klarer å bringe på det rene, den aller første bilcrosshelga i Norges land der det ble arrangert mer enn ett løp i hele Kongeriket. Da var det løp både ved Vestre Spone i Buskerud og på Orstad i Rogaland.

Og siden har bilcrosspublikummet hatt mye å velge i, hver helg, hele sommerhalvåret gjennom, i 40 år.

«DRAMATIKK PÅ BILLIGSALG»: Bilcross spredte seg til så å si hele landet i løpet av 1982-sesongen. Her et artig oppslag i Glåmdalen, der lokalavisjournalisten hadde fått prøve seg i et bilcrossløp. Faksimile: Glåmdalen.

Kort om de aller første bilcrossløpene i Norge:

  • Det aller første løpet gikk på Hakavik motorbane helga 18. – 19. oktober 1981, vinner var Rune Thornstrøm (NMK Follo) i Saab 99.
  • Det andre løpet gikk i Orstad grustak søndag 8. november 1981, vinner var Odd Birger «Bigga» Askildsen (NMK Sandnes Jæren) i VW 411.
  • Det tredje løpet gikk i Høigilt ved Kristiansand søndag 29. november 1981, vinner var Trond Schea (NMK Drammen?) i VW 411.
  • Det fjerde løpet gikk på Hovlandbanen i Larvik helga 30. – 31. januar 1982, vinner var Rune Gjestrum Larsen (NMK Larvik) i Saab 99.
  • Det femte løpet gikk på en islagt Verdalselv søndag 14. februar 1982, vinner var Per Olav Brørs (NMK Sparbu) i Simca 1000.
  • Det sjette løpet gikk i Woldstad grustak ved Vestre Spone lørdag og/eller søndag 20. – 21. februar 1982, tangert av et nytt løp i Orstad grustak søndag 21. februar 1982.

64 KJØRERE – DERIBLANT 2 DAMER! Bilcrossarrangørene lokket med fart, spenning og dramatikk. Og til og med to damer til start! Annonsen er rykket inn i Rogalands Avis. Faksimile: Rogalands Avis.

Bilcross-bloggen: Bilcross som publikumssport.

Bilcross 40 år – les flere jubileumssaker her.

, , ,